Colegiul Naţional Liviu Rebreanu - 100 de ani de performanţă în educaţie
Rebrenişti de aici şi de pretutindeni, de azi şi de ieri, locuitori ai Cetăţii, oameni care înţeleg mândria unei şcoli aflate la ceas aniversar, sunteţi aşteptaţi să sărbătoriţi un secol de învăţământ în actuala clădire a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa. Joi, 19 mai, în incinta acestei unităţi de învăţământ, de prestigiu naţional şi internaţional, vor fi organizate o serie de festivităţi la care sunt aşteptaţi să participe peste 2000 de bistriţeni şi nu numai, elevi şi profesori ai Colegiului, părinţi, absolvenţi, foşti dascăli, dar şi oficialităţi ministeriale şi ale administraţiei judeţene şi municipale. La manifestări a fost invitat şi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, care încă nu şi-a confirmat participarea, dar de pe listă nu lipseşte nici „fostul portar al şcolii”, Mircea Adam, ne-a dezvăluit, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Constantin Rus.
Evenimentul va debuta sub egida „Arc peste secol”, în fapt „refacerea unui gest făcut de elevii şi dascălii de la Gimnaziul Evanghelic C.A. din septembrie 1910”, când, printr-un marş, şi-au luat rămas bun de la fosta locaţie (n.r. – din faţa Primăriei Bistriţa) şi au venit pe fosta stradă a Măcelarilor (n. r. – actualul Bulevard al Republicii). Aproximativ 400 elevi vor participa la acest marş, deschis de stegari şi un detaşament de toboşari. Copiii vor defila atât în costume populare româneşti şi săseşti, cât şi uniforma liceului, iar absolvenţii vor îmbrăca roba şi toca „de absolvire”. Alături de ei vor fi foştii directori ai instituţiei şcolare, dar şi dascălii prezentului.
Programul va continua cu vizitarea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” şi a exponatelor realizate de elevi şi profesori de-a lungul celor 100 de ani de existenţă (inclusiv cărţi, reviste şcolare etc.). Va fi un prilej de depănare a amintirilor din anii de liceu.
Şi pentru că este o întâlnire omagială, vor fi înmânate diplome jubiliare pentru cei mai performeri dintre rebrenişti. Festivitatea de acordare a acestor distincţii va debuta cu premierea celor trei elevi de la „Liviu Rebreanu” care vor reprezenta România la olimpiadele internaţionale – Mihaela Vancea (Limba şi literatura română), Ana Bilegan (Biologie), Florin Anca Login (Informatică).
Pe o scenă amenajată în curtea liceului, formaţiile artistice vor prezenta un program festiv care va culmina cu un concert al formaţiei pop-rock Hara, solistul Flavius Buzilă fiind unul dintre absolvenţii de „la Liviu”. De altfel, „La noi, la Liviu” este şi titlul Imnului colegiului, care va fi lansat oficial la acest eveniment.
„Vor fi cel puţin şapte ore de manifestări la care vă invităm să ne fiţi alături. Va fi o zi specială şi pentru elevii noştri, fără cărţi şi cataloage”, ne-a dat asigurări directorul Constantin Rus.
Adaugă comentariu nou