80 de ani de la înființarea Arhivelor Naționale din Bistrița-Năsăud

Arhivele Naționale este instituția statului român, păstrătoare a memoriei istorice, înființate oficial prin Regulamentele Organice (1831-1832), primele legi administrative moderne ale statului român. De o organizare, în sensul actual al instituției, se poate vorbi abia începând cu anul 1862, în contextul Unirii Principatelor Române, prin constituirea Direcției Generale a Arhivelor, cu sediul în București.

         La nivelul Transilvaniei, instituția Arhivelor s-a organizat după 1918, deși în anul 1875 au fost înființate Arhivele Statului Ungar, iar cea mai mare parte a arhivelor vechi ale Transilvaniei au fost concentrate la Budapesta. Prin noua Lege a Arhivelor din 1925, s-au creat Direcții Regionale la Cluj, la Cernăuți și Chișinău, alături de cele de la Iași și București.

         La nivelul județului Bistrița-Năsăud, Arhivele Naționale împlinesc 80 de ani de la  înființare. Reușita se datorează și entuziasmului unor cărturari năsăudeni, ei însuși colecționari de documente privind istoria arealului geografic al județului, ale căror eforturi au fost încununate de crearea Subdirecției Arhivelor Statului la Năsăud, la 10 noiembrie 1937, avându-l în frunte pe academicianul Iuliu Moisil.

Destinele Arhivelor Naţionale din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt coordonate, cu profesionalism, de către director Cornelia Vlaşin, omul care se implică în acumularea de noi documente care să fie izvoare nesecate şi mărturii ale existenţei şi activităţii pe aceste meleaguri a poporului român.

         Eforturile principale, în cei peste 80 de ani de activitate au fost acelea de a aduna, conserva și valorifica bogatul fond documentar, care la nivelul județului Bistrița-Năsăud se ridică la peste 6500 ml de documente, cel mai vechi document original fiind din anul 1350.  Tot acestei instituții se datorează și posibilitatea aplicării legilor de restituire a dreptului de proprietate, a stabilirii dreptului de filiație sau de reconstituire a vechimii în muncă.

         În ultimii ani, instituția s-a îmbogățit cu numeroase donații venite din partea unor persoane fizice, amintim pe cele ale: profesor Viorel Rus, dr. Ana Tătar, Gavril Moldovan, prof. dr. Mircea Gelu Buta, primarVasile Moldovan, Ioan Alexa, Titus Zăgrean, profesor Liviu Păiuș, Traian Pavelea, George Uza, profesor Grigore Avram, Maria Vaida Halița, acad. Teodor Tanco. Câteva din aceste documente se pot admira în mini-expoziția organizată la sediul Arhivelor.

         O zi cu semnificaţii istorice şi de identitate a unei naţii, arhivele fiind coloana vertebrală pentru un popor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5