Cercul Cultural „Virgil Șotropa” la Leșu, spre a-l onora pe cărturarul satului ANTON COȘBUC la 120 ani de la naștere
Duminică, 22 decembrie 2024, începând cu ora 14.00, și-au dat întâlnire la Leșu la sediul Cenaclului literar „Anton Coșbuc”, oameni de aleasă cultură din localitate, din Năsăud și din Rebrișoara, scriitori, cititori și astriști, invitați de primarul Ioan Pop, de președintele cercului cultural de la poșta năsăudeană Valer Petrehuș și de Liga Scriitorilor Români, Filiala Năsăud. Întâlnirea a fost dedicată unui fiu al satului, un veritabil cercetător, om de cultură și de carte ANTON COȘBUC, fiind comemorat la 120 ani de la naștere. Un tezaur de înțelepciune și neprețuită valoare morală, călătorind prin istorie, dând multe lecții de viață.
Scriitorul Teodor Tanco i-a adus în volumele sale „Virtus Romana Rediviva” binemeritate aprecieri, precizând că nu s-ar putea spune că a practicat o anumită profesie, ci mai multe, dar toate aproape de carte, de răspândirea ei în masă, aproape de instituțiile culturale sătești. Aceste nobile pasiuni l-au apropiat pe sărbătoritul de azi de Școala de Sociologie a savantului Dimitrie Gusti. A lăsat posterității un fond de documente pe perioada 1698-1970, surse de documentare pentru cercetătorii de azi.
Despre viața și activitatea acestui neîntrecut cărturar leșan a vorbit prof. Antonia Bora și jr. Valer Petrehuș, inițiatorul acestei acțiuni culturale, omul fără de astâmpăr, ce-și dă singur de lucru, care de peste 15 ani a inițiat în casa Șotropa, azi poșta năsăudeană, acțiuni cultural-literare și istorice de mare amploare, cu invitați, conferențiari din județ și din țară, simpozioane, prezentări de cărți, expoziții de desene și pictură, de filatelie, de artă populară, fiind invitați artiști, meșteri populari, ansambluri folclorice, interpreți de muzică populară, instrumentiști, scriitori, jurnaliști, preoți, cititori, bibliotecari, specialiști din diverse domenii, din țară și de la românii de peste Prut.
Valer Petrehuș caută mereu documente, punând în valoare fapte de viață, fiind interesat de tutorele său academicianul Virgil Șotropa, fostul profesor al sărbătoritului de azi, care a avut ziua de naștere în data de 5 decembrie și nu a uitat să-i aducă elogii și de data aceasta. Surpriza zilei a venit din partea Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor, respectiv Ioan Mititean și Macedon Tofeni, care au adunat într-o revistă tot ce a apărut în presă despre multiplele activități culturale din Casa Șotropa. Revista este intitulată „Acasă la VIRGIL ȘOTROPA, cu poștașii năsăudeni”, prezentată de președintele filialei și oferită primarului, preoților din localitate, directorului școlii și redactorilor tinerei reviste locale „LEȘU - POPAS PENTRU CUVÂNT” , o revistă reușită, frumos aranjată, cu texte atrăgătoare și imagini clare, realizată de Bora Alina - redactor șef, Bora Antonia-Iulia - coordonator, Vasile Mizgan – foto/grafică și Ioana Lăpușneanu - colaboratoare. Pe copertă intervine romancierul Liviu Rebreanu cu citatul: „Până ce nu dăruiești, n-ai dreptul să-ți spui că ai cunoscut iubirea”.
Secretarul cercului „Virgil Șotropa”, profesorul și scriitorul Radu Băeș, venit de la Rebrișoara cu soția, a intervenit cu vorbe înțelepte, aducând zâmbete pe fețele celor peste 50 de participanți îndrăgostiți de lectură, care ne alunecă în pielea, vocea sau sufletul altcuiva. „Inițiatorul și nașul acestui cerc literar din Casa Șotropa, spune Valer Petrehuș, a fost domnul Ioan Mititean, care a cunoscut în persoană atât pe Anton Coșbuc, cât și pe academicianul Șotropa, prezentându-i pe cei doi cărturari prin ochii unui copil de ieri, în volumele sale „În vârful peniței”, cu sute de portrete de oameni ai faptelor printre care se află și eroii zilei, alături de condeierii de azi ai satului de sub Heniu.”
Și-au exprimat gândurile privind activitatea literară de azi preotul Mircea Suciu, Nicolae Lupșan, directorul școlii Rauș Cristian și năsăudeanca Lucreția Mititean, care a citit din cartea sa „Crizanteme” câteva poezii dedicate Sărbătorii Crăciunului și a înmânat preotului de pe Valea Leșului Ioan Mihailă, volumul „Predici din sărbătorilor de peste an (culegeri)”. Dovada unității dintre ASTRA și cercul literar năsăudean din Casa Șotropa este participarea astriștilor năsăudeni alături de leșeni, cum ar fi: Claudia Talpoș, Mirela și Ovidiu Maghear, Pictorul Verde din Nepos - Nechita Bumbu cu soția Maria și fiul Cristi.
Au călătorit printre paginile de istorie tinerii artiști Luana Burduhos din Năsăud, cu muzică folk și la taragot Marian Bora - fiu al satului, cărora le aducem sincere felicitări, lor și tuturor participanților care au încheiat cu o colindă specifică tradițiilor creștine locale.
Mulțumim primarului Ioan Pop, care a intrat în noul mandat cu o manifestare culturală de mare amploare, dovadă că va fi mereu alături de creatorii de frumos din comuna de la poale de munte.
Ioan Mititean
Adaugă comentariu nou