Chip și suflet la....Oglindă! Ediția a X-a a Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular al formațiilor folclorice de la Cercurile Militare ale Armatei!

Ediția a X-a a Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular’’La oglindă’’, al formațiilor folclorice de la Cercurile Militare din Ministerul Apărării Naționale a fost una deosebită! Încă de la prima ediție, cea din 2-4 iulie 2010, Festivalul și-a propus să stimuleze activitatea formațiilor folclorice tradiționale la Cercurile militare cu ținta precisă de a se înființa cât mai multe asemenea formații. Întrerupt în cei doi ani de pandemie dură, iată ediția a X-a a dat semnalul că această activitate benefică pentru sute și mii de copii ai cadrelor militare și nu numai, va continua și anii următori. Felicitări merită îndeosebi actuala comandă a Brigăziii 81 Mecanizate din Bistrița formată în mod fericit din oameni competenți în meseria lor dar și iubitori și păstrători ai tradițiior poporului, pe care se pregătesc să-l apere la nevoie. În mod egal merită felicitări plutonierul major Paul Petrovan, șeful Cercului Militar Bistrița, un muzician de excepție, un om de ispravă și în același timp un suflet mare dispus la sacrificii personale în folosul binelui, al frumosului și a lucrului bine făcut!

            Ediția a X-a s-a bucurat de prezența a patru formații folclorice aparținând Cercului Militar Bistrița, Cercului Militar Câmpulung Muscel, Cercului militar Galați și Liceului militar  Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc( îl scriu cu vechea denumire în amintirea anilor mei de...ucenicie la Champ long de la Moldavie!). Alături de aceste formații a participat ca invitat și Ansamblul folcloric ’’Cununa grâului’’din Ocnița(era să scriu de la Casa armatei Ocnița!), în deschidere cu grupa de copii iar la spectacol cu seniorii!

          Deschiderea Festivalului a avut loc în parcul municipal sub privirile mulțumite și...mulțumitoare ale lui badea George Coșbuc inspiratorul, mentorul și suportul moral al acestei manifestări. Festivitatea a început cu două...imnuri: mai întâi cu Imnul de stat al României, cântat cu mâna la inimă inclusiv de cea mai mică participantă, Andreea Dorgo din Ocnița, care la nici cinci ani cânta cu pasiune, apoi cu Imnul festivalului, melodia’’La oglindă’’ făcută nemuritoare de neuitata artistă Angela Moldovan.

        Locțiitorul Comandantului Brigăzii, domnul colonel Florin Ștefănescu,  ne-a spus în cuvântul domniei sale că Festivalul va continua și în anii următori și va fi un simbol al continuității, un simbol al respectului militarilor bistrițeni față de Cultura și Tradițiile originare și originale ale poporului român. Paul Petrovan a spus cuvinte frumoase, vizibil emoționat sub presiunea cu care apăsa pe umerii săi Festivalul și dorința de a ieși totul perfect! Și chiar așa a ieșit. Desfășurat fără a fi un concurs cu premii, Festivalul a fost un concurs cinstit și onest și în mod egal ambițios, în strădania tuturor artiștilor de pe scenă de a se prezenta la superlativ! Iar spectatorii au confirmat prin aplauze că toți, artiști și admiratori, sunt la unison fericiți de ceea ce li se întâmplă în frumoasa sală de spectacole a Cercului Militar din Bistrița. Deschiderea Festivalului a avut loc în prezența Comenzii Brigăzii 81 Mecanizate, a multor spectatori dar și în prezența a doi ziariști implicați trup și suflet în actul de cultură. Directorul ziarului Răsunetul, specialistul, omul și artistul Menuț Maximinian a onorat cu prezența sa activitatea iar noi ne cerem scuze pentru că am scăpat ocazia de a-l ruga să ne spună câteva cuvinte! Mai ales pentru faptul că, sub îngrijirea sa toate cele 9 ediții ale Festivalului ’’La oglindă’’ și-au găsit reflectarea, aprecierea și...publicitatea în singurul ziar cu adevărat valoros, încă tipărit pe hârtie, din județ! Alături de Menuț s-a aflat o altă iubitoare a tradițiilor poporului și a lucrului bine făcut, doamna Gabriela Ciornei al cărui flăcău este un dansator extrem de talentat în Ansamblul folcloric ’’Doinița’’ al Cercului militar! Ce să facem, învățăm mereu și mereu mai avem ceva de învățat...

