Controale peste controale la produsele pascale
În perioada următoare, comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi inspectorii sanitar-veterinari vor verifica modul de producere, depozitare, transport şi comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale. La acţiunile în trafic vor fi cooptaţi inclusiv poliţiştii, a anunţat directorul executive Romulus Biţă de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.
Inspectorii sanitar-veterinari vor verifica abatoare, unităţi de procesare a cărnii şi a laptelui, depozite agroalimentare, dar cor efectuat acţiuni de control şi în pieţele din Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz Băi, Rodna şi Prundu Bârgăului. Potrivit dir. Romulus Biţă, în vizor sunt …carnea de miel, ouăle, produsele lactate, produsele de patiserie, apa minerală şi vinul. În ceea ce priveşte sacrificare mieilor pentru masa de Paşti, acest lucru ar trebui să se întâmple în cele trei abatoare din judeţ, în spaţiile avizate temporar (prin grija autorităţilor locale) sau în gospodării (pentru consum propriu). Persoanele care sacrifică miei în alte locaţii riscă amenzi între 1500 şi 3000 lei, în timp ce la comercializarea cărnii fără expertiză sanitar-veterinară, amenzile pot ajunge până la 20.000 lei.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor vor ajunge şi prin crame
În completare, comisarii bistriţeni de la Protecţia Consumatorilor vor verifica, la comercianţi, atât produsele din carne, cât şi ouăle, vopseaua de ouă, produsele de patiserie, ciocolata, vinurile, dar şi produsele de post. De altfel, verificările vor începe chiar în această săptămână pentru produsele de post, fiind verificată lista ingredientelor de pe etichetă, în condiţiile în care mâncăm de post cu lapte praf şi unt în compoziţie!
Şi prin cramele din judeţ vor ajunge comisarii, iar dacă vor exista suspiciuni că vinul este îndoit cu apă şi îndulcit cu zahăr, vor fi prelevate probe pentru a fi trimise la analize în laboratoarele de specialitate.
Şi ouăle vor fi verificate, atât ca inscripţionare după modalitatea de creştere a păsărilor, cât şi ca greutate, a anunţat comisarul Ioan Chira de la CJPC Bistriţa-Năsăud. În funcţie de modul în care cresc găinile, există patru tipuri de oua clasificate, de la cele ecologice, inscripţionate cu cifra 0 înaintea codului de producător, cele crescute în aer liber, în hală la sol, şi până la bietele găini stresate din baterii, ale căror ouă sunt marcate cu cifra 3. După categoria de greutate, avem ouă XL (care cântăresc mai mult de 73 g), în descreştere cu câte zece grame fiind categoriile L, M, S.
La carne, în special cea refrigerată, comisarii vor monitoriza temperatura de păstrare (între 0 şi 4 grade), respectarea termenului de valabilitate etc.
Citiţi şi:
- Produsele pascale, în vizorul DSVSA şi Protecţiei Consumatorilor
- Peste cinci tone de produse scoase de pe piaţă de Protecţia Consumatorilor
- DSVSA BN anunţă controale înainte de Sărbătorile Pascale!
- Promoţii înşelătoare, prin magazinele bistriţene
- DSVSA BN a început controalele premergătoare sărbătorilor pascale. Consumatorii pot sesiza nereguli la telefon 0263.224974!
Adaugă comentariu nou