CN Petru Rareş Beclean, şcoală ambasador a Parlamentului European. Elevi şi profesori, la Strasbourg
Și nu oricum și nu oriunde - ci la Strasbourg, în Parlamentul Europei. Îmi potolesc entuziasmul și pornesc cu informațiile explicite.
Anual, Parlamentul Europei lansează un program de anvergură, adresat școlilor de pe cuprinsul continentului, „Euroscola”. În final, se hotărăște, pe plan național, cine participă la întâlnirea interțări, școala fiind considerată „școală ambasador”.
Ei bine, de curând, a participat în această ipostază echipa, de 20 de elevi, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean. Au fost însoțiți (străbătând Ungaria, Austria, Cehia) de profesorii Cristian Nicula, Nelia Nicula, Ioana Doroș, Lavinia Mureșan - considerați ambasadori seniori - și Emese Câmpean, coordonatorul grupului. O componență numerică de același fel au avut-o și celelalte 26 de echipe promovate din 26 de țări ale Europei.
La Strasbourg, acești liceeni au fost grupați (după dorința lor) în 6 comisii, fiecare dezbătând o problematică din următoarele, propuse de comisia parlamentară:
* mediul și energia din surse regenerabile;
* securitatea și drepturile omului;
* tinerii și reacția lor la provocarea alcoolului și stupefiantelor;
* viitorul Europei;
* migrația și problemele intergării;
* locurile de muncă pentru tineri.
Comunicarea la nivel de comisii s-a săvârșit ușor, atât prin translatori, cât și prin faptul că mai toți școlarii cunoșteau engleza sau franceza.
Finalmente, s-au acumulat aprecieri, concluzii, s-au formulat soluții pentru rezolvarea eficientă a problemelor puse în discuție. Apoi, în plen (în imensa sală, pe care o vedem din când în când pe ecranul televizorului) au fost rostite rezultatele dialogurilor. S-au supus la vot concluziile dezbaterilor. A fost o atmosferă de Parlament, alcătuit din tineri ai Europei.
O elevă de la Beclean - Raluca Rusu (clasa a XI-a, profil informatică)- a fost desemnată de comisia de școlari din care făcea parte să conchidă despre cele dezbătute. Desigur, mai întâi a vorbit despre țara pe care o reprezintă, despre orașul Beclean și specificul liceului unde studiază.
La întoarcerea în țară, am abordat-o pe seama acestei experiențe inedite de 6 zile. Mi-a dat câteva informații, subliniind că cei 20 de școlari români au trăit cu satisfacție postura de a fi reprezentat țara la Parlamentul European. Și mai remarca ceva: deși nu se cunoscuseră până atunci, indiferent din ce nație făceau parte, toți erau dornici de dialog, de comunicare, ca niște prieteni care abia așteptaseră să se revadă.
Oricum, la nivel înalt european, se gândește și la această ipostază a viitorului: ştiința conducerii și inteligența în decizii majore se dezvoltă încă de acum, așa cum nucleele educative se încheagă în primii ani de viață ai copilului.
Citiţi şi:
- Colegiul Național Petru Rareș Beclean candidează pentru titlul de Școală-ambasador a Parlamentului European
- Dorel Cosma: Spectacolele noastre, vizionate şi aplaudate de zeci de mii de spectatori
- Elevii bistriţeni, spre Parlamentul European
- Elevii bistriţeni, spre Parlamentul European
- Elevii bistriţeni, spre Parlamentul European
Adaugă comentariu nou