Consultanţa agricolă este mereu alături de producătorii agricoli

După două luni de activitate ca director executiv al Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Bistriţa-Năsăud, dl. ing. Ioan Ungur, ne spune că în ceea ce priveşte consultanţa agricolă şi rolul acesteia în agricultura României, este şi va fi tot mai important. În condiţiile integrării ţării noastre în Uniunea Europeană, nu se mai poate face agricultură „după ureche”, este nevoie de tehnologii performante, este nevoie de asociere pentru aplicarea acestor tehnologii şi nu în ultimul rând, de specialişti agricoli care să fie în permanenţă alături de producători.

În cei 10 ani de când funcţionează, consultanţa agricolă a trecut prin numeroase organizări şi frământări, cu toate acestea reuşind mai ales în ultimii ani, să se facă cunoscută şi necesară pentru producătorii agricoli. În ultimele luni se discută din nou, tot mai mult, despre proiectul de înfiinţare a Camerelor Agricole, instituţii care trebuie să-i reprezinte pe producătorii agricoli şi să le promoveze interesele. Modelele acestor instituţii există în unele ţări din Uniunea Europeană dar nu peste tot sunt funcţionale, un exemplu fiind Ungaria.

În acest moment proiectul este supus unor dezbateri publice cu fermieri, producători agricoli, specialişti, factori de răspundere din agricultură şi se încearcă adaptarea acestuia la condiţiile ţării noastre şi mai ales la necesităţile impuse de specificul fiecărei zone agricole. Specialiştii din reţeaua de consultanţă vor face parte din componenta tehnico-executivă a Camerelor Agricole.

Proiectul Camerelor Agricole a fost una din temele de discuţii a conferinţei organizate la Sibiu în 16-17 august 2008 şi la care a participat şi interlocutorul nostru, împreună cu preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine din zona montană şi reprezentantul UARZ Bistriţa-Năsăud. Alte teme abordate au fost evoluţia sectorului agricol în context european, promovarea şi dezvoltarea formelor asociative, rolul descentralizării în dezvoltarea rurală, punându-se accent pe cooperarea între autorităţile centrale şi locale pentru promovarea interesului public, a dialogului constructiv cu partenerii publici şi privaţi şi a unei poziţii unitare şi fundamentate pe scopuri comune.

Un segment important al activităţii specifice a O.J.C.A. este pregătirea profesională a producătorilor agricoli. În acest an s-au organizat 9 cursuri şi în calitate de preşedinte a comisiei de examinare, am participat la examenele de absolvire a 7 cursuri. A impresionat numărul mare de producători agricoli interesaţi de a urma cursurile de pregătire profesională precum şi nivelul cunoştinţelor dobândite de către cursanţi.

Specialiştii OJCA, lectorii acestor cursuri, au deja experienţă, cunosc necesităţile cursanţilor şi specificul fiecărei zone şi se poate spune că au „modelat” materialul predat în funcţie de zona de desfăşurare a cursului. Chiar dacă există un program care specifică materiile cuprinse în cadrul fiecărui curs, pare aberant să le predai celor din zona de munte tehnologia de plantare a legumelor în sistem irigat sau alte cunoştinţe pe care ei nu le aplică. Ei sunt crescători de animale, sunt interesaţi de asigurarea bazei furajere, de rase noi de animale, tehnologii de creştere a acestora , legislaţie şi foarte mulţi de agroturism.

Mulţi dintre cursanţi sunt interesaţi de a accesa fonduri europene, condiţii care trebuie îndeplinite, întocmirea de proiecte. De fapt, acesta este un domeniu de interes nu numai pentru cursanţi, zilnic la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Bistriţa-Năsăud precum şi la reprezentanţii oficiului din teritoriu, se prezintă persoane interesate de fondurile structurale. „Am stat de vorbă cu mulţi producători agricoli atât la sediul unităţii, cât şi la centrele locale pe care le-am vizitat după numirea mea în funcţie”, ne spune dl. ing. Ioan Ungur.. „Cu ocazia deplasărilor în teritoriu am stat de vorbă atât cu oamenii dar şi cu primarii, pentru a-mi face o imagine asupra necesităţilor producătorilor agricoli din fiecare zonă a judeţului nostru. Şi acestea nu sunt puţine dacă vrem să avem o agricultură performantă, dacă vrem să nu mai facem doar o agricultură de subzistenţă. Viitorul este cel al formelor asociative, al fermelor în care se pot aplica tehnologii „ca la carte” şi unde se pot aplica condiţiile impuse de către Uniunea Europeană. În acest context, atât ei cât şi colaboratorii, invităm pe cei interesaţi la sediul instituţiei pentru a solicita consultanţă de specialitate”.

Un model de aplicare a tehnologiilor performante sunt şi loturile demonstrative organizate de către specialiştii din cadrul Centrelor Locale de Consultanţă Agricolă. Chiar dacă nu sunt organizate pe suprafeţe mari, demonstrează încă o dată că respectarea verigilor tehnologice, calitatea seminţei şi a materialului de plantat, hotărăsc producţia.

„Am vizitat loturile demonstrative, urmând ca la nivelul fiecărui centru să invităm producătorii agricoli, aşa cum s-a procedat de fapt în fiecare an”, precizează interlocutorul.

Acum, după integrarea în sistem mi-am dat seama că meseria de consultant este mult mai complexă decât pare la prima vedere. Trebuie să ştii să te apropii de oameni care sunt de multe feluri: unii încăpăţânaţi, unii atotştiutori, unii reticenţi şi din fericire, foarte mulţi sunt receptivi. Trebuie să fii documentat în permanenţă şi la curent cu noutăţile pe care să le transmiţi şi mai ales să te faci înţeles de interlocutor. Cere multă răbdare şi dragoste de oameni şi de munca lor.

În cadrul OJCA sunt specialişti bine pregătiţi, care fac consultanţă de peste 10 ani şi sper ca transformările care se prefigurează să nu determine îndepărtarea acestora din sistem”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5