Codruţa Aron Vîrtic realizează emisiuni cu artiştii din ceruri

Prietenă dragă a bistriţenilor, de o omenie aparte, om cu rădăcini în Ţinutul Năsăudean pe care l-a promovat cu toată dragostea, Codruţa Aron Vîrtic a încetat din viaţă duminică după-amiază, în urma unui stop cardiac. Nume emblematic pentru postul Radio Cluj, Codruţa Aron Vîrtic a realizat şi prezentat emisiuni de folclor în cadrul redacţiei muzicale. Prin munca sa dedicată folclorului autentic românesc, Codruta a dus mai departe tradiţia muzicii de calitate la Radio Cluj deschisă de tatăl său, Dumitru Vârtic – cunoscut om de folclor, stins şi el din cauza inimii la doar 39 de ani. Suntem şi noi alături de familia îndurerată. Artiştii din judeţ, pe care Codruţa i-a stimat şi de care era apropiată, au rămas fără cuvinte la tragica veste. Mai ales că împreună am fost duminica trecută la Agrieş, la Festivalul jocului şi portului nostru străbun, unde alaturi de artiştii Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean Archiudean, Grigore Sâmboan, Maria Lese, etnologii Emilia Bumb Ometiţă şi Vasile Filip, profesorul Lazăr Ometiţă, lelea Teodora Purja, Mărioara Pop, din Suciu de Sus, Ionuţ Pop, directorul Căminului Cultural, Valentin Marica de la Radio Mures, ne-am bucurat de buna primire făcută de părintele Timoftei Găurean şi de învăţătoarea Floarea Pop, cea în a cărei casă Codruţa îşi găsea liniştea în vacanţe. Am vorbit de tradiţii, de fiica Anca, care în toamnă începe primul an la facultatea de jurnalism, călcând pe urmele mamei. Arăta foarte bine doamna Codruţa, fiind un om deschis şi comunicativ cu fiecare ţăran în parte. Am fost împreună de nenumărate ori în juriul festivalurilor, am prezentat spectacole şi de fiecare dată mă bucuram de buna colaborare cu un om de excepţie. Artiştii noştri aveau un om de-al lor la Radio Cluj, Cornelia Ardelean şi Alexandru Pugna fiind invitaţi şi la spectacolele aniversare Radio Cluj. Acum Codruţa este alături de tatăl ei Dumitru Virtic, marele folclorist, şi de Valeria Peter Predescu, artista noastră dragă, care dacă nu era Dumitru Virtic, poate nici nu avea şansa de a fi pe scenele lumii.

Codruţa s-a născut la 23 martie 1965, fiind fiica regretatului realizator de emisiuni folclorice de la Radio Cluj DUMITRU VÂRTIC- care a lansat în lumea muzicii populare româneşti din Ardeal cele mai valoroase voci ale acestui ţinut. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Cluj Napoca, apoi la Şcoala Populară de Artă din Cluj Napoca, timp de 4 ani, la clasa d-nei prof. Rodica Carp, şcoală pe care a absolvit-o în calitate de interpret, cu calificativul 10 (zece), în 1986. a fost licenţiată a Scolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative - Facultatatea de Comunicare şi Relaţii Publice - Bucureşti. A fost redactor la Studioul de Radio Cluj unde a realizeazat şi prezintat emisiunile de muzică populară „Din grădina cu flori multe” (muzică populară la cererea ascultătorilor), „La izvor de cânt şi dor” (în direct cu ascultătorii), „Lumină lină” (emisiune de pricesne) şi „Pe poteci de cîntec drag” (emisiune de etnografie şi folclor), în cadrul cărora a difuzeazat cântecele soliştilor consacraţi şi a promovat voci tinere ale cântecului popular românesc. Ultima emisiune a fost cu câteva ore înainte de a trece la cele veşnice.

A publicat lucrarea de specialitate „Kitsch-ul şi influenţele sale în cultura populară româneasca” – editura Vremi, Cluj Napoca, 2006, care prezintă un istoric a termenului kitsch şi ipostazele acestuia prin buna pătrundere şi nimicire pe alocuri a originalului. Interesantă este analiza sociologică a particularităţilor culturale ale societăţilor moderne, civilizaţia introducând diferenţierea între cultura populară, cultura specializată modernă şi cultura de masă. Lucrarea dezbate în detaliu evoluţia satului românesc de la tradiţional la post-modernism, de la opincile strămoşeşti şi glodul uliţei, la asfaltul care nimiceşte tradiţionalul. „Kitsch-ul este o mască pusă pe faţa valorii" scria Codruţa Aron Vîrtic. Surprinzător, în încheierea acestui volum, scria: „ Îi mulţumesc bunului Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit în această viaţă şi doresc ca atunci când voi ajunge la capătul drumului şi voi privi înapoi la urmele lăsate în timp, să pot spune aşa cum a spus Apostolul Pavel: „ Am dus lupta cea dreaptă, nu m-am lăsat bătut, mi-am terminat călătoria, mi-am păstrat credinţa”. Codruţa va rămâne în memoria noastră ca un demn folclorist, un om care s-a aplecat cu sensibilitate asupra valorii ţăranului român. Un pios omagiu îi aduce prietenei dragi a Năsăudului, nelipsită de la cele mai importante manifestări de aici, primarul Dumitru Mureşan şi consilierii locali, lor alăturându-se toţi artiştii din judeţul nostru, pe care Codruţa i-a promovat necondiţionat.

Înmormântarea va avea loc miercuri, de la ora 12, la Capela mare a Cimitirului Mănăştur din Cluj Napoca. Până la o nouă întâlnire îţi spunem la revedere prietenă dragă, iar sufletul tău nobil să se odihnească în ceata îngerilor, acolo unde mulţi oameni mari şi apropiaţi inimi noastre se regăsesc. Vocea ta caldă şi sufletul tău ne-au înnobilat viaţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5