Cornel Cotuţiu: Între revoltă, repulsie și nedumerire

     Crimele provocate asupra Ucrainei de către Moskova fascisto-stalinistă ne țin, de o jumătate de an, într-o stare psihică greu de suportat.

     Dar, deopotrivă, primim și vești greu de înțeles, de catalogat. Iată, ultimul cuvânt  din enunțul anterior mă trimite, fără tertipuri, tocmai unde intenționam: a cataloga, catalog, așadar școală, elevi, învățământ. Însă am în vedere cataloagele școlilor românești din Ucraina, unde - și în anul școlar ce începe -, este o rubrică intitulată „limba moldovenească” și nu „limba română”. Aceasta se întâmplă în școlile românești din zonele Cernăuți, Transcarpatia (adică la nord de Tisa), Odesa și Kiev. Aici sunt 20 de ONG-uri și instituții de presă, întrunite în Consiliul Național al Românilor din Ucraina - CNRU.

     Acest Consiliu e nevoit -  chiar și în condițiile de prăpăd statal, pe care le cunoaștem, să se revolte public la adresa regimului Zelenski, care - potrivit Agenției BucPress -  a dat ordine privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare (nu în limba română..., căci, în Ucraina nu există români), ci în „limba moldovenească.” E interesant că această poziție decizională a fost inițiată, mai întâi, la Moskova și concretizată, în spațiul ucrainean în 1998. Iar de atunci părinții, elevii și profesorii români nu au încetat să protesteze împotriva sintagmei „limba moldovenească”.

     Ciudat că autoritățile centrale ucrainiene promiseseră să nu pună în aplicare prevederile Legii Învățământului mediu general, privind cotele lingvistice pentru școlile românești, dar, mai cu seamă în regiunea Odesa, forța „presiunii de sus” a fost mai puternică decât orice argument științific sau juridic.

     O astfel de atitudine legislativă contravine angajamentului Ucrainei de a respecta Opinia Comisiei de la Veneția privind art. 7, din Legea Educației, care pune accentul pe „situația specială a persoanelor care se identifică ca moldoveni, a căror limbă este aceeași cu limba vorbită de minoritatea română.”

     Chiar dacă e război, dacă școlile se deschid, atunci Consiliul Național al Românilor din Ucraina a solicitatdin nou  autorităților să  recunoască inexistența „limbii moldovenești”; aceasta fiind o ofensă la adresa românilor din România și a românilor de pretutindeni.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5