Ceremonii militare publice pentru rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial pentru Reîntregirea României

În data de 26 august 2016, începând cu ora 10.00, în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Primului Război Mondial, în Cimitirul eroilor din municipiul Bistriţa şi în Parcul Central din oraşul Năsăud vor avea loc ceremonii militare publice pentru rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial pentru Reîntregirea României.

       Armata României comemoreză vineri, 26 august, eroii naţiunii care au căzut în luptă sau în prizonierat pe timpul primului război mondial, cu prilejul centenarului intrării ţării noastre în Marele Război.

       Cu acest prilej, pe întreg teritoriul naţional vor fi organizate ceremonii militare publice la aproximativ 100 de monumente ale eroilor, unde vor fi citite, numele celor care au făcut sacrificiul suprem pentru patrie.

 

Text: Maior Răzvan ZEGLEANU

 

Comentarii

23/08/16 11:33
traian

La nceputul primului razboi mondial România si-a asumat statutul de țară neutră în perioada 28 iulie 1914 - 27 august 1916. În august 1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei „acum ori niciodată”. Astfel in 1916, Romania intra in razboi, fiind pe rand țară beligerantă de partea Antantei în perioada 27 august 1916 - 27 noiembrie 1917,țară în stare de armistițiu în perioada 27 noiembrie 1917 - 7 mai 1918, țară necombatantă în perioada 7 mai1918 - 9 noiembrie 1918, țară beligerantă de partea Antantei în perioada 9 noiembrie 1918 - 11 noiembrie 1918.
Intrarea României în marea conflagraţie mondială împotriva Austro-Ungariei, desfăşurarea ulterioară a evenimentelor şi înfăptuirea României Mari au dovedit justeţea deciziilor oamenilor politici ai vremii, că primul război mondial poate fi transformat, prin conştiinţa, voinţa, înţelepciunea şi lupta Neamului Românesc şi a conducătorilor săi, într-un real Război de Reîntregire Naţională.

23/08/16 18:21
MNPop

Foarte bun comentariul...la care mai pot adauga ca toti acei oameni politici valorosi(din Romania si din Transilvania) au lucrat intens pentru infaptuirea Marii Uniri! Un rol foarte important in aceasta"ecuatie" ,a jucat Casa Regala - Regele Ferdinand-Intregitorul si Regina Maria !Omagiile mele Armatei Romane si tuturor celor enumerati mai sus!Cu respect, MNPop

24/08/16 13:42
vizitator

Nepieritoare vor rămâne cuvintele primului Patriarh al României, Elie Miron Cristea, rostite în anul 1925 si săpate cu litere de aur pe monumentul de la Gura Secului-Topliţa,: „Ostaşi români, din Vechiul Regat! Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici. Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste, drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară, pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi se-nchină!
Fara discutie, Regina Maria a avut un rol esential in primul razboi mondial, in primul rand ca s-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român. Apoi, pe timpul războiului și-a însoțit soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”. Nu intamplator ASOCIATIA NATIONALA CULTUL EROILOR POARTA NUMELE "REGINA MARIA".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5