Comunitatea din Bistriţa-Năsăud, ÎMPREUNĂ la Festivalul ”Etnii și Tradiții Unite”
"Frumusețea județului nostru este conferită de munți, dealuri, câmpii, lacuri și râuri, dar mai ales este conferită de fiecare suflet care conviețuiește aici. Suntem această comunitate datorită istoriei și trecutului. Este de datoria noastră să ne unim și să ne iubim unii pe alții fără nicio diferență.”
Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița, Primăria Municipiului Bistrița și Palatul Culturii a organizat, astăzi, prima ediție a Festivalului Etnii și Tradiții Unite.
Acest eveniment a cărui scop este promovarea etniilor din Bistrița-Năsăud, prin valorile și tradițiile autentice, a adus ÎMPREUNĂ aproape 200 de români, maghiari, germani, romi, evrei, dar și ucrainieni.
Alături de subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla au fost preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ – Camelia Tabără, deputatul Diana Morar, primarul Vasile Vermeşan de la Galaţii Bistriţei, managerul CJC B-N – Alexandru Pugna, managerul Complexului Muzeal – Alexandru Gavrilaş, Natalia Ţigăuan – secretar al Comunităţii Evreilor Bistriţa-Năsăud, dar şi reprezentanţi ai altor etnii.
Curtea Complexului Muzeal a fost animată de bucuria etniilor conlocuitoare, sărbătorind beneficiile extraordinare ale diversității culturale.
Azime și prajituri evreiești, hanclich săsesc, sarmale românești, ceaun tradițional romani și maghiar, țuică și vinuri alese de la Teaca au putut fi degustate de cei care au răspuns invitației la festival.
Cei prezenți nu doar că au gustat din bucatele atent preparate de fiecare etnie în parte, dar au avut posibilitatea de a cunoaște care sunt principalele activități meșteșugăresți, precum confecționarea de ceternii, linguri de lemn, instrumente muzicale de suflat sau produse artizanale din papură.
Atmosfera din curtea muzeului a fost animată de zeci de copii și tineri talentați care au pus în valoare specificul dansului tradițional al românilor, maghiarilor, romilor, nemților și ucrainienilor.
Au evoluat: Formația de dansuri țigănești ”Floare de salcâm” din Budești (coordonată de Alin Michi), Ansamblul folcloric ”Vadrózsa” din Bistrița (Szilagyi Ileana), Ansamblul de dans ”Vergissmeinnicht” al Forumului Democrat German din Bistrița (Popescu Izabella), Ansamblul ”Cununa de sânziene” din Dipșa (Nicolae Corci), precum și Grupul de dansuri și cântece din Ucraina (Danishchuk Natalia, Miskal Nadiia, Mikhailyuk Lyuba).
Oficialitățile prezente astăzi la Festivalul Etnii și Tradiții Unite și-au exprimat prețuirea pentru zestrea culturală a tuturor etniilor și au dat asigurări că în demersurile lor vor susține evidențierea valorilor fiecăruia în comunitatea noastră.
Festivalul ”Etnii și Tradiții Unite” din Bistrița-Năsăud - ediția I- a fost o bucurie a dansului, cântecului, talentului meșteșugăresc, activității culinare, o bucurie a diversității, o bucurie care ne-a adus ÎMPREUNĂ.
Evenimentul a fost prezentat de Mãdãlina Oltean!
Citiţi şi:
- Bistriţa, o mică Europă prin Festivalul Etniilor Pfingstfest
- Judeţul petrece de Rusalii. Vezi ce artişti cântă la evenimente
- Dialogul etniilor, bucate alese, dansuri si muzica buna
- O nouă ediţie plină de culoare şi ritm a Festivalului Tradiţional al Romilor
- Andreea Bălan a dat culoare Festivalului Etniilor „Pfingstfest”
Adaugă comentariu nou