Centenarul rebrenienilor

Tradiţie, performanţă şi renume

Momente de înaltă trăire sufletească pentru toţi locuitorii bătrânului burg săsesc. Ieri, la Bistriţa, s-a scris din nou istorie prin marcarea a 100 de ani de învăţământ în clădirea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”. Evenimentul a debutat printr-o paradă a elevilor de la locaţia vechii clădiri care era situată în zona statuii lui Andrei Mureşanu, până la bătrânul liceu, care se află pe B-dul Republicii. Marşul a fost aplaudat pe traseul Pietonalul „Liviu Rebreanu” – Piaţa Unirii - Piaţa Petru Rareş – B-dul Republicii de bistriţenii care, pentru o clipă, au poposit din drumul lor pentru a fi recunoscători şcolii care a adus învăţământul la rang de elită. Steagurile liceului, toboşarii, elevii în costumele săseşti şi româneşti sau în uniforma actuală de albastru şi galben a liceului au creat o adevărată atmosferă pe străzile oraşului, purtând cununa frumoasă a învăţământului cu cinste, ca un arc peste timp. În curtea Colegiului, elevi şi profesori, părinţi, dar şi simpli bistriţeni, au asistat la mesajele înălţătoare adresate, sub coordonarea directorului Constantin Rus, de oficialităţile prezente la eveniment – Oana Badea – secretar de stat, inspector şcolar general Vasile Marc, prefectul Cristian Florian, primarul Ovidiu Creţu, parlamentarii Ioan Oltean, Radu Moldovan, Ioan Ţintean, Ioan Sbîrciu, preşedintele CJ, Liviu Rusu, preotul Johann Dieter Krauss, reprezentanţi ai comunităţii săseşti la nivel european, dr dr. Ana Tătaru, care a fost imaginea dascălilor care au predat de-a lungul timpului în acest liceu, directorul CCD, Leon Naroşi, viceprimarii Florin Găurean şi George Avram, inspectorul şcolar general adjunct Mircea Romocea, directorul Spitalului Judeţean – Mircea Gelu Buta, vicepreşedintele CJ –Iancu Luca, subprefectul Gheorghe Păun, Patricia Lorinţiu – preşedintele Consiliului Elevilor etc.

Secretarul de stat Oana Badea a declarat că s-a bucurat de faptul că oamenii cetăţii s-au adunat în jurul şcolii, dăruind un strop de bucurie, dar şi recunoştinţă uneia dintre cele mai performante şcoli din România. Pentru rezultatele deosebite, avute în cei 100 de ani, şcoala a primit din partea Ministerului Educaţiei o diplomă instituţională. Tot diplome de recunoaştere pentru performanţele lor au primit Ana Beligan, Ioana Mihaela Vancea şi Anca Login, care reprezintă România la lotul olimpic internaţional. Mesajele elevilor pe categorii de vârste, de la bobocii de clasa I, prezenţi în mână cu lalele şi în inimă cu multe emoţii, până la absolvenţii clasei a XII a, îmbrăcaţi cu robă şi tocă, au fost cele mai frumoase. Şcoala în care au învăţat rebrenienii trăieşte prin ei şi pentru ei, stâlpii şcolii fiind dascăli şi elevi care au clădit într-un secol o performanţă de neegalat. Pentru cei trecuţi la cele veşnice s-a păstrat un moment de reculegere, iar cei care duc renumele şcolii mai departe au fost aplaudaţi. 14 directori, începând cu cei ai Gimnaziului Evanghelic şi continuând cu cei ai Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” au fost felicitaţi de cei prezenţi. Patru dintre aceştia au fost prezenţi pe scenă: Nicolae Sanda, Mihai Mureşan, Ioan Pop şi Constantin Rus.

La 100 de ani, Colegiul a scris, în cartea de onoare, un eveniment deosebit care sub semnul timpului se va aşeza ca un reper de lumină în mintea şi sufletele noastre. „Există şcoli şi licee şi există „Liviu Rebreanu”, o entitate superioară nouă, în numele căreia profesori şi elevi construiesc istorie”, declara Ioana Gaurean, din clasa 12-B CNL. Un discurs aparte a avut si Elena Kuji, absolventă a liceului, care este acum studentă în Italia, iar de la anul va urma cursurile Universităţii din Sorbona (Franţa).

La „Liviu Rebreanu” şi-au urmat studiile generaţii de elevi, în numele cărora a fost premiată eleva de clasa a VIII-a, Cristina Bilegan, a cărei familie, începând cu străbunicul, cu toţii au fost rebrenişti. S-a lansat antologia colegiului „După 100 de ani de la Gimnaziul Evanghelic C.A. la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa”. Unul dintre cele mai importante momente a fost cel în care, pe scena din curtea liceului, rebrenistul Flavius Buzilă, de la Hara, împreună cu colegii lui, au lansat Imnul liceului, care, sperăm, va fi intonat şi peste 100 de ani.

„Liviu Rebreanu” a dat, de-a lungul timpului, personalităţi marcante pentru ţară, atât în domeniul ştiinţei, cât şi al culturii, amintind aici doar câţiva scriitori – Alexandru Cristian Miloş, Virgil Raţiu, Cleopatra Lorinţiu, Nicolae Băciuţ, Ioana Bradea, Dorel Cosma; actori: Adrian Titieni, Ioan Coman, Ada Milea, Dan Rădulescu, Ramona Dumitrean, artisti plastici Mirela Trăistariu, Ioan Sbîrciu. Emoţiile, cu siguranţă ne-a copleşit pe toţi cei prezenţi la această manifestare, bucurându-ne că am fost părtaşi la un eveniment unic în viaţa noastră, colectivul de cadre didactice şi elevi, în frunte cu directorul Constantin Rus meritând toate felicitările pentru această sărbătoare. Mă alături şi eu celor care au adoptat, de-a lungul timpului, o deviză: „Voi fi rebrenist toată viaţa”.

Urăm, de o sută de ori, „La mulţi ani” iubite Colegiu „Liviu Rebreanu”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5