Chiochiş. Fonduri europene pentru promovarea produselor tradiţionale din carne de porc. De la brutărie, la carmangerie

Primăria comunei Chiochiş, în parteneriat cu Cooperativa Zestrea şi cinci producători locali sunt beneficiarii unei finanţări europene de 100.000 euro pentru promovarea produselor tradiţionale din carne de porc. Potrivit primarului Vasile Silaşi, proiectul este cofinanţat prin Submăsura 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţuri de aprovizionare în sectorul agricol din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

         „Prin implementarea acestui proiect ne propunem să achiziţionăm zece căsuţe de lemn pe care să le folosim la târguri, pentru promovarea produselor noastre. De asemenea, vom achiziţiona o maşină frigorifică pentru transportul produselor, laptop-uri pentru fermieri. De asemenea, prin proiect sunt cuprinşi bani pentru plata chiriilor la târguri, dar şi pentru publicitate. Mai mult, sunt prevăzute fonduri pentru obţinerea unui certificat de conformitate pentru anumite produse”, ne-a explicat primarul Silaşi.

         În fapt, se doreşte şi certificarea unor produse tradiţionale din carne de porc, optându-se spre cârnaţi de casă şi slănină afumată.

         „De altfel, ne propunem să legăm acest proiect de un altul pe care-l vom depune în luna iulie, în vederea finanţării, prin GAL Ţinutul Haiducilor. Este un proiect pe care-l va promova Cooperativa Zestrea şi care urmăreşte înfiinţarea unor carmangerii care să vină în sprijinul producătorilor locali. În satele Manic, Buza Cătun şi Jimbor, avem foarte mulţi fermieri care cresc porci. Nu sunt ferme de mari dimensiuni, cu sute de exemplare, însă per total sunt câteva mii de porci, pe care oamenii îi vând direct „în viu”. Ne propunem să dăm valoare adăugată acestei ocupaţii”, ne-a explicat primarul Silaşi.

         Potrivit acestuia, se doreşte inclusiv încurajarea fermierilor spre creşterea raselor de Mangaliţa şi Bazna.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5