Arhivele Statului sărbătoresc 185 de ani de la înfiinţare

O importantă, utilă, necesară şi valoroasă instituţie în istoria unui popor – Arhivele Statului – îşi sărbătoreşte existenţa a 185 de ani de la înfiinţare, în 31 octombrie, prin activităţi specifice de informare a populaţiei şi a mass media etc.
Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale BN are o nouă conducere, un nou manager în persoana d-nei Cornelia Vlaşin, directorul acestei instituţii, o persoană care se ancorează în activitatea şi rolul acestei instituţii în cadrul unei naţiuni şi care ne-a prezentat succint istoricul şi importanţa în viaţa de zi cu zi a documentelor pe care le deţin.
Acum 185 de ani au fost înfiinţate Arhivele Statului prin Regulamentele Organice. Bazele funcţionării moderne a arhivelor au fost puse de Al. I. Cuza în 1862, când s-a înfiinţat Direcţia Centrală a Arhivelor. Arhivele Statului au fost conduse de personalităţi ale vremii, ca Moisil Constantin, Vasile Alecsandri, B. Petriceicu Haşdeu etc.
După anul 1918 avem pentru prima dată în Transilvania, la Cluj, Direcţia Regională a Arhivelor Statului. În 1937 se înfiinţează şi la Năsăud a şasea Direcţie a Arhivelor datorită gradului de rudenie între Iuliu Moisil, numit şi director onorific al Direcţiei şi Constantin Moisil – academician, care conducea Arhivele Statului.
Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale BN funcţionează din 1953 şi la Bistriţa, fiind subordonat celui din Năsăud.
În cadrul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale BN există peste 6500 metri liniari de documente, din anul 1200, care sunt în copii, iar originalele se deţin, din 1350, care este scrisoarea judelui Nicolae Zooch, care cere informaţii.
Sunt 800 fonduri documentare, dintre care a lui Iulian Marţian, care este cel mai valoros cu documentele.
Un document special şi valoros este Diploma prin care Bârgaielor şi se acordă dreptul de a ţine târg săptămânal în anul 1786 de către împăratul Iosif al II-lea.
Există o colecţie de fotografii valoroasă a Virginiei Grivăse cu personalităţi, peisaje, clădiri şi port popular, afişul prin care este publicat Anunţul de abdicare a Regelui Mihai I şi numirea Prezidiului Republicii Populare Române.
În 31 octombrie, începând cu ora 10.00, la sediul Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului BN are loc sărbătoarea „Zilei Arhivei” prin lansarea a două volume – „George Coşbuc în documentele junimii năsăudene” – poezii de pe vremea când era elev şi membru a VRR şi volumul „Batalionul I Grăniceresc de Gardă 1933 – 1940” realizat cu documente de la Arhivele Statului şi fotografii de la Muzeul Grăniceresc Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5