Copiii din Piatra Fântânele – în Lumină!
Cum altfel puteau să fie prelungite zilele minunatelor Sărbători Pascale decât printr-un spectacol religios? Sărbătorile Luminii, şi în viziunea mea, sunt cele mai importante sărbători din calendarul creştin, moment în care toţi oameni îşi amintesc în primul rând de suferinţele Mântuitorului pe cruce şi apoi de bucuria nesfârşită, oferită prin Înviere.
În data de 24 aprilie, copiii Şcolii Gimnaziale din Piatra-Fântânele, Bistriţa-Năsăud coordonaţi de Mănăstirea „Piatra-Fântânele”, prin grija părintelui duhovnic Gavriil, a Maicii Stareţe Pamfilia şi a soborului de maici, au ţinut un spectacol de teatru religios, jucat la mare înălţime, la Palatul Copiilor Bistriţa. Protagoniştii au fost întâmpinaţi cu toată bucuria şi căldura de directorul instituţiei, prof. Sever Şuteu şi de prof. Ionela-Silvia Nuşfelean. Spectacolul „Întoarcerea fiilor risipitori” a fost alcătuit dintr-o serie de pilde şi întâmplări din biblie, jucate extraordinar – „Pocăinţa şi curajul Mariei Magdalena”, „Întoarcerea fiului risipitor”, „Femeile mironosiţe la mormânt”, „Spovedania tâlharului pe cruce şi întâlnirea lui cu Iisus în Rai”, „Cearta florilor” (Cele Şapte Sfinte Taine), iar, în final, un joc de rol care a ilustrat caracterul unui băiat care cam uită tot ce face, dar, cel mai important, din păcate, uită scopul pentru care se îndreaptă spre Biserică. Ajuns la Liturghie, începe să fie distras de diverse aspecte, dar, cu ajutorul unui bătrân înţelept, îşi dă seama de eroarea în care se găseşte lăsându-şi gândul împrăştiat – „Sâmburică-Bramburică”.
Lucru deosebit mi s-a părut şi faptul că unii dintre aceşti copii speciali merg pe jos 10 km până la Mănăstire pentru a ajunge la repetiţii. Spectacolul a fost trăit atât de actorii care au pus suflet în fiecare replică cât şi de publicul impresionat. Au fost profesionişti începând de la costumele desprinse din poveşti, decor, replici, inserarea unor imagini proiectate, muzică. Ne-am bucurat pe parcursul derulării spectacolul de prezentarea pildelor sau a unor substraturi de mesaj prin cuvântul părintelui Gavriil. După terminarea programului am fost petrecut un timp senin, într-un fel de agapă, alături de colegii noştri actori şi coordonatorii lor, printre însoţitori regăsindu-se şi părintele diacon Ioan şi părintele Andrei, de la Mănăstirea Nicula, doamna director şi doamna învăţătoare a Şcolii Gimnaziale Piatra Fântânele. „Timpul s-a făcut viu!”
Simina Bălan, clasa a IX-a
creaţie literară, Palatul Copiilor Bistriţa
Citiţi şi:
- Pocăinţă şi spovedanie, taină a Bisericii
- Motivul- Crucea de la Piatra-Fântânele
- Duhovnicul mănăstirii Piatra-Fântânele, despre post, la Biserica Protopopiatului Bistriţa
- Jandarmii bistrițeni, aproape de bistrițeni, în această minivacanță!
- Farmecul și bogățiile toamnei, marcate la Școala Gimnazială Piatra Fântânele
Adaugă comentariu nou