Cornelia Vlaşin, șef Serviciu Județean Arhive Naționale: De anul viitor, bistrițenii își vor putea face gratuit arborele genealogic! Baze de date în format digital!
Cornelia Vlaşin, şeful Serviciului Judeţean Bistriţa-Năsăud al Arhivelor Naţionale, a declarat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că, la nivelul instituţiei, sunt implementate două proiecte de digitizare. Primele rezultate pentru public vor fi palpabile începând cu ianuarie, respectiv iunie 2024, când persoanele interesate își vor putea realiza arborele genealogic.
„România este una dintre puţinele ţări care are bazele de date, atât inventarele fondurilor, cât şi documentele de stare civilă, complet, la nivel naţional digitizate. În baza de date putem da o simplă căutare şi să ne facem arborele genealogic. Dacă vreau să-mi fac un arbore genealogic, caut după numele meu, care sunt părinţii, când m-am născut şi-n baza datelor primare pot să-mi întocmesc acest arbore. Pot să-mi întocmesc un istoric al familiei. Nu mai vin la Arhivele Naţionale şi acest proiect se va pune la dispoziţia publicului în mod gratuit prin Portalul Arhivelor Naţionale. Fiecare persoană, indiferent dacă este în România sau este plecat în străinătate, să-şi poată descoperi strămoşii. Se reduce timpul de acces, timpul cercetătorului, pentru că el nu se mai deplasează la Arhivele Naţionale ca să cerceteze documentele în format clasic, stă acasă şi cercetează baza de date a Arhivelor Naţionale. Pentru noi, ca instituţie, este un lucru îmbucurător pentru că documentul original este salvat, nu mai este răsfoit de „n” ori”, a declarat Cornelia Vlaşin.
Potrivit acesteia, persoanele care vor dori o copie autentificată pentru revendicarea cetăţeniei sau alte situații, atunci se adresează Arhivelor Naţionale, iar în baza datelor respective, va fi pusă la dispoziție.
"Pe eVITALA, pentru primul proiect, instrumentele de evidenţă vor fi disponibile la începutul anului 2024, începutul lui ianuarie 2024, iar pentru Registrele de Stare Civilă, începând cu iunie 2024. Deci, de anul viitor, ambele proiecte vor fi accesibile publicului. La nivelul Arhivelor Naţionale există un portal, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud aum urcat aproximativ 80% din inventare. Urmează ca în perioada următoare, în baza convertirii datelor din portal clasic în portal electronic să fie urcate, dar asta nu ţine de noi, ţine de operatorii de la Bucureşti", a declarat Cornelia Vlașin.
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, cele mai vechi documente sunt începând cu 1686. "Este cel mai vechi Registru de Stare Civilă pe care-l deţine judeţul nostru şi mergem cu digitalizarea până în anul 1920. Pentru Registrele de Stare Civilă, potrivit Legii Arhivelor Naţionale, dar şi a Legii 119 cu privire la starea civilă sunt accesibile la noi în ţară până la 100 de ani", a spus șeful Arhivelor Naționale din Bistrița-Năsăud.
***
Un prim proiect implementat de către Arhivele Naționale este eVITALA – Consolidarea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice, proiect finanțat de către Guvernul României, prin POCA – 2014-2020. Unul din scopurile proiectului a fost acela de a sigura accesibilitatea în mediul online a instrumentelor de evidență și informare ale fondurilor deținute de Arhivele Naționale, adică instrumentele de evidență în format hârtie au fost transpuse în format electronic. Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului eVitala, au scanat și convertit digital - 238 de inventare, însumând 5.987 pagini și aproximativ 400 de registre, reprezentând 253.310 file (activitate încheiată). Acum se desfășoară partea în care informațiile culese sunt încărcate în sistem informatic, pentru ca apoi să fie accesibile publicului, începând de anul viitor.
Al doilea proiect este “Spre guvernarea digitală. Starea civilă electronică în cadrul Arhivelor Naționale ale României (eANR)”. Prin realizarea acestui proiect se urmărește întărirea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice, prin consolidare și modernizare normativă și îmbunătățirea conținutului serviciilor oferite publicului în sistem digital. Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud au verificat un număr de 320.000 de pagini, aproximativ 2000 de registre. S-au scanat și indexat un număr de aproximativ 80.000 de pagini și înregistrări, iar operatorul privat un număr de aproximativ 180.000 de pagini. S-a constituit și o bază de date, care este în curs de completare în anii următori, deoarece va fi indexată fiecare înregistrare din registre (aproximativ 10 milioane de înregistrări). Urmează urcarea în Sistem și asigurarea accesibilității către public, începând cu iunie 2024.
Citiţi şi:
- CARTEA UNEI FAMILII BÂRGĂUANE
- La sediul Arhivelor Naționale, Conferința “Burgul Bistriței”
- Protest spontan la Arhive
- Dr. Cornelia Vlaşin, şef Serviciu Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud: Oricine deţine o carte de identitate poate veni să cerceteze la Arhive
- 31 octombrie- ZIUA ARHIVELOR ÎN ROMÂNIA. Dr. Cornelia Vlașin: La mulți ani, venerabilei instituții!
Adaugă comentariu nou