Consumul de droguri... în creștere

Mirela Parker - Compartiment Promovarea Sănătății al DSPBN

În ultimii ani s-a observat o creştere a purităţii drogurilor distribuite pe stradă de către traficanți, ceea ce denotă creşterea cantităţilor destinate României, spun procurorii DIICOT. Municipiul București rămâne principalul oraș care polarizează consumul de heroină în România și generează cererea de heroină, mai afirmă procurorii, care avertizează asupra riscului în creștere de apariție a unor laboratoare de producţie în România. Conform acestora, pandemia de COVID-19 a afectat doar temporar grupările de trafic de droguri, care s-au adaptat rapid.
Datele disponibile din „European drug market report 2019” indică faptul că, în general, disponibilitatea drogurilor în Europa rămâne ridicată pe toate tipurile de droguri. Piața europeană a drogurilor se caracterizează tot mai mult prin faptul că populația are acces la o varietate de droguri de mare puritate și cu potență ridicată care, în termeni reali, sunt de obicei fie echivalente ca preț, fie mai ieftine decât în urmă cu zece ani. Utilizarea heroinei și a altor opioide încă reprezintă cea mai mare parte a riscurilor asociate consumului de droguri.
Piața drogurilor rămâne principala sursă de venituri pentru grupările de criminalitate organizată. În același raport este evidențiat că piața drogurilor este complexă, foarte adaptabilă și inovativă. Infrastructura de transport și mobilitatea persoanelor are trend ascendent, reflectată în globalizarea producției de droguri și a rețelelor de trafic.
În cursul anului 2020, din cele 17.019 de dosare de trafic de droguri (7.814 au fost cauze nou înregistrate), au fost soluționate 7.006, față de 7.248 soluționate în 2019. Cifrele indică o scădere cu 4,74% vizând cauzele de soluționat, cu 15,19% vizând cauzele nou înregistrate și cu 3,34% în ceea ce privește cauzele soluționate. Dintre acestea, au fost soluționate prin rechizitoriu și acorduri de recunoaștere a vinovăției 1.279 (979+300) de cauze, față de 1.124 (752+372), cauze în anul 2019 (creștere cu 13,79%), cu 2.155 inculpați trimiși în judecată, față de 1.817 inculpați trimiși în judecată în 2019 (creștere cu 18,60%), dintre care 750 inculpați arestați preventiv trimiși în judecată, față de 651 inculpați arestați preventiv în anul 2019 (creștere cu 15,21%).
În acest context, testarea pentru dopaj a devenit foarte răspândită în industria sportuluidar, mai nou, există companii ce fabrică teste folosite de către părinți pentru a-și testa copii. Există mai multe tipuri de teste, însă cel mai răspândit este testul de urină. Testele de salivă sau sânge detectează doar drogul consumat în ultimele 24 ore, iar analizele de sânge fiind scumpe, sunt făcute foarte rar. Un examen de urină arată toate drogurile administrate în ultimele 4 zile, astfel că pentru a vedea dacă o persoană este sub influența drogurilor un test de salivă sau urină este suficient.
Urmele de substanțelor dispar repede din sânge, urină sau salivă, însă rămân în structura firului de păr permanent. Analiza firului de păr poate da informații despre drogurile administrate în ultimele 3 luni sau chiar mai mult. În cazul unei angajări pentru depistarea existenței un istoric în consumul de droguri, în cazul unui tratament de dezintoxicare analizele pe firele de păr sunt cele mai utile. Acestea sunt mai dificil de realizat și nu sunt la fel de exacte ca cele de urină dacă nu sunt realizate în laboratoare profesioniste. Drogurile trebuie să fi fost consumate de cel puțin 3 sau 4 ori pentru a ieși la analize.
În cazul analizelor de urină perioadele de depistare sunt: pentru alcool 12-24 ore; amfetamine 2-3 zile; buprenorfină 2-3 zile; canabis 2-7 zile până la o lună în cazul celor ce consumă regulat; cocaină 12 ore – 3 zile; diazepam 1-2 zile; ecstasy 2-4 zile; heroină 1-2 zile;LSD 2-3 zile;metadonă 2 zile;temazepam 1-2 zile (sau mai mult în cazul injectării).
Există situații în care testele pot da rezultat fals positiv sau fals negativ, în cazul în care s-au administrat anumite medicamente înainte de testare. De exemplu, anumite medicamente pentru tratarea răcelii pot duce la un test pozitiv pentru opioizi sau amfetamine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5