Contracte de antrepriza

Atentie la neatentie atunci cand se completeaza contractul de antrepriza!

Tot mai multi antreprenori se bazeaza pe neatentia clientilor si, mai ales, pe lipsa clauzelor contractuale, pretinzand astfel sume nefondate!

Daca ai in plan ridicarea unei constructii, atunci ai doua posibile variante care iti pot materializa visul: in regie proprie sau antrepriza. Pentru ca regia proprie presupune ca tu sa aloci cea mai mare parte a existentei tale respectivei constructii, solutia cea mai eficienta ramane antrepriza. Totusi, inainte de a incheia un contract de antrepriza cu un serviciu de antreprenoriat in contructii, fii atent la textul contractului si stabileste clar clauzele acestuia, asta pentru a nu te trezi cu surprize neplacute si cu achitarea unor sume exorbitante pentru niste servicii preconizate a fi mult mai ieftine.

Antreprenorii pot invoca o serie de costuri aditionale, care, la discutiile preliminare nici nu au fost amintite.

Antreprenorul face jocurile constructiei

Antreprenorul este partea care executa lucrarea, avand grija ca respectiva constructie sa fie ridicata in parametrii stabiliti contractual. Clientul, adica beneficiarul constructiei, este cel care emite plata catre antreprenor. De obicei, contractul de antrepriza necesita sa fie redactat sub atenta indrumare a unui avocat, acest lucru fiind necesar pentru a evita probleme ce ar conduce la infatisari repetate in sala de judecata.

De obicei, lucrarile pot fi executate cu materialele deja cumparate de client sau antreprenorul are libertatea in a-si alege materialele necesare, cu conditia sa respecte intocmai preturile negociate in contractul de antrepriza. Acesta este pretul de deviz, care simbolizeaza suma alocata materialelor de constructii. In general, acesta poate suferi modificari in timp, de aceea este necesar ca in contract antreprenorul sa stipuleze clar tipul de material folosit, cantitatea, iar beneficiarul sa isi dea consimtamantul. Contractele de antrepriza trebuie sa fie cat mai detaliate tocmai pentru ca beneficiarul sa stie la ce sa se astepte referitor la costuri sau durata de executie.

Pretul corect al constructiei

In practica, antreprenorii au darul de a se intinde mai mult decat le este constructia, astfel ca emit costuri suplimentare pentru anumite modificari neprevazute in contract, extinderi sau dorinta beneficiarului de a se abate de la proiectul initial. In cazul in care antreprenorul face dovada ca intr-adevar a trebuit sa cheltuie mai multi bani si a trebuit sa aloce mai mult timp lucrarilor de pe santier, modificand chiar si programul echipei, clientul va trebui sa ii achite suma respectiva.

Pentru a evita disensiuni, in contractele de antrepriza trebuie enuntat clar un pret fix, negociat in prealabil de catre ambele parti.

Banii se platesc pe etape sau pe etaje

Indicat in orice relatie antreprenor-client este ca efectuarea platii sa se faca in transe, asta pentru a evita ca firma de antreprenoriat sa nu isi dea interesul in executarea lucrarii sau sa te trezesti ca a disparut. Astfel, oricat de serioasa sau prestigioasa ar fi o firma de constructii, plata etapizata este varianta cea mai buna pentru ambele parti. In contract este bine ca fiecare etapa de executie sa fie datata, la fel si plata pentru aceasta. In acest mod, atat beneficiarul cat si antreprenorul vor fi siguri ca, dupa finalizarea unui etaj, a unei pivnite sau a unui compartiment din cladire, urmeaza si recompensa financiara.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Aici, avocat Georgiana Stefanescu, impreuna cu invitata sa, avocat Anca Serdean, ofera informatii pretioase legate de contractele de antrepriza.

Puteti urmari emisiunea AICI

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5