Cică, moda (1)

Modă, dar adesea prost gust sau sfidare a normalului, a rezonabilului, a măsurii comportamentale. E o sfidare prin fapte de mahala cotidiană în rândul tinerilor, a acelora care n-au avut parte de cei şapte ani de acasă (şi nu sunt puţini) şi nici de minima exigenţă şcolară. Vreau să mă refer, deocamdată la vestimentaţia şi înfăţişarea lor trupească.
Aveam o discuţie lejeră cu o doamnă, la o cafea, pe o terasă. O stradă cu multă circulaţie, căci leagă piaţa gării de şosea. Eu, la un moment dat: După cum îşi aranjează părul doamnele şi domnişoarele, cred că în curând dispare sectorul agrafe din comerţ, de pe tarabe, din firmele care produc astfel de accesorii. Replică: Nici chiar aşa. Eu: Nu e un reproş în ce am zis. Am observat că cele mai multe îşi strâng părul, dacă e lung, în spate, pe ceafă, cu un soi de şnur, cel mai adesea din plastic. Şi le stă bine, au gâtul aerisit, iar pletele zburdă graţios. Cele care au părul tuns scurt (chiar până la vârsta senectuţii) dau o impresie asemănătoare. Puţine îşi aranjează coafura cu câte o clamă sau agrafă (apropo, amândouă aceste două cuvinte sunt de origine germană). Puţine au timp să se scoale cu noaptea-n cap ca să zăbovească în faţa oglinzii. Apoi, în funcţie de anotimp, ele îşi pun un batic, o basma, o pălărie, o căciuliţă. Cele care nu sunt casnice sau în şomaj sunt zorite de serviciu, de călătorie, navetă, de întâlniri la serviciu, de responsabilităţi sociale, culturale, politice, profesionale, au de cules porumbul etc.
Agrafa ar fi un obiect aproape desuet, dacă nu ar fi folosită la birou. Numai că hârtia, deşi de genul feminin, e... insensibilă la ce i se întâmplă.
M-am înţeles cu persoana respectivă ca, a doua zi, între orele 8,30 – 9, 30 să „studiem ” cazul, de pe aceeaşi terasă, cu pixul şi hărtia, bifând pe o coloană purtătoarele de clame şi pe alta cele care nu şi-au prins părul cu agrafe. Rezultatul: 20 de persoane aveau clame, iar 158 nu aveau în podoaba capilară nici clame, nici agrafe. Dar am convenit că trăim vremea gâtului cochet.
Interesul nostru ar putea să pară frivol. Am convenit că nu e aşa. Detaliul, micul amănunt pot fi semnificative pentru palierul de comportament diurn, pentru evoluţia sau involuţia , pentru calitatea prezenţei în colectivitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5