CNAMonline la ceas aniversar

În urmă cu zece ani, patru “seniori editori” lăsau Colegiului Național „Andrei Mureșanu” un ziar online.

 

Proiectul “Reporter de liceu” a fost o frumoasă poveste, care a legat oameni din mai multe colţuri ale ţării.

Ca orice poveste, a avut un autor: Fundaţia Soros România, care a implementat acest proiect pilot, dedicat folosirii jurnalismului cetăţenesc ca metodă de educaţie civică a tinerilor. Ei au lansat invitaţia, liceenii au răspuns. S-au depus nu mai puţin de 170 de aplicaţii venite din toată ţara. Dintre acestea, au fost alese 8 echipe, 8 licee, 8 oraşe, printre care şi noi: Alba-Iulia, Bistriţa, Caransebeş, Craiova, Miercurea-Ciuc, Timişoara, Ţăndărei şi Roman.

Prin acest proiect se dorea stimularea implicării elevilor de liceu din ani terminali în viaţa comunităţii, folosind metodele jurnalismului şi oportunităţile multiple oferite de internet (cu accent pe tehnologiile WEB 2.0) şi de asemenea dezvoltarea unui pachet educaţional care să poată fi folosit la diferite ore din programa de liceu.

Odată alese de către autor, personajele au început să se mişte, să acţioneze. Prima întâlnire comună a avut loc la Sibiu. Au fost două zile de trainning intens, când ceata de Harap-Albi a cunoscut faptul că îi aveau lângă ei pe Setilă, Ochilă, Flămânzilă şi că nu erau singuri. Aceştia erau oameni cu adevărat remarcabili, jurnalişti sau trainneri, care au impresionat prin responsabilitatea şi plăcerea cu care îşi fac meseria. Au fost Denisa Ionescu, Ovidiu Voicu, Elena Coman, Liviu Iolu, Călin Cosmaciuc, Radu Nicolae şi Miruna Troncotă(scriitoarea Miruna Vlada) cei care au fost alături de liceeni non-stop. Au avut și un invitat în persoana scriitorului Radu Paraschivescu, de la care au aflat despre responsabilitatea scrisului de calitate. Echipele s-au reunit de asemenea în vară, într-o tabără de lucru la Sinaia, unde s-a evaluat munca lor până la momentul respectiv şi unde au învăţat ce înseamnă munca de teren şi reportajele. Aici au avut parte de noi surprize: prezenţa în mijlocul lor a jurnalistei şi omului de televiziune Sanda Nicola.

Practic, proiectul consta în scrierea despre comunităţile din care provenea fiecare echipă. ONG-urile, Consiliul elevilor, Migraţia, Sănătatea, Reciclarea, Actvitatea parlamentarilor, Legea Granturilor au fost câteva dintre temele momentului. Trebuia să scrie despre aceste subiecte. Totuşi, scopul proiectului în sine nu era scrisul, cu toate că au fost învăţaţi să facă asta cât mai bine. Trebuia să se implice, să ştie că au dreptul să bată la uşa Primăriei şi să ceară răspuns întrebărilor pe care le au sau să asiste la o şedinţă a Consiliului local.

Au înfiinţat ziarul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” – CNAMonline – pe atunci cu adresa bistrita.reporterdeliceu.ro, care acum este găzduit pe serverul școlii cu adresa cnamonline.ro şi s-au apucat de treabă. Au făcut campanii de publicitate în şcoală şi la sărbătorirea Zilei Tineretului organizată de Primăria Bistriţa, o masă rotundă, au participat la emisiuni pe postul local de televiziune. Totul pentru a se face cunoscuţi şi pentru a se promova. Au fost provocaţi să fie moderatori pentru două emisiuni la postul local de televiziune As TV şi au acceptat. Au fost experienţe inedite, frustrante uneori, dar care i-au ajutat şi au înțeles încă o dată că orice lucru pe care îl faci cere timp, cere seriozitate, cere sacrificiu, cere perfecţionare.

