Concursul “10 Mai - Independență, Națiune, Monarhie” și-a stabilit câștigătorii! Elevi și profesori din opt școli, premiați!

Semnificația zilei de 10 mai a fost recuperată după 1989 de memorialiști și istorici. Mentalitatea plină de prejudecăți a românilor formată în aproape jumătate de secol de comunism, cu ajutorul unor istorici național comuniști, a ignorat în acest timp, sărbătoarea națională  stabilită pe 10 mai 1866, odată cu venirea Principelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, care este și fondatorul Statului Național Român și care a statornicit această dată, după obținerea Independenței în 1877, tot în 10 mai! Apoi, când în 1881, România este recunoscută ca Regat, gloria acestei sărbători este aureolată.
Inerția întreținută interesant de republicalismul perpetuat după 1989, conserva aceeași ignoranță, ignoranță în conștiința publică asupra semnificațiilor simbolice și valorilor pentru care s-au jertfit adevărații patrioți români pentru România Mare, făurită sub regii dinastiei românești.
Elita românească, căreia îi datorăm această țară a fost nimicită, decimată după alungarea Regelui Mihai I și înlocuită cu pseudopoliticienii pe care îi vedem și astăzi.
Până în 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită de întreaga populație, de toți cetățenii români care beneficiau în acest statut, fie că se aflau în Regat, fie în afara lui.
Putem adăuga o a patra semnificație acestei date plină de de conținut simbolic și anume: 10 mai era și Ziua Românilor de la Sud de Dunăre, de pe teritoriul fostului Imperiu Otoman. Recunoașterea valahilor,  ca români cu drepturi depline, a fost făcută de sultanul Abdul Hamid al 2-lea.
Istoricul Stelu Lambru ne spune că acesta, pe 10 mai 1905, recunoaște semnând documentul “naționalitatea” aromânilor care astfel au beneficiat de învățământ și biserică în limba maternă. Această recunoaștere a fost posibilă datorită diplomației și făcute de ambasadorul Regatului la Constantinopol, Alexandru Emanoil Lahovary. Patriotismul său dovedit nu numai prin acțiunile de protejare a valahilor, ci și prin emanciparea națională a românilor din Turcia, dovedit și consemnat în cotidianul “Universul” spune mult despre felul diferit în care era iubită țara de către politicieni.
La 17 mai 1905, editorialul “Zile însemnate” începe cu următoarele cuvinte: „Trecem prin zile de mare însemnătate. Ziua de 10 mai a căpătat anul acesta o nouă strălucire prin izbânda fraților noștri din Macedonia, pentru că în România a luptat atâta timp! Evenimentul care asigură aromânilor un loc de onoare nu numai în cartea țării, dar și în cartea Europei!”
Dinastia românească, reprezentată în mod strălucit de părinții fondatori ai României moderne, cei patru regi  - Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I -  ai căror moștenitori sunt implicați total în viața țării, în diaspora, în viața culturală și diplomație, au adus și aduc un mare plus de credibilitate și speranță acestui neam.
Regele Mihai I spunea: “Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere”.
Clubul nostru a cultivat de- a lungul timpului (mai mult de 10 ani) relația cu oameni ale căror gesturi filantropice au favorizat acțiunile noastre.
Fie că vorbim de conferințe despre Monarhia Românească, fie de demersul nostru de introducere a istoriei monarhiei din România în curricula de învățământ, fie de comemorări, fie despre constituirea statului național modern român, fie de proiecție de filme sau lansări de carte cu tematica specifică, toate au putut fi duse la bun sfârșit cu ajutorul celor pe care i-am solicitat să-și aducă voluntar contribuția.
Cea mai recentă acțiune a clubului, cea legată de evenimentul din 10 mai, este premierea elevilor din opt școli din județul nostru - Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, Liceul Tehnologic “Florian Porcius” din Rodna, Liceul de Arte din Bistrița, Școala Gimnazială Tureac, Școala Gimnazială Mărișelu, Școala Gimnazială “Aurel Rău” Josenii Bârgăului, Școala Generală Mureșenii Bârgăului - Tiha Bârgăului și Școala Gimnazială Budacu de Sus.
Am chemat alături de noi, ca partener, firma MIS GRUP prin bunăvoința căreia am beneficiat de generoasa susținere financiară a premiilor ce au fost înmânate concurenților, desemnați câștigători de un juriu format din profesorii Alexandru Gavrilaș, Laura Vultur și jurist Laurențiu Dobre, membru al clubului nostru.
Mulțumim familiei Farcaș, dlui Ioan și Virginia, care au mediat această colaborare. Menționăm faptul că familia Iugan, fondatoarea firmei MIS GRUP, este cunoscută de mult timp pentru implicarea ei în viața comunității și mai ales pentru sprijinirea activităților și manifestărilor socio-culturale și educaționale.
 
