Consolidarea clădirii principale de la CN Liviu Rebreanu, estimată la 40 milioane lei
Consilierii municipali vor dezbate în şedinţa extraordinară de joi proiectul de hotărâre privind documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul de investiţii ”Consolidarea şi modernizarea corpului A (corp liceu), Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, B-dul Republicii nr.8”. Este singura clădire, plus terenul aferent, care nu au suportat reparaţii capitale.
Documentaţia elaborată de S.C.UTILITAS C.C.P.D.R.P.C. S.R.L., dimilară unui studiu de fezabilitate, estimează o valoare totală a investiţiei de 40.072.410,28 lei (cu TVA). Potrivit primarului Ovidiu Creţu, proiectul va fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în vederea obţinerii de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în baza OG 28/2013.
“Corpul A se confruntă cu probleme structurale deosebite. Deoarece planşeele prezintă deformări îndeosebi în sălile de la etajul II, este necesar să se intervină asupra lor. Indiferent de amploarea intervenţiilor la planşee, se va interveni şi la pereţii transversali care nu corespund din punct de vedere structural, respectiv se prevăd lucrări de reparaţii la şarpantă, înlocuirea integrală a învelitorii cu păstrarea lucarnelor şi ornamentelor de tinichigerie şi refacerea sistemului de paratrăsnet. Se vor restaura faţadele clădirii şi se vor recondiţiona tâmplăriile”, se arată în motivarea proiectului. De asemenea, sunt punctate şi alte neajunsuri pe ccare le are acest imobil, şi anume faptul că “umiditatea pereţilor este excesivă la demisol, umiditate de la infiltraţii din pod improvizate periculoase, instalaţia electrica prezintă pericol de electrocutare şi incendiu, finisajele uzate şi tâmplăriile interioare deteriorate au efect psihic negativ în procesul educaţional, ineficienţa sistemului de încălzire”.
Proiectul prevede amenajarea parcului dendrologic în vederea facilităţii accesului în incinta acestuia, amenajarea curţii aferente corpului A pentru recreaţie şi festivităţi, facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi şi, nu în ultimul rând, restaurarea şi punerea în valoare a clădirii care este monument istoric de importanţă naţională, una dintre cele mai reprezentative clădiri eclectice din municipiu şi din judeţul Bistriţa-Năsăud.
“Suprafaţa terenului intravilan pe care se desfăşoară colegiul este de 44200,00 mp din care suprafaţa aferentă corpului A de care se ocupă proiectul (13.757,00 mp), suprafaţă construită a corpului A (1.745,95 mp), suprafaţa desfăşurată a corpului A (6.980,00 mp), suprafaţă spaţii verzi (8.523,85 mp), suprafaţă curte, accese (3.487,20 mp)”, se mai arată în documentaţia postată pe site-ul municipalităţii.
Citiţi şi:
- „Andrei Mureşanu”, o nouă înfăţişare
- Stadiul lucrărilor de reabilitare a Centrului Municipal de Cultură „George Coşbuc”
- Primăria Năsăud a depus un proiect de 2 milioane euro, pentru creşterea eficienţei energetice a Liceului Economic, prin fonduri norvegiene
- Punct Salvamont, de prim ajutor şi farmaceutic, la Colibiţa
- Lucrările la Colegiul Naţional,,Andrei Mureşanu”, ajunse la final
Comentarii
La omul sarac, nici boii nu trag. Desi, lucrarile la proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” trebuiau finalizate până la finalul anului 2015 cu fonduri europene, acestea au fost mult intarziate ramanand pentru 2016 lucrari in valoare de 17.900.000 lei, reprezentand mai mai mult de 60% din valoarea proiectului. Aceste lucrari au fost suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016, desi daca s-ar fi incadrat in termenul limita de la finele anului 2015, cu banii respectivi din bugetul local puteau fi demarate lucrarile la modernizarea clădirii vechi a CN ”Liviu Rebreanu” care nu sunt eligibile pe fonduri europene.
Atentie la "amenajarea parcului dendrologic" care dupa mintea lui Cretu inseamna interventie brutala cu drujba in coroana arborilor, ceea ce ar fi o crima. Avand in vedere valoarea floristica a speciilor aduse si plantate cu migala de-a lungul anilor de catre regretatul profesor de biologie Livius Gubesch, Parcul Dendrologic al CNLR a fost declarat arie protejata înca din 1976, pe baza deciziei nr.58/1976 a Consiliului Judetean fiind reconfirmată prin Hotărârea nr.3/1995.
De aceea, acolo ar trebui intervenit cu multa grija si profesionalism, pentru a pastra valoarea stiintifica a colectiei dendrologice, refacandu-se si "rozariul" (colectia de trandafiri, care din pacate a fost lasata in paragina pana a disparut).
Vezi: http://www.timponline.ro/ce-arii-protejate-are-bistrita-si-ce-minunatii-...
Adaugă comentariu nou