Corp de control la ADI Deşeuri pentru eradicarea fenomenului de abandonare a deşeurilor pe domeniul public şi privat!

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va dezbate, în şedinţa ordinară de la finele lunii, proiectul de hotărâre privind avizarea modificării și completării Regulamentului de organizare și funcționare a Serviciului public de salubrizare în județul Bistrița-Năsăud.
Modificările și completările propuse de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Județul Bistrița-Năsăud vizează obligațiile utilizatorilor de a nu abandona deșeurile generate pe/în proximitatea platformelor publice, ale punctelor de colectare, nu numai pe domeniul public cum a fost reglementată această obligație până în prezent dar și pe domeniul privat sub rezerva sancțiunilor aplicabile dar și obligațiile autorităților administrației publice locale de a aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile legale în vigoare, atât utilizatorilor cât și operatorilor, care nu respectă prevederile legale în acest domeniu, prin intermediul unui corp de control, propus a fi înființat.
La nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Județul Bistrița-Năsăud, s-a constatat că, în anul 2020, din totalul de 56.097,83 tone de deșeuri municipale colectate de pe raza județului Bistrița-Năsăud, doar 6.818,94 tone (11,34%) au reprezentat deșeuri colectate separat ca reciclabile, din care numai cantitatea de 1.580,63 tone a reprezentat deșeuri valorificabile. Acesta reprezintă un procent extrem de mic față de ceea ce impune legislația europeană pentru anul 2020.
Una din principalele cauze pentru care deșeurile colectate și transportate de operatorul de colectare ca deșeuri reciclabile ajung în incinta Stației de sortare de la CMID Tărpiu cu un grad de impurificare mult peste cel admis de lege (25%) este importanța redusă pe care cetățenii județului, utilizatori ai serviciului, o dau precolectării separate a deșeurilor. Totodată, este necesară îmbunătățirea managementului integrat al deșeurilor din județul Bistrița-Năsăud, iar acest efort trebuie să fie unitar, prin implicarea autorităților administrative județene și locale, autorităților de mediu (Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu), autorităților de menținere a ordinii publice, cetățenilor județului Bistrița-Năsăud, operatorilor de salubrizare și, nu în ultimul rând, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud.
Pentru a spori interesul cetățenilor față de precolectarea corectă și selectivă a deșeurilor generate și pentru a veni în sprijinul UAT-urilor, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud propune înființarea unui Corp de control care să fie mandatat, de fiecare membru