Proaspătă și albă, de la Chiochiș. Cooperativa are ZESTRE. Primarul Vasile Silași: Prima pâine produsă de noi, fără aditivi

Prima cooperativă agricolă de producţie post epoca comunistă a început să funcţioneze în comuna Chiochiş. Ea se numeşte ZESTREA, iar printre membrii fondatori figurează şi primarul Vasile Silaşi. Primul obiectiv al asociaţiei a fost îndeplinit chiar astăzi, deoarece, din cuptorul asociației a ieșit prima pâine făcută după o rețetă tradițională de pe valea Meleșului. Potrivit primarului Vasile Silași, pâinea a fără niciun fele de aditivi și a fost folosită foarte puțină drojdie.

” Sunt primele pâini produse de noi. Sigur că mai avem de reglat încă câteva lucruri și, de luni sau de miercurea viitoare să facem, o primă tranșp mai mare. Este un pas mare pentru cooperativa noastră, mai ales că, sper, tot zilele următoare, hala care va adăposti făbricuța de peleți va fi gata”, ne-a spus primarul Silași.

 

Primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi face pionierat în ceea ce priveşte identificarea de noi soluţii pentru atragerea de bani la bugetul local. O astfel de idee a pus deja în practică prin înfiinţarea primei cooperative agricole de producţie din judeţul Bistriţa-Năsăud. Sub numele de Zestrea, din noua structură fac deja parte un număr de 15 membri, taxa de înscriere fiind de câte două mii De lei de persoană.

Costul de până acum pentru achiziţionarea întregii linii de producţie, la care se adaugă şi o parte din viitoare hală, este de 37 de mii de euro, jumătate din costul iniţial de 70 de mii de euro, la care se mai adaugă încă 30 de mii de euro, finalizarea şi începerea producţiei: ” În prima etapă, vom asigura materia primă pentru făbricuţă din resturile vegetale adunate de pe terenuri sau alte suprafeţe agricole sau silvice, după care, vom sădi un hectar de salcie energetică pentru a vedea ce randament acest acest lemn

Potrivit lui Vasile Silaşi, pentru finalizarea cu succes a întregii investiţii, ar mai fi nevoie şi de alţi investitori.

Un alt obiectiv al Cooperativei ZESTREA este cel al achiziţionării unui abator mobil, acest lucru urmând însă să se întâmple până în 2020.

Potrivit prevederilor legale , cooperativa agricolă se înființează, se organizează și funcționează pe baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat, cuprinzând decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părților sociale subscrise de fiecare. Legea menționează de asemenea că valorificarea producției membrilor cooperativei agricole se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă. Totodată, producția destinată vânzării, aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă, se valorifică potrivit acordului dintre membri și cooperativă.

Conform legii, Micii fermieri care se vor constitui în cooperative agricole vor beneficia de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate, iar bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate. De asemenea, legea prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani pentru cooperativele agricole care procesează produsele agricole, precum și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani în cazul cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5