Inventarul funcţionărimii publice

Cine va fi sacrificat pentru reforma Guvernului Boc?

Reforma administraţiei publice locale duduie. Poate că Executivul a impus un număr maxim de posturi de fiecare tip de unitate administrativă, însă „guvernul din teritoriu“ nu ştie deocamdată foarte exact unde şi cât ar trebui să restructureze.

Prefecturile sunt cele care trebuie să anunţe consiliile despre numărul minim şi maxim de funcţionari pe care îl pot avea, iar acestea, la rândul lor, ar trebui să răspundă cu noi organigrame şi state de funcţii, „adaptate“ numărului de locuitori pe care îl au.

Unităţile din învăţământ şi asigurări şi asistenţă socială finanţate din bugetele locale, precum şi unităţile din sistemul de sănătate sunt ocolite de prevederile ordonanţei. Totul pare foarte simplu până aici, însă se pune întrebarea câţi funcţionari vor fi daţi afară din administraţiile locale.

Chiar dacă îşi vedeau locul asigurat pe vecie în fotoliul de funcţionar public, visul frumos s-a transformat într-unul urât. La Prefectura Bistriţa-Năsăud, 13-14 funcţionari publici, după spusele prefectului, stau ca pe ace până când vor şti exact care dintre ei trebuie să plece.

La nivel pur teoretic, soluţia referitoare la organizarea unei reexaminări pentru a vedea cine trebuie să rămână cu adevărat în instituţiile publice, cine sunt cei mai bine pregătiţi din administraţie, este una excepţională.

Tot teoretic gândim că autorităţile statului în teritoriu vor să-şi păstreze cei mai buni angajaţi, cei care într-adevăr lucrează în folosul comunităţii, elaborează proiecte şi atrag bani europeni.

Trebuie să recunoaştem că sunt oameni foarte buni care au avut şansa de a-şi valorifica aptitudinile şi competenţele în cadrul instituţiilor publice şi care s-au preocupat de munca pe care au depus-o. Însă, aşa cum spune vorba aceea românească, nu există pădure fără uscături.

Şi în pădurea Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, a Consiliului Judeţean, a Primăriei Bistriţa, ori a primăriilor din judeţ, există astfel de personaje care, pe lângă faptul că strică imaginea instituţiei în care au avut norocul să lucreze, ocupă şi degeaba postul.

Cu atât mai mult cu cât, nu de puţine ori, a munci în instituţiile statului seamănă mai degrabă cu parade zilnice de modă, plimbări de la o instituţie la alta, dar şi un soi de cinema.

Visul tuturor celor care credeau, până nu demult, că a lucra în administraţia locală este job asigurat pe viaţă, s-a spulberat de câteva săptămâni, de când Guvernul a anunţat reduceri masive în rândul bugetarilor.

Mulţi nu au crezut că într-adevăr se vor face restructurări în administraţiile locale, în condiţiile în care se ştia că de statutul de funcţionar public nu scapi decât dacă ai săvârşit sancţiuni disciplinare grave ori ai fost chiar trimis în judecată.

Chiar dacă nu este o situaţie deloc roz pentru mulţi dintre cei care se află pe lista neagră a disponibilizaţilor, întrebarea cea mai gravă este ce se va întâmpla cu toţi aceşti bugetari care vor rămâne pe drumuri…

Partea cea mai ciudată din toată această nebunie este că oamenii buni vor rămâne pe lângă noua organigramă, chiar dacă guvernanţii ne asigură că se vor da direcţii clare referitoare la criteriile după care se vor face restructurările.

Probabil fără a se ţine seama de competenţe. În fond, aceleaşi criterii veşnice...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5