Festin cu picanterii vânătoreşti la Băile Figa

Ca niciodată de strânsă, conformă anticipărilor, aşa a fost, din punctul de vedere al juriului, ediţia a patra a competiţiei culinare de tip popular “Vânătoare la ceaun”, eveniment inclus în programul “Zilelor oraşului Beclean” şi petrecut duminică în ambianţa pitorească a Băilor Figa.
Provenind din opt judeţe ale ţării (Harghita, Suceava, Cluj, Mureş, Maramureş, Neamţ, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud), douăsprezece echipe de bucătari - între care, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, care a condus “Bistriţa multicultural” şi primarul din Lechinţa, Romeo Florian, şeful grupei “Artemis” din Lechinţa - s-au întrecut în prepararea sosului de vânat la ceaun, într-o încântare gastronomică unde diferenţele s-au făcut, acolo unde a fost posibil, la nivel de zecimi.
Câştigători au fost, aşadar, cu toţii, după cum sublinia preşedintele Festivalului, Sorin Gârjan, cu pălăria scoasă în faţa tuturor participanţilor. Asezonată cu ţuică (chiar şi din plante de Budurleni) şi vin, cu sosuri de coacăze, afine şi cireşe dulci-amărui, oferta gastronomică a făcut deliciul degustătorilor, epatând prin diversitate, abundenţă, aspect: de la clasicele tocăniţe şi gulaşuri de mistreţ şi căprior, până la cârnat fiert în vin, peşte din Şieu uscat la soare, chec vânătoresc amestecat cu fructe de pădure, labă de urs preparată în stil chinezo-ardelenec (pentru că una dintre echipe s-a remarcat prin multiculturalitate, având în componenţă membri asiatici), salam şi ciolan afumat de mistreţ, mititei de căprior şi aşa mai departe.
Totuşi, pentru că trofeele puse în joc trebuiau acordate, deliberările de rigoare s-au făcut cu destulă greutate ( cu bucurie pentru succesul unora şi cu amărăciune pentru “înfrângerea altora”), astfel ca cei mai buni dintre cei mai buni să-şi primească, totuşi, laurii. Cel mai gustos au gătit bucătarii grupei “Sânpetru” din judeţul Mureş; la capitolul promovării culturii vânătoreşti au câştigat membrii echipei “Făgeţel Motonca 2”; “cei mai cei” au fost de la Măgura-Nistru, pentru că s-au evidenţiat cu cele mai bune preparate, dar şi cu cele mai substanţiale elemente cu specific cinegetic; “ăl mai ăl” a fost grupul “Bistriţa multicultural”, cel care şi-a revendicat varianta populară, simpatică şi originală a trofeului principal.
Competiţia de provocare a taurului de cerb în perioada boncănitului prin mijloace tradiţionale româneşti (scoică, trahee uscată de cerb, corn) a fost câştigată de către Octavian Cobzalău, de la Asociaţia de Vânătoare “Ursul Brun”; au “mugit” spre amuzamentul publicului, cinci concurenţi din judeţele Harghita, Suceava şi Bistriţa-Năsăud.
Juriul a fost format din Sorin Gîrjan (coordonator), Gheorghe Ianoş, Alin Pop, Adrian Pop şi Vasile Gyenge, Petre Stoican (preşedintele Federaţiei Vânătorilor din România, cea care a suplimentat cu 500 de lei valoarea premiului pentru cel mai vânătoresc polonic) şi Paul Schuller (reprezentant “Steyr Mannlicher”, sponsor oficial al Festivalului, cel care a oferit, prin tragere la sorţi, o armă de vânătoare adjudecată de Chisăliţă Viluţ, paznic la Asociaţia de Vânătoare “Ursul Brun”). Organizatori au fost Primăria şi Consiliul Local Beclean, Muzeul ”Casa de vânătoare” din localitate şi reprezentanţa din România a “Steyr Mannlicher” (Austria).
Festivalul a fost urmărit de un public numeros, din care au făcut parte edilul Nicolae Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul Mathe Ştefan, alte oficialităţi judeţene şi locale.

Comentarii

04/09/13 14:31

Asociațiile de protecție a animalelor nu spun nimic în fața acestui genocid?În timp ce căprioarele ,iepurii, mistreții, gâștele sunt masacrate sistematic deși sunt total inofensive ,câinii fără stăpân sunt protejați, chiar dacă se întâmplă și tragedii ca cea de la București.

04/09/13 14:32

Asociațiile de protecție a animalelor nu spun nimic în fața acestui genocid?În timp ce căprioarele ,iepurii, mistreții, gâștele sunt masacrate sistematic deși sunt total inofensive ,câinii fără stăpân sunt protejați, chiar dacă se întâmplă și tragedii ca cea de la București.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5