Constantin Braşoveanu: La Dumitra şi Budeşti vor fi implementate două proiecte majore de îmbunătăţiri funciare. Şieu Măgheruş, în 2019

         Directorul adjunct Constantin Braşoveanu, de la Sucursala Bistriţa de Îmbunătăţiri Funciare, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru un proiect de investiţii de la Dumitra. Potrivit acestuia, este vorba despre un contract cu o valoare de un milion de lei care prevede decolmatarea unor canale (50.000 metri cubi), podeţe, defrişări etc.

         O asemenea investiţie este prevăzută şi pentru comuna Budeşti, acolo unde în 2015 au fost recepţionate lucrări de îmbunătăţiri funciare pentru satele Budeşti şi Budeşti Fânaţe, acum venind rândul satelor Ţagu şi Ţăgşor.

         „Acest proiect nou, care se va executa în intravilanul şi extravilanul localităţilor Ţagu şi Ţăgşor va avea o valoare de 4 milioane lei. Se va amenaja o suprafaţă de combatere a eroziunii solului de 1280 hectare, desecare – 200 hectare, amenajări 4,5 km. Lucrarea a fost scoasă la licitaţie, la pachet proiectare şi execuţie. Ne aflăm în perioada de depunere a ofertelor. Pentru 2018 avem în buget 500.000 lei, lucrările se vor executa în perioada 2018-2020. De asemenea, vor fi balastări de drumuri, şanţuri marginale betonate, căderi, plantaţii de protecţie. Oamenii de abia aşteaptă să ne ducem să lucrăm pentru că au văzut lucrările făcute la Budeşti, Budeşti Fânaţe”, a explicat Constantin Braşoveanu.

         Directorul adjunct de la Îmbunătăţiri Funciare a menţionat că există deja un studiu de fezabilitate pentru desecări şi drenaj pe raza comunei Şieu Măgheruş, existând terenuri care nu pot fi cultivate din cauza pânzei freatice care este la un nivel foarte ridicat. Nu în ultimul rând, Constantin Braşoveanu a spus că va promova un proiect de îmbunătăţiri funciare pentru Valea Meleşului, pentru comunele Nuşeni, Matei şi Chiochiş, zonă unde nu au fost executate niciodată astfel de lucrări. „Acolo trebuie condusă apa de pe dealuri să nu mai inunde terenurile oamenilor”, a explicat el.

         Nu în ultimul rând, directorul bistriţean de la Îmbunătăţiri Funciare i-a sugerat viceprimarului Bistriţei să aibă în vedere posibilitatea preluării tuturor văilor din intravilan, de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare la administraţia municipală, pentru a putea executa lucrări de întreţinere anuală. „Ministerul Agriculturii nu mai dă niciun ban pentru lucrările în intravilan. Oamenii în vârstă ştiu că în Viişoara, în Unirea nu era nicio casă, doar terenuri agricole. La fel în Slătiniţa, Valea Rusului, Valea Ghinzii. Trebuie preluate, întreţinute şi puse la punct anual, pentru că oamenii vor avea probleme”, a concluzionat Constantin Braşoveanu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5