Concursul „Drumeții veseli” la Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
În data de 6 iulie a acestui an, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva, director prof. Romana Fetti, în colaborare cu Cercul „Astra” Salva, președinte Prof. Ana Filip, au organizat concursul „Drumeții veseli” la Salva, sub genericul „Poeți năsăudeni de ieri și de azi”.
Evenimentul a fost precedat de o excursie de documentare la Năsăud, coordonată de către prof. Ana Filip. Copiii au avut astfel ocazia să afle informații inedite în legătură cu viața poetei Veronica Micle și cu cea a poetului Mihai Pleș, ale căror biografii și poeme au constituit subiectul concursului. La bustul poetei, profesoara de la Salva le-a vorbit despre activitatea și experiența de viață a celei care a fost marea iubire a Luceafărului poeziei românești, iar la mormântul poetului năsăudean, mama acestuia, doamna ec. Floarea Pleș, sufletul „Astrei” năsăudene, le-a vorbit despre acesta și i-a premiat pe cercetași cu dulciuri.
Manifestarea, prezentată de către tânăra Amalia Mihaela Țuțuruga a beneficiat de prezențe aparte. Respectând toate normele sanitare în vigoare, tinerii, alături de bunicii și părinții lor, dar și de alți participanți, au avut parte deopotrivă de un regal și de un concurs. Juriul a fost format din cunoscutul scriitor mureșean cu origini bistrițene Nicolae Băciuț, domnul conf. univ. dr. Viorel Hodiș de la universitatea clujeană, domnul col. Ioan Boțan, președintele „Astrei” Năsăud, prof. Ioan Seni, președintele de onoare al aceleiași instituții și prof. Mircea Daroși, redactorul șef al revistei Astra Năsăudeană și secretarul Despărțământului astrist năsăudean. Din audiență au făcut parte de asemenea scriitori cunoscuți zonei și țării, precum doamna Raveca Vlașin, sau familia de dascăli cărturari Ioan și Lucreția Mititean.
Concursul, reunind două echipe de tineri provenind din clasele 4-8 ale școlii sălăuane a debutat cu o serie de întrebări cu privire la viața, opera și relevanța celor trei scriitori și a continuat cu un recital de poezii din operele celor doi scriitori evocați.
Festivitatea de premiere s-a desfășurat la Muzeul Culturii și Costumului Popular de la Salva, înființat de către dr. etnograf Virginia Linul, unde tinerii și juriul au avut ocazia să cunoască un cadru aparte și au beneficiat de o adevărată „recepție” oficială. Au luat cuvântul membrii juriului, dar și scriitorii participanți, felicitând prestația tinerilor și efortul doamnelor profesoare Ana Filip și Romana Fetti, care s-au ocupat de reușita întregului eveniment. Apoi, interpretele Cornelia Bodescu și Mihaela Amalia Țuțuruga au interpretat mai multe cântece pe versurile Veronicăi Micle, spre bucuria auditoriului prezent.
Tinerii premianți au primit premii constând din cărți, dulciuri, dar și o excursie pe urmele Veronicăi Micle la Agapia, Neamț, Văratec, Iași și Ipotești.
Sincere felicitări distinsei prof. Ana Filip pentru vigoarea tinerească cu care reușește tot mereu să adune tineri în jurul dânsei și să contribuie la valorificarea patrimoniului cultural autohton. Vivat, crescat, floreat, ASTRA!
Citiţi şi:
- Veronica Micle şi Mihai Pleş, omagiaţi de Cercul ASTRA din Salva
- Surpriză pentru absolvenţii clasei a opta de la Şcoala Profesională "Tiberiu Morariu" din Salva
- Eveniment unic în judeţ! Generaţii de absolvenţi, într-o Gală de excepţie a Educaţiei, la Salva!
- A trecut la Domnul prof. Ana Filip, fost director și profesor al Școlii Profesionale „Tiberiu Morariu” Salva (29. 09. 1941 – 11. 10. 2021)
- Recunoștință sub semn astrist. In memoriam prof. Ana Filip
Adaugă comentariu nou