31 octombrie - ZIUA ARHIVELOR ÎN ROMÂNIA. Dr. Cornelia Vlașin: La mulți ani, venerabilei instituții!

31 octombrie - ZIUA ARHIVELOR ÎN ROMÂNIA
La mulți ani, venerabilei instituții!
191 de ani de activitate neîntreruptă!
160 de ani de la reformarea instituției sub Al.I. Cuza!
75 de ani de funcționare în județul Bistrița-Năsăud!
Noi, la Bistrița, suntem 11 și vă așteptăm azi, începând cu ora 10, la "PORȚI DESCHISE LA ARHIVE" și la toate evenimentele noastre.
Reamintim faptul că Arhivele reprezintă o bogăție de neegalat, constituie mărturii de neînlocuit ale evenimentelor din trecut, sunt memoria națiunilor și societăților și oferă fundamentul identității lor. Arhivele constituie o moștenire culturală și o sursă principală de informații care trebuie protejate.
Înființate prin Organice Regulamentele Organice (1831-1832) în Țările Române, Arhivele au fost reorganizate prin Decretul de înființare a Direcției Generale a Arhivelor Statului din România, la 31 octombrie 1862, de către Domnitorul A.I. Cuza. Actul legislativ a pus bazele organizării moderne a instituției, având la bază principiul separării documentelor cu valoare istorică de cele cu valoare practică.
După Marea Unire au fost înființate și Arhivele Statului din Transilvania (14 martie 1920). O nouă lege de funcționare a Arhivelor Statului a intrat în vigoare începând cu 1925, prevăzând printre altele și constituirea direcțiilor regionale . Astfel pe lângă cele deja constituite, de la București, Iași, Cluj, Cernăuți și Chișinău, au fost create Arhivele Statului din Craiova (1931), Timișoara (1936), NĂSĂUD (10 noiembrie 1937), Brasov (1938).
Astăzi, Arhivele Naționale sunt organizate și funcționează in baza Legii nr. 16/1996, republicată.
La Bistrița păstrăm peste 7000 ml de documente, 800 de fonduri arhivistice, cel mai vechi act original datează din 1350 și avem unele dintre cele mai importante documente ale României!
Cu prețuire,
Șef serviciu
Dr. Cornelia Vlașin

Comentarii

31/10/22 18:10
Rus Augustin

Când s-a instituit pentru prima dată săptămâna „școala altfel”, am fost cu o grupă de elevi la Arhivele Statului din Bistrița. A fost o activitate foarte reușită datorită faptului că elevilor li s-a prezentat pentru prima dată mape cu documente, acte mai deosebite care se păstrează aici etc.
Am petrecut mult timp în instituție, cu folos ... tot timpul aveam în minte, când ceream ceva ... „stimabile, documentul” ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5