Centrul de cultură urbană “Veronica Micle” de la Năsăud, în evaluare la ADR Nord-Vest!

Administraţia năsăudeană îşi propune să dea o nouă înfăţişare, dar şi să doteze şi să adapteze Biblioteca Orăşenească “Veronica Micle” la cerinţele actuale. Proiectul prevede reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului de cultură urbană “Veronica Micle”, acesta fiind în procedura de evaluare la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Potrivit primarului Dorin Vlașin, în perioada următoare ar urma să fie semnat contractual de finanțare. De asemenea, în procedura de evaluare va intra și proiectul de modernizare a Pieții Agroalimentare, în valoare de 3,5 milioane euro.  „Un proiect foarte frumos avem în vedere şi pentru Piaţa Agroalimentară din Năsăud. Avem deja o serie de idei îndrăzneţe, care să dea o nouă faţă acestei pieţe, atât de cunoscute, dar şi să eficientizeze activitatea de comerţ, la standarde europene, fie că  ne referim la producători agricoli, comercianţi sau numeroşii cumpărători”, ne-a explicat edilul oraşului, Dorin Vlaşin.

***

Biblioteca “Veronica Micle” din Năsăud se află în Piaţa centrală a oraşului Năsăud, are un regim de înălțime  în componenţa  demisol parțial+parter+2 etaje - şi o suprafață de 542 mp. Imobilul dispune de sală de lectură, sală de festivități, birouri administrative și depozite. 

       Clădirea este localizat în UTR 1 – Zona Centrală care include zonele de protecție ale monumentelor istorice conform P.U.G. Năsăud. Orice intervenție asupra ornamentelor istorice se face numai pe baza și cu respectarea Avizului Ministerului Culturii și Identității Naționale (Conform Legii nr. 422/2001, privind Protejarea Monumentelor Istorice). Această zonă conţine majoritatea monumentelor de arhitectură din Năsăud (atât înscrise în lista monumentelor cât şi propuse a fi înscrise) şi este alcătuită din cele mai importante şi mai reprezentative clădiri de cult, publice şi foste clădiri rezidenţiale de mare valoare istorică, arhitecturală şi memorială, adăpostind acum diferite alte funcţiuni sau menţinându-şi integral sau parţial funcţia de locuit. Având în vedere faptul că biblioteca orăşenească se află în centrul istoric al oraşului, mai exact într-o cladire cu valoare arhitecturală (imobilul fiind edificat la începutul secolul XVIII) se doreşte reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii în stil eclectic, ecletismul fiind stilul care domina arhitectura Europei in secolul XVIII  (vor fi prevăzute coloane, pilaştri, cornise, tavan casetat, mici frontoane triunghiulare şi medalioane cu academicienii oraşului Nasaud, statuete etc.), cu mobilier din lemn masiv.

Biblioteca “Veronica Micle” din Năsăud este una enciclopedică, aceasta adresându-se tuturor categoriilor de vârstă. Fondul de carte însumează 62.140 de documente ( 59.476 cărti +2.641 publicaţii seriale).

Biblioteca va trebui să fie participativă, ea nu poate exista fără utilizatori  și fără bibliotecarii care-i dau viață, și fără comunitate. Biblioteca publică va trebui gândită  ca loc care adună împreună comunitatea. Fără implicarea comunității, programe de alfabetizare generală și digitală, programe de instruire pe tot parcursul vieții, advocacy, biblioteca s-ar transforma într-un loc irelevant. Astăzi, oamenii se confruntă cu percepția învechită (dar rezistentă) că bibliotecile se ocupă doar cu oferirea de împrumuturi. În timp ce împrumutul și colecțiile rămân unele dintre scopurile de bază ale bibliotecii, nu putem simplifica întreaga activitate a unei biblioteci la asta. Studiile arată că în bibliotecile moderne cărțile electronice, muzica, filmele și alte resurse multimedia constituie o parte considerabilă a circulației din biblioteci.      

         Clădirea bibliotecii oraşului Năsăud trebuie să devină un element de identitate. Ea trebuie să fie unică, ba mai mult, un model de arhitectură cu spațiul construit în jurul serviciilor, și nu invers. 

     Pe lângă lucrările efective la imobil, biblioteca va fi dotată cu calculatoare, laptopuri, multifuncţionale, un sistem audio, home cinema şi echipamente de videoproiecţie, imprimante 3D, tablete, e-book, ochelari realitate virtuală, ochelari realitate augmentantă, televizoare, veioze,  aparate de aer condiţionat si mobilier specific, dotari ceainărie etc.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5