„Cod roşu” la depunerea cererilor pentru obţinerea subvenţiilor agricole la APIA – ne-a declarat primarul Aurel Sorin Mititean (Şieu Măgheruş)

O problemă stringentă în cadrul Primăriei Şieu Măgheruş este depunerea la termen, până la 15 mai a.c., a cererilor pentru obţinerea subvenţiilor agricole pe unitatea de suprafaţă şi animale deţinute la APIA, conform Ordinului 619/2015 a ministrului Agriculturii şi Legea 3/2015, unde foarte mulţi cetăţeni nu ştiu şi nu pot să o completeze, iar foarte mulţi fermieri şi gospodari vor pierde subvenţia pentru neîndeplinirea Ordinului 619/2015.
Astfel, cetăţeanul trebuie să aibă terenuri în proprietate de minimim 1 ha, dar parcelele să nu fie mai mici de 30 ari, să aibă şi animale ca să poată primi subvenţia de la APIA.
Aceste norme au fost stabilite de UE şi au fost date în 2013, dar nu sunt cunoscute de cetăţeni.
Mai mult de 5000 fermieri, la nivel de judeţ, nu o să poată depune cererile până la 15 mai, termenul se poate prelungi cu 20 zile, dar cu penalizări de 1% pe zi.
La Şieu Măgheruş, a fost demarată lucrarea de aducţiune apă potabilă, distribuţie, canalizare, staţie epurare la Arcalia, investiţie în valoare de 4,1 milioane lei, din care 75% de la mediu şi 25% fonduri locale.
De asemenea, autorităţile locale continuă investiţia la Şcoala Gimnazială I-VIII din Şieu Măgheruş, în valoare de 1,1 milioane lei, finanţată din bugetul local. Tot din resurse proprii, administraţia locală şi-a propus reabilitarea termică Dispensarul uman din comună.

Comentarii

27/04/15 10:37
Contzaran din B...

Nu stiu cine si prin ce "politica " ... s-a sistat subventionarea celor care , desi nu locuiesc dar au loturi de teren la sate , pe motiv ca nu sunt "fermieri activi" . Pai care-i problema , atata vreme cat terenurile lor sunt lucrate ? Ce importanta are faptul ca le lucreaza ei personal, ori cu terte persoane care fac acest lucru in numele lor ? Aceste persoane curatau pasunile si fanetele de spini, le toaletau si le exploatau corespunzator, chiar daca nu aveau animale. De exemplu, eu personal, le cosesc , fac fan si-l vind celor cu animale... iar pe terenurile de pasunat, permit turmelor de oi si de vite sa pasuneze... si pentru asta, de ce sa nu primesc si eu un ajutor sub forma de subventie ? De ce sunt "fortat" sa-mi concesionez , ori arendez terenurile celor cu animale ,daca personal, am disponibilitatea sa ma preocup eficient de exploatarea si intretinerea acestor terenuri ? Alta este situatia celor care efectiv si-au abvandonat in paragina terenurile...
Prin aceasta "limitare" si "interdictie"... o sa vedeti dvs de acum incolo... terenuri pline de spini si de maracini si care se vor degrada permanent... ca efectiv n-o sa le mai lucreze nimeni... Unde si in ce lege, se prevede ca toate terenurile trebuie lucrate musai si efectiv de catre proprietarii de terenuri si ca in numele lor, nu pot lucra terte persoane... ?
Cred ca prin aceasta reglementare, se produce o mare nedreptate, fata de proprietarii terenurilor, care desi nu au animale, totusi se preocupa de intretinerea si exploatarea lor corespunzatoare. Ce... toti acei care au ferme de productie agricola, de animale sau in alt mod, le lucreaza "ei personal"... hai sa fim seriosi ?! Unii lucreaza ei cu familia, altii isi angajeaza tert personal , altii imprumuta folosinta terenurilor, ori efectiv, isi vand "recoltele" de iarba pe care le cosesc ... nimanui altora decat celor care au animale, ca nu toti cei care detin animale, musai au si pamantul necesar intretinerii acestora .
Interesanta este "variant " ca "Program de subventionare "pentru cei cu animale exista, chiar daca acestia nu pot face dovada ca au si terenuri agricole unde sa le intretina , dar pentru cei care au terenuri dar n-au animale, nu este permis. Nu vi se pare cam aiurea ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5