Andrei Rai, Daniel Danciu, Emima Pop şi Mihaela Ciocan au fost patru colegi de clasă, cărora le plăcea să lucreze unul cu celălalt, care erau încântaţi de ideea proiectului şi care au încercat să scrie articole cât mai bine. Din toamnă li s-au alăturat Cornelia Tăluţă, Ioana Şomotecan, Teodora Buhai, Radu Hăngănuţ şi Ramona Scurtu, elevii care le-au continuat povestea. Împreună au fost premiaţi cu locul III în decembrie 2010. Festivitatea de decernare a premiilor s-a desfăşurat la Sala Mică a Palatului din București în context jubiliar: Fundaţia Soros pentru România aniversa 20 de ani de activitate. Prezentator a fost nimeni altul decât Cătălin Ştefănescu, iar premiile au fost înmânate câştigătorilor de către scriitorul Dan C. Mihăilescu şi criticul de film Irina Margareta Nistor. Cadoul life al momentului a fost un concert al trupei Iris, care a interpretat melodii de pe noul lor album.

După zece ani de la aceste evenimente au rămas valabile mărturiile reporterilor de liceu de atunci: RDL sau „Reporter de liceu" a însemnat pentru noi o experienţă cu adevărat inedită, un timp câştigat. Proiectul ne-a ajutat mult, de la faptul că am învăţat să folosim diacritice şi până la oportunitatea de a cunoaşte oameni cu adevărat profesionişti. Să ai ocazia să înveţi de la aceştia nu este un lucru care i se întâmplă oricui. Am fost privilegiaţi din punctul acesta de vedere. A însemnat mult pentru noi să avem aceşti oameni lângă noi. Pe lângă partea de socializare, care ne încântă şi ne place tuturor, experianţa RDL ne-a făcut mai responsabili, conştienţi că ceea ce scriem afectează şi că ceea ce scriem are valoare. Am fost învăţaţi să lucrăm în echipă, să ne ajutăm şi să ne acceptăm. D-na Aurelia Hîruţa, profesorul nostru coordonator ne-a învăţat să facem lucrurile cu dăruire şi îi mulţumim pentru asta. Suntem recunoscători doamnei profesoare pentru răbdarea pe care a avut-o cu noi şi pentru modul responsabil în care a privit acest proiect. Le urăm mult succes actualilor RDL-işti în caliatea lor de jurnalişti în devenire, acest proiect fiiind o şansă pentru ei şi pentru oricine are dorinţa de a vedea ce înseamnă să fii jurnalist.

            Pentru noi, rămâne un capitol atât de frumos al vieţii noastre, pe care nu l-am schimba pentru nimic.(Fondatorii ziarului CNAMonline - Andrei Rai, Emima Pop, Daniel Danciu şi Mihaela Ciocan(Bacalu).

Ce spune un profesor coordonator despre o echipă de elevi care a scris istorie

            Cea mai mare satisfacţie a unui dascăl este aceea de a da elevilor săi motivaţii care să-i determine să se descopere. Activitatea de la clasă devine cu atât mai interesantă, cu cât iese din stereotipii. Totul este să ai şansa unei întâmplări ca cea pe care am avut-o noi – să intri într-un proiect care să-ţi poată pune în valoare elevii tăi, calităţile lor și care să aibă ecou și pentru generațiile viitoare.

Teodora Mihaela Ciocan(Bacalu) (actualmente medic) este o persoană extrem de volubilă, harnică, ambiţioasă, fără idei preconcepute, perfecţionistă. Se descurcă în orice situaţie, se suprasolicită cu succes, este rezistentă la oboseală, este avidă să cunoască tot mai mult, se implică în tot ceea ce i se iveşte. E sociabilă. Îi place mult să vorbească despre orice subiect cu oricine. Citeşte mult. Câteodată îşi aducea la şcoală cărţile şi citea în pauze. Citeşte tot ce îi ajunge în mână, de la cărţi siropoase la cărţi SF foarte groase. E calculată şi calmă aproape în orice situaţie. Pune seriozitate şi maturitate în ceea ce face, are iniţiativă, lucrează bine în echipă, acceptând părerile celorlalţi şi recunoscând când greşeşte. Vrea să realizeze multe, să schimbe multe în jurul ei. Teodora are un potenţial extraordinar, e hotărâtă, perseverentă şi corectă.

