Codul administrativ: prefectul vine şi pleacă cu Guvernul, viceprimarii aleşi la propunerea primarului, secretarii vor susţine evaluări periodice

Senatorul Ioan Deneş a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, câteva prevederi din Codul administrativ, aflat în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Potrivit acestuia, înainte de dezbaterile în plenul celor două Camere, proiectul va fi discutat şi de cele două Comisii de administraţie publică ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ultimele reglaje. Noul Cod administrativ ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului undeva la finele lunii aprilie, astfel că mai sunt 2-3 săptămâni în care vor putea fi făcute propuneri.
„Va reglementa foarte clar modul în care va funcţiona administraţia publică, începând de la Guvern şi până la reprezentantul sătesc în consiliile locale. Prefecţii şi subprefecţii nu vor mai fi înalţi funcţionari publici, vor fi asimilaţi la nivel de secretar de stat şi subsecretar de stat, deci vor fi oameni politici, vor veni şi vor pleca odată cu Guvernul. Acesta este draft-ul Codului administrativ la ora actuală, poate suferi modificări în dezbaterile din Parlament. Se va înfiinţa o instituţie numită secretarul general al Prefecturii, care va fi înalt funcţionar public şi care va avea un rol mult mai important în ceea ce priveşte legalitatea actelor emise de către UAT-uri”, a menţionat senatorul PSD.
Parlamentarul social-democrat a precizat că prin acest Cod administrativ i se va da primarului o mult mai mare autoritate. Un astfel de exemplu va fi alegerea viceprimarului, care va fi propus de către primar şi votat de Consiliul Local. Dacă trei propuneri ale primarului nu întrunesc majoritatea, atunci viceprimarul poate fi propus de Consiliul Local. Pe acelaşi principiu va fi reglementată şi demiterea viceprimarului, foarte bine argumentată.
Mai mult, preşedinţii, vicepreşedinţii, primarii şi viceprimarii vor primi bani pentru vechimea-n muncă, ceea ce nu se întâmplă în prezent, chiar dacă unii au o vechime de 30-40 de ani, iar alţii de 2-3 ani.
„Nu se vor desfiinţa posturile secretarilor UAT-urilor. Am avut foarte multe discuţii în care secretarii de primării erau bulversaţi de faptul că în Legea 188 nu se mai stipula nimic de secretarii UAT-urilor. Nu se vor desfiinţa, vor rămâne, dar modul în care vor fi schimbaţi nu va mai fi ca până acum, în sensul că până acum era foarte greu să fie schimbaţi aceşti secretari. Vor da examene periodice, vor trebui să acumuleze un anumit punctaj, iar dacă nu vor îndeplini acel punctaj, acea persoană nu va mai putea fi secretar al UAT-ului”, a explicat senatorul Ioan Deneş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5