Centenarul Marii Uniri, sărbătorit printr-un eveniment unic! DUMITRU FĂRCAȘ ȘI SAVA NEGREAN BRUDAȘCU, alături de sute de artişti, la Bistriţa
Primăria Municipiului Bistrița, Palatul Culturii Bistrița și Asociația Națională de Folclor din România vă invită în data de 9 iunie 2018 la spectacolul intitulat ””MESAJ DIN ORAȘUL IMNULUI”!
De la ora 17:00 vor avea loc mini spectacole stradale în diferite locații din municipiul nostru, iar de la ora 20:00, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, va fi susținut de către toate formațiile de dansuri populare și corurile prezente la eveniment, spectacolul ”Mesaj”, în regia prof.dr. Dorel Cosma.
INVITAȚI SPECIALI: DUMITRU FĂRCAȘ ȘI SAVA NEGREAN BRUDAȘCU
Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. România întregită s-a realizat într-un context istoric deosebit, prin trei momente succesive, pe cale democratică, prin adunări cu caracter reprezentativ: unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu țara-mamă.
Centenarul este un recurs la memorie, la rememorarea faptelor înaintașilor și o cuvenită reverență față de jertfele lor de pe câmpurile de luptă ale Marelui Război, din temnițele austro-ungare și ulterior ale hidrei comuniste. Centenarul trebuie să fie un moment de reflecție profundă a societății românești care să împletească fericit o sumarizare a progreselor realizate de România în cei 100 de ani scurși de la Marea Unire cu nevoia de a privi spre viitor și a proiecta, de ce nu, următorii 100 de ani. Acum 100 de ani, generația Marii Uniri și-a avut idealul său național și a știut să-l împlinească, mulți români făcând jertfa supremă pe câmpurile de luptă ale Marelui Război. Centenarul înseamnă principii, credințe și valori. Căci România s-a construit pe valori, principii și mai ales pe credință. De aceea, considerăm că marcarea centenarului trebuie să aibă următoarele dimensiuni: educativă, a modernizării, a patrimoniului și a memoriei instituționalizate, a elaborării unor lucrări științifice fundamentale pentru România, toate acestea unite sub umbrela durabilității și a impactului major în societatea românească.
Principala dimensiune a centenarului este aceea educativă, pentru că tânăra generație, societatea românească în ansamblu, trebuie să-și însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri.
De aceea, din această perspectivă credem că proiectarea și derularea unor programe educaționale de istorie, cultură și memorie a centenarului ar putea să reconcilieze tânăra generație cu istoria și să cultive valori și atitudini care să ducă mai departe spiritul generației de la 1918. Generațiile tinere, dar și cele care vor veni vor învăța de la noi, pe această cale, cum am cinstit memoria înaintașilor și ce realizări durabile am împlinit pentru a aminti de jertfele acestora. În acest fel și ei, la rândul lor, vor duce mai departe năzuințele acestui neam.
Mai mulţi factori decisivi i-au condus pe înfăptuitorii Marii Uniri pe calea cea bună. Angajamentul în război, promisiunile aliaţilor, o agendă de politică unionistă a provinciilor locuite de români din afara Vechiului Regat ... însă cel mai deosebit a fost factorul uman. Datorită acestui lucru, ne-am gândit să realizăm o caravană a Marii Uniri unde să fie implicate sute de persoane îmbrăcate în costume tradiționale din diferite zone ale țării, aceste grupuri masive contribuind la dezvoltarea sentimentului patriotic și atașamentul față de Marea Unire, acesta fiind și unul din obiectivele acestui act cultural-istoric de mare amploare.
Citiţi şi:
- Scrisoare deschisă către CNCS sau de când a edita local înseamnă că nu gândești global?
- Carte despre Marea Unire a profesorilor de istorie
- Pornind de la Bistriţa, 1000 de oameni, în costume populare, vor duce mesajul generaţiei actuale de români la Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia şi Bucureşti
- Cântecele patriotice, secvențe din istoria țării
- Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud: Colocviul Generaţia Marii Uniri. 30 de imagini de colecţie de la Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia, expuse la Bistriţa
Adaugă comentariu nou