Îi doresc să schimbe lumea!

Daniel Danciu (în prezent tehnician dentar)liniştit, de un calm imperturbabil este atras de tot ceea ce presupune video şi prelucrările video. Îşi doreşte de mult timp să cunoască un expert în domeniu, pentru a învăţa mai multe decât ştie în momentul de faţă. Îi plac plimbările în natură, îi place foarte mult să lucreze în echipă, deoarece a observat că atunci când încearcă să facă ceva de unul singur nu reuşeşte întotdeauna aşa cum şi-ar dori. I-a plăcut ca pe lângă şcoală să facă şi alte activităţi care să-i lărgească orizontul şi să experimenteze lucruri noi. El a fost tehnicianul echipei şi, când aveam probleme cu sfera electronică, Daniel întotdeauna ne-a descurcat.

Îi doresc fidelitate a imaginii sale peste timp!

Emima Ligia Pop (absolvență a Facultății de Litere) - Timidă, introvertită şi sensibilă, fragilă şi la propriu şi la figurat. Ceea ce surprinde la ea este limpezimea scrisului, forţa ideilor care curg cu claritate indiferent de subiect, atunci când are motivaţie. Are o lume interioară care se organizează perfect în funcţie de situaţie şi-i permite să realizeze conexiuni surprinzătoare, să esenţializeze, să găsescă logica corectă a lucrurilor.

Pentru realizarea unui articol cât de mic muncea cu meticulozitate ore în şir, fiind în stare să adune pagini întregi de notiţe doar ca să-şi contureze ideea, după care să renunţe la ele. Cu o disciplină a scrisului care o ajută să evolueze rapid în abordarea subiectelor, ea intuieşte cu precizie care sunt aşteptările de la textul său. Proiectul acesta a făcut din Emima un alt om, i-a dat certitudinea utilităţii şi valorii ideilor scrise, a determinat-o să-şi depăşească milioane dintre complexele sale. Cred că a fost şansa ei. Îi rămâne să se lupte cu încercarea de a vorbi şi asta va fi extrem de greu, câtă vreme vocea din interior va fi mai puternică. Un lucru este cert: Emima va scrie. 

În plus este talentată şi în arta fotografiei. Are ochiul format pentru instantanee, reuşind să surprindă momente din viaţa de zi cu zi, faţă de care restul oamenilor trec nepăsători. Fără o minimă atenţie din partea cuiva ca Emima, o multitudine de aspecte importante din jurul nostru rămân neobservate…

Pe lângă toate acestea, Emima are o mare calitate - aceea a persoanei care tace şi face.

Îi doresc idei limpezi şi idealuri împlinite!

Andrei Rai (medic rezident)- Extrem de disciplinat, discret şi foarte organizat. Are un sistem de valori bine definit, de la care nu se abate şi pune întotdeauna pe primul loc atitudinea civilizată. El consideră că un jurnalist trebuie să fie, înainte de toate, „un om de caracter”. Deşi nu jurnalismul este cariera pe care o vizează, a acceptat provocarea de a intra în proiect cu sentimentul că în sfera comunicării are mari carenţe. Apreciez capacitatea sa de muncă, seriozitatea, spiritul de echipă şi fineţea în abordarea problemelor de orice fel. Andrei ştie să aplaneze conflictele, ştie să abordeze oamenii, a învăţat să caute în evenimente esenţialul şi poate să se implice în viaţa comunităţii pe care a încercat să o cunoască prin intermediul proiectului „Reporter de liceu”. Este o persoană cu simţul umorului şi cu mare rafinament. Este foarte sociabil și muncitor. Este ambiţios şi decent, dacă vede că a greşit undeva nu se plafonează şi nu renunţă, dar nu cu orice preț. Este un tânăr echilibrat și cu el în echipă e imposibil să nu reușești.

Ca medic, îi doresc implicare maximă în slujba comunităţii!!

Prof. Aurelia Hîruța

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5