Centrul Antidrog BN marchează Ziua Naţională fără Tutun prin activităţi de informare

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel naţional, activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Totodată, având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Agenţiei Naţionale Antidrog cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare, ne comunică coordonatorul CPECA BN, psihologul Maria Borcani.

Pentru celebrarea Zilei Naţionale fără Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, realizează următoarele activităţi:
• Activităţi punctuale de prevenire a consumului de tutun în mediul şcolar (Liceul de Arte “Corneliu Baba” Bistriţa, Grup Şcolar “Grigore Moisil” Bistriţa) . Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean B-N
• Joi, 19 noiembrie, ora 11.00 se va amenaja un punct de informare antitutun, în zona “Sugălete” din municipiul Bistriţa, unde vor avea loc următoarele activităţi: demonstraţii stradale antitutun (,,maşina de fumat”, “plamânii afectaţi”, ”păpuşa fumatoare”), oferirea de informaţii privind instituţiile care pot acorda sprijin în vederea renunţării la tutun şi alte droguri, distribuirea unor materiale informative privind riscurile asociate consumului de tutun (pliante, afişe, fluturaşi).

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5