Centrul de radioterapie ar urma să fie realizat de un investitor privat. Consiliul Județean va concesiona, prin licitație, terenul de pe str. Alba Iulia
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va dezbate, în prima ședință ordinară din acest an, proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitație publică a imobilului-teren situat în municipiul Bistrița, str.Alba Iulia nr.7, înscris în Cartea Funciară nr.56062 Bistrița, proprietate publică a județului Bistrița-Năsăud, pentru construirea, dotarea și exploatarea unui Centru de radioterapie.
Spitalul Județean de Urgență Bistrița - în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Municipiul Bistrița - a încercat identificarea unor surse de finanțare pentru construirea și dotarea unui Centru județean de radioterapie, sens în care a fost încheiat un contract de asociere prin care s-au stabilit obligațiile ce reveneau fiecărei părți în vederea finanțării și realizării în comun a obiectivului de investiții.
Întrucât dezvoltarea acestei investiții nu s-a putut realiza din fonduri publice și în considerarea nevoii strigente de realizare a centrului de radioterapie, raportat la incidența în continuă creștere a diagnosticărilor oncologice, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a propus, ca sursă alternativă de finanțare, întreprinderea demersurilor legale necesare declanșării procedurii administrative de iniţiere a concesionării terenului mai susmenționat, în scopul construirii, dotării și exploatării unui centru de radioterapie de către un investitor privat.
Imobilul-teren, în suprafață de 2898 mp, ce face obiectul concesionării, este situat în vecinătatea Secției oncologice din municipiul Bistrița, str. Alba Iulia nr.7, a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, având posibilitatea de acces direct în curtea unității sanitare. Parcela este construibilă, în zonă există utilități, se pretează pentru instituții și servicii publice de interes general, încadrându-se pe suprafețele obligatorii necesare pentru parcaje, spații verzi, accese, conform Certificatului de urbanism nr.1774 din 18.11.2020, eliberat de către Primăria municipului Bistrița, înregistrat la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu nr.IV/24403 din 17.11.2020.
Valoarea de piața a imobilului teren este de 328.000 euro, valoarea minimă necesară a investiției este de 6.419.100 euro, iar valorile estimate a redevenței lunare sunt stabilite după cum urmează: 1536 euro/lună pentru o perioadă de recuperare estimată de 25 ani, 1804 euro/lună pentru o perioadă de recuperare estimată de 20 ani, și 2258 euro/lună pentru o perioadă de recuperare estimată de 15 ani. Totodată, potrivit Studiului de oportunitate, termenul estimat pentru recuperarea investiției este de 49 ani.
***
În județul Bistrița-Năsăud, rata incidenței de cancer este de 305,1 cazuri noi la 100.000 de locuitori, aproape de nivelul mediei naționale de 307,2 și la 2 nivele comparative cu județele învecinate. În prezent, județul Bistrița-Năsăud nu dispune de servicii de radioterapie, iar pacienții oncologici sunt nevoiți să apeleze la serviciile prestate în județele Cluj, Mureș, Maramureș sau Suceava, fapt ce reprezintă un disconfort major atât prin prisma deplasărilor ce trebuie făcute, a cheltuielilor suplimentare precum și a timpilor de așteptare conform programărilor.
Cancerul este ”boala secolului”, iar terapia cu radiații este vitală pentru vindecarea sau ameliorarea simptomelor specifice. În România se înregistrează anual peste 60.000 de cazuri noi de cancer. În momentul de față în România există 26 de servicii de radioterapie funcționale sau în faza de construcție și reechipare. Dintre acestea, 17 sunt publice și 9 private.
Un indicator utilizat pentru determinarea capacității de tratament în radioterapie este numărul de locuitori pe unitatea de tratament de radioterapie externă. În timp ce standardul UE este de 1 aparat la 150.000-300.000 locuitori, în România numărul de locuitori pe unitate de tratament se cifrează la aproximativ 550.000. Deși diferența în cifre absolute nu pare dramatică, situația este semnificativ înrăutățită de distribuția geografică necorespunzătoare a locației acestora: 60 % dintre acestea sunt distribuite în 3 localități ( București-40%, Cluj-Napoca -14%, Iași -8%).
Citiţi şi:
- Consiliul Judeţean scoate la licitaţie terenul de pe str. Alba Iulia pentru construirea Centrului de radioterapie
- La bugetul local – venituri din vânzări…
- Lucrările la Centrul de Radioterapie, estimate la 4 milioane euro. Luna viitoare va fi lansată licitaţia pentru execuţie
- Centrul de Radioterapie de la Bistriţa, lansat în licitaţie, printr-un parteneriat public-privat
- Centru de Radioterapie, la Bistriţa. Ministrul Sănătăţii: Serviciile sunt decontate integral, atât în sistem public cât şi privat
Adaugă comentariu nou