Premierea elevilor câștigători ai concursului “10 Mai  - Independență, Națiune, Monarhie”
Precizăm că juriul a avut în vedere un barem foarte strict privind notarea lucrărilor. S-a ținut cont de originalitatea ideilor liber exprimate literar, creativitatea și originalitatea textului, respectarea ortografiei și punctuației și a diverselor tehnici literare utilizate, pe de o parte. Pe de altă parte, s-a ținut cont și de originalitatea ideilor personale, tehnice, artistice, de pictură, grafică, combinații de tehnici artistice.
Aducem mulțumiri profesorilor coordonatori care au contribuit admirabil la reușita acestei manifestări
1. Zăpârțan, Nicolae- Școala Gimnazială Budacu de Sus
2. Florin Bojor - Liceul de Arte Bistrița
3. Laura Vultur -  Liceul Teoretic Sanitar Bistrița
4. Vasile Barteș –Școala Gimnazială Mărișelu
5. Iulia Barteș – Școala GImnazială Mărișelu
6. Veronica Conkan – Liceul Tehnologic “Florian Porcius” din Rodna
7. Nastasia Vali Ganea- Liceul Tehnologic “Florian Porcius” din Rodna
8. Anca Cârdan – Liceul Tehnologic “Florian Porcius” din Rodna
9.   Viorica Bălan  - Școala Gimnazială Budacu de Sus
10.Pop Celoria Marina -  Școala Gimnazială Budacu de Sus
11.Orban Sonia  - Școala Gimnazială Budacu de Sus
12.Urs Dana - Școala Gimnazială “Aurel Rău” Josenii Bârgăului
13.Drăguș Gabriela – Școala Gimnazială Mureșenii Bârgăului
14.Ștefan Sălăgean – Școala Gimnazială Tureac.
 
Premiul I
1.   Galben Alexandru - Tureac
2.   Bâcă Valentina  - Tureac
3.   Ivan Iulia - Budacu de Sus
4.   Bulz Ioana - Liceul de Arte Bistrița
 
 PREMIUL II
1.   Sabo Tudor - Liceul Teoretic Sanitar Bistrița
2.   Mariana Andreea - Liceul de Arte Bistrița
3.   Buga Claudia
 
PREMIUL III
1.   Corciu Andreea -  Josenii Bârgăului
2.   Vârlici Anca  - Rodna
3.   Sălăgean Ștefania  - Tureac
 
Mențiuni:
1.   Moldovan Dănuț  - Mărișelu
2.   Moldovan Narcis - Mărișelu
3.   Maria Răcășan  - Rodna
4.    Alexandru Pătraș Szekely - Bistrița
5.   Mărginean Camelia - Mărișelu
6.   Moldovan Narcisa  - Mărișelu
7.   Moga Alexandru  - Budacu de Sus
8.   Ilieș Alessia Maria - Budacu de Sus
9.   Roman  Alexandru  - Tureac
10.      Serețan Vasile  - Mureșenii Bârgăului.
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5