Consiliul Judeţean scoate la licitaţie terenul de pe str. Alba Iulia pentru construirea Centrului de radioterapie

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a adoptat, în şedinţa extraordinară, proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de atribuire și a Comisiei de evaluare a ofertelor pentru concesionarea prin licitație publică a imobilului-teren situat în municipiul Bistrița, str. Alba Iulia nr.7, în scopul construirii, dotării și exploatării unui Centru de radioterapie. Documentația de atribuire pentru concesionarea a fost elaborată de către Societatea Evalcont Agelti Expert.

Din Comisia de evaluare a ofertelor pentru concesionarea imobilului-teren fac parte, ca membri titulari,  Elena Butta - director executiv, Direcția juridică, administrație locală - președinte; Elisabeta Ungureanu - șef birou, Birou achiziții publice, contracte - membru; Gabriela Adriana Ceuca - șef birou, Biroul coordonare instituții subordonate, administrare patrimoniu - membru; Duța Rafila Parasca - șef serviciu, Serviciu financiar contabilitate - membru; Dorina Sandală Cicioc - șef Administrație, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud - membru; Mariana Gal - consilier superior, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud - membru; Gabriel Ionuț Precup - șef serviciu administrativ, Spitalul Județean de Urgență Bistrița - membru; Simion Bugnar - inginer, Spitalul Județean de Urgență Bistrița - membru; Marina Grăjdianu - consilier superior, Birou achiziții publice, Contracte – secretar.

Durata concesiunii este de maxim 49 de ani, începând de la data semnării contractului de concesiune. Nivelul minim al redevenței lunare, de la care se pornește licitația publică, este în valoare de 2258 euro/lună, conform evaluării valorii de piață a imobilului teren și a valorii redevenței lunare stabilite prin Studiul de oportunitate.

Imobilul-teren înscris în Cartea Funciară nr.56062 Bistrița, proprietate publică a județului Bistrița-Năsăud, situat în municipiul Bistrița str.Alba Iulia nr.7, este în vecinătatea Secției oncologice a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, având posibilitatea de acces direct în curtea unității sanitare. Parcela este construibilă, în zonă există utilități, se pretează pentru instituții și servicii publice de interes general, încadrându-se pe suprafețele obligatorii necesare pentru parcaje, spații verzi, accese.

Pentru Centrul de radioterapie, este necesară edificarea unei clădiri cu regim de înălțime P+1E, cu o suprafață construită de cca. 1.449,00 mp și suprafața desfășurată de 2.898,00 mp.

Valoarea estimată a investițiilor necesare conform Studiului de oportunitate este de 6.419.100 Euro, din care pentru ucrările de construcție - 2.019.100,00 Euro, pentru echipamente medicale - 4.000.000,00 Euro  şi pentru alte cheltuieli: 400.000,00 Euro. Termenul de execuție este de maxim 24 de luni de la data semnării contractului de concesiune

Lucrările de construcție privescconstrucția unui buncăr special în care va fi amplasat acceleratorul linear; construcția unor spații special amenajate pentru instalarea unui computer tomograf simulator; a unor echipamente medicale specifice diagnosticului imagistic; echipamente de medicină nucleară a tulburărilor oncologice;  cabinete medicale pentru consultații; saloane pentru internare de zi;  sală de așteptare;  departament administrativ;  amenajare parcaje.

În prezent, județul Bistrița-Năsăud nu dispune de servicii de radioterapie, iar pacienții oncologici sunt nevoiți să apeleze la serviciile prestate în județele Cluj, Mureș, Maramureș sau Suceava, fapt ce reprezintă un disconfort major atât prin prisma deplasărilor ce trebuie făcute, a cheltuielilor suplimentare, precum și a perioadelor de așteptare conform programărilor. Conform ultimelor date statistice oficiale globale, la 1 ianuarie 2021 populația după domiciliu a județului Bistrița-Năsăud era de 326.580 persoane, iar incidența cancerului de 337,9 cazuri la 100.000 locuitori, aceasta depășind semnificativ incidența medie la nivel național (307,7 în 2019). În consecință, numărul de pacienți noi de cancer în județul Bistrița-Năsăud se ridică la peste 1.000 pe an, rezultând un număr anual minim de pacienți cu indicație de radioterapie de 600. Pe de altă parte, este de așteptat ca pandemia să cauzeze nu doar creșterea numărului de pacienți oncologici, ci și procentajul  cazurilor cu stadii avansate și, implicit, creșterea procentajului de pacienți oncologici cu indicație de radioterapie. Acestea reprezintă un prim factor justificativ fundamental pentru implementarea la nivelul județului a unui serviciu de radioterapie dotat cu cel puțin un accelerator liniar și cu echipamentele asociate necesare efectuării unei radioterapii moderne, eficiente și adaptată necesarului comunității.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5