Concursul gastronomic “ Vânătoare la ceaun” –ediţia a –III- a.

Sâmbătă, 18 august, în parcul balnear Băile Figa a fost o zi importantă pentru pasionaţii de vânătoare şi pentru iubiturii mâncărurilor vânătoreşti. Într-un decor pitoresc, împresurat de dealuri şi păduri, a avut loc ediţia a - III –a a cunoscutului concurs “ Vânătoare la ceaun,,.
Şapte echipe s-au întrecut în concursul din acest an, toţi concurenţii au pregătit tocăniţe de mistreţ sau de căprior, fiecare dupa reţete proprie. De asemenea a fost organizat şi un miniconcurs de imitare a boncănitului de cerb, cu metode sau mijloace tradiţionale.
La ediţia din acest an au participat echipe si din Caraş-Severin, Alba, Harghita, Cluj, Covasna, dar si echipe din judeţul nostru, care au mai participat şi la ediţiile anterioare ale concursului.Din Suceava a venit un singur reprezentant, la concursul muget de cerb. Ei nu au reuşit să vină în echipă, dar au trimis un reprezentant. Sunt mai puţini participanţi ca în alţi ani fiindcă am organizat, în premieră, concursul în luna august când multă lume e în concediu", a spus Sorin Gârjan, organizatorul concursului.
O prezenţă exotică a cometiţiei din acest an a fost chinezul Chan, de profesie bucătar, acesta preparând pentru concursul gastronomic o tocăniţă specială de căprior ,cu condimente chinezeşti.În cele din urmă mâncarea pregătită de Chan s-a dovedit pe placul juraţilor, care i-au acordat trofeul “Polonicul cel mai gustos” , adica echipa, “ Artemis” din Lechinta, din care a facut parte si bucătarul Chan,a primit cel mai mare punctaj la secţiunea culinară.
Marele Premiu, “Polonicul cel mai cel” a fost câştigat de Grupa de vânătoare Figa.
La eveniment, a participat si preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Nâsăud, Emil Radu Moldovan, care s-a arătat încântat de ediţia din acest an a concursului de la Băile Figa.
Sponsorii “ Vânătorii la ceaun” au mai pus la bătai şi un premiu special: o armă de vânătoare.Încă de sâmbătă dimineaţă, vânătorii-bucătari şi-au instalat taberele şi s-au apucat de lucru în parcul balnear de la Băile Figa. Fiecare grup a gătit după o reţetă proprie, iar zona a prins aromă de tocană şi de frigărui. Echipa Făgeţel-Mortonca din Harghita, Grupa Călata din Huedin şi "Vânătorul alpin" din Beliş şi Reşiţa au preparat mistreţ la ceaun.Grupa Figa - FVPS Beclean şi Grupa Negrileşti (Beclean) au ales căprior la ceaun, iar "Artemis" din Lechinţa a avut două feluri: tocăniţă vânătorească ardelenească şi un preparat tradiţional chinezesc din vânat (costiţe de căprior), ultimul gătit de un cetăţean chinez. Mămăliga, salata de varză, murăturile, băuturile spirtoase, vinul sau berea, după caz, nu au lipsit de la niciun stand. Componenţii asociaţiei de vânătoare din Harghita au luat ochii juriului şi ai degustătorilor şi cu mici şi cârnaţi din carne de mistreţ sau drob de căprior, însoţite de pâine de casă. Participanţii la concurs şi-au adus ceaune de acasă, ingredientele specifice reţetei: carne de vânat, legume, condimente, salate, murături, lemne de foc de anumite esenţe. La standuri echipele şi-au expus diferite elemente de cultură artizanal-vânătorească şi diverse trofee.
La final, după jurizare, savuroasele bucate au fost împărţite frăţeşte celor prezenţi la manifestarea de promovare a culturii vânătoreşti. Cât timp vânătorii amestecau de zor în ceaune, a avut loc şi un concurs de talente în imitarea boncănitului cerbului. Patru vânători şi-au arătat talentul de imitare a sunetelor prin care cerbii cheamă ciutele, folosind cornul, scoica şi sticla de lămpaş. Câştigător a fost desemnat Marius Neag, care a avut drept instrument o scoică şi a reuşit cea mai autentică imitare a cerbului.
Organizatorii au oferit participanţilor diverse premii şi diplome. Trofeul "Polonicul cel mai gustos" (cel mai mare punctaj la secţiunea culinară) a fost câştigat de "Artemis" din Lechinţa, iar "Polonicul cel mai vânătoresc" (cel mai mare punctaj la promovarea culturii vânătoreşti) şi Marele Premiu, "Polonicul cel mai cel" (cel mai mare punctaj la ambele secţiuni), au fost cucerite de Grupa Figa.Juriul, din care au făcut parte şi maeştri bucătari, a acordat şi varianta individuală şi populară a Marelui Premiu, trofeul "Polonicul ăl mai ăl", Ioanei Sas de la echipa Făgeţel-Mortonca din Harghita, pentru cea mai simpatică participare. Sponsorii au oferit, prin tragere la sorţi, o armă de vânătoare, iar cetăţeanul chinez a fost botezat în spirit vânătoresc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5