Concerte de Sfânta Maria Mică, la Complexul Muzeal. Un artist de la X Factor vine la Bistriţa

Grădina Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud se dovedeşte a fi un loc perfect pentru realizarea de concerte în aer liber. Un spaţiu cu o ambianţă frumoasă, în care se pot asigura toate condiţiile impuse de autorităţi pentru realizarea unor evenimente deosebite.
În preambulul sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, pe scena Muzeului, a fost susţinut concertul SoNoRo. Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a deschis cu această ocazie stagiunea muzicală permanent-camerală și simfonică 2020-2021. Bistriţenii au putut audia lucrări de Edward Elgar, Manuel de Falla, Ludwig van Beethoven, Stan Golestan, George Enescu, Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns și Maurice Ravel în interpretarea muzicienilor Razvan Popovici (violă), Valentin Radutiu (violoncel) și Alexandra Vaduva (pian). SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD Groupe Societe Generale. Proiect cultural co-finanţat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional).
În ziua marii sărbători, Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură, Protopopiatul Ortodox Bistriţa au realizat recitalul vocal instrumental dedicat Naşterii Maicii Domnului, proiect semnat de violonistul Florin Vlad, care s-a aflat pe scenă alături de Ștefan Von Korch – tenor şi Gașpar Vereș - pian, în prezentarea prof. Ana-Maria Vlad Ardelean.
Tot de Sfânta Mărie Mică, Complexul Muzeal a vernisat expoziţia “Viaţa romilor contează. Viaţa fiecăruia contează” a pictorului Eugen Raportoru. Tema centrală a tablourilor artistului este mahalaua bucureşteană: case dărăpănate, ziduri înclinate, garduri şi porţi înalte, ferestre întredeschise: “peisajele sunt, eu chiar dacă pictez un castel tot în paragină-l duc către mahala ca ăsta-i stilul meu...nu, nu poţi să minţi, lucrurile vin de la tine, atuncea am pus şi acest decor, aşa am simţit, de aicea am plecat, din spaţiul ăsta care l-am creat aici ”. „Decorul despre care ne vorbeşte este o instalaţie care redă atmosfera de acasă din perioada comunistă: “şi-am făcut această poveste şi cred că se armonizează foarte bine cu ceea ce am şi pe pereţi, să ştiţi că nu e doar un decor ţigănesc, nu, lucrurile astea le-am întâlnit la toţi vecinii, erau lucruri simple”. Lucrările sale redau şi chipuri, siluete ale unor personaje de lângă noi, pe care avem prilejul de a le VEDEA. Prin acest act de creaţie dăm prilejul unui dialog intercultural care este necesar pentru a cunoaşte o minoritate stigmatizată: ”personajele mele pot fi şi din vis, şi din povestiri, şi nu numai, şi trăite, foarte multe personaje: am dodoaşca, care multă lume înjură cu dodoaşca, dar eu am cunoscut-o şi era o femeie frumoasă”. Fiecare tablou spune o poveste a unor destine: fie clădiri, fie oameni. Expoziţia este despre trăiri universale, este o expoziţie cu romi, dar care vorbeşte şi despre fiecare dintre noi. Vă invităm să cunoaşteti universul plin de mister al artistului Eugen Raportoru căruia îi mulţumim pentru că ne oferă această ocazie” declară managerul Alexandru Gavrilaș.
Surprizele vor continua în această perioadă, pe 18 octombrie, fiind anunţat un spectacol umanitar în cadrul căruia va fi prezent la Bistriţa şi Andrei Leonte de la X Factor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5