              Multe ar fi de povestit și din toate am avea de cules câte ceva pentru sufletul nostru. Vreau să remarc prezența la Festival a Cercului Militar din Galați, cu Ansamblul folcloric‚’’Vin colindătorii’’condus de un suflet mare, dedicat folclorului și culturii populare, doamna Mihaela Andrieș, coordonatoarea Ansamblului, ea însăși solistă talentată și pasionată! Vestitul Ansamblu folcloric gălățean a participat, caz unic, alături de formațiile Cercului Militar C-lung Muscel, la toate cele 10 ediții! Regretăm absența după 9 ediții a sufletului formațiilor din Câmpulung Muscel neobositul Dorin Vizitiu, un alt împătimit întru cele mai sus menționate! Delegația Cercului militar Câmpulung Muscel a  fost a fost condusă de doamna referent Emilia Bita remarcându-se prin talentata solistă Nicola Cornățeanu. Merită felicitări și Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare din Câmpulungul Moldovei care a participat cu doi soliști de talent, elevii fruntași Nicai Andrei și Roxana Lupșa, coordonați de Laurențiu Sbiera.

            Cercul Militar Bistrița s-a prezentat  cu două dansuri minunate în coregrafia plutonierului adjutant Cristian Rupa și cu solista Violeta Ioana Todoran, o voce minunată care iată...servește Patria chiar sub tricolor ea fiind angajată la unitatea militară bistrițeană!!

            ’’Casa armatei Ocnița’’ cum vă spuneam că am numit - evident într-o clipă de fericire - Ansamblul folcloric’’Cununa Grâului’’ din Ocnița, a fost onorată de invitație și de diplomele primite de către toți cei 28 de participanți! Dansuri din Câmpia Transilvaniei( coregraf Bogdan Pîntea, el însuși proaspăt chemat sub...arme) și solistele Ansamblului Daria Dorgo și Teodora Florea au încântat publicul cu melodii bine alese, bine cântate și....minunat primite de numerosul public din sală! Coordonatoarea artistică a’’Cununii Grâului’’, Cornelia Ardelean a încântat publicul cu vorbele sale frumoase și cu un cântec în trio, alături de elevele sale de ieri și de azi Violeta Ioana Todoran și Teodora Maria Florea!

           La ediția a 10-a a lipsit, tare ne-a lipsit, Cercul Militar din Iași și conducătorul lui, colonelul în rezervă Benone Tiron, așa cum au lipsit din motive neimputabile lor...Cercurile militare prezente în mod tradițional la Festival, din Cluj Napoca, Curtea de Argeș, Buzău, Bârlad, Zalău, Satu Mare și chiar ...Dej! Facem această remarcă și din pură nostalgie a unor vremuri nu prea demult trecute, dar și pentru a trage un semnal de alarmă în special pentru Biroul Tradiții Cultură și Heraldică din Statul Major al Apărării! Se vor supăra Dânșii sau nu, dar le reamintesc –strict în nume personal -  faptul că Tradițiile populare, cultura milenară și obiceiurile Măriei Sale Poporul Român sunt și vor fi mereu SURSA MORALULUI ARMATEI, isvorul de putere sufletească al fiecărui militar dedicat Țării sale! 

          Trăgând cortina peste ediția a X-a a Festivalului ’’La oglindă’’ vom rămâne cu încrederea că vremurile care vor veni vor aduce cu ele noi speranțe și certitudini! Un festival curat, sincer prin formă, prin conținut și prin numele lui parcă predestinat - La Oglindă – ne dă îndreptățirea să fim optimiști! Nu ne-ar strica mai multă solidaritate românească, mai multă dăruire și chiar sacrificiu de sine în folosul oamenilor simpli și a tuturor celor care locuiesc, mulțumitori, pe aceste meleaguri binecuvântate de  Bunul Dumnezeu!

         Optimist întru toate și singur responsabil pentru cele scrise, semnez ca de obicei:

Un cronicar vetust

Colonel în rezerva(activă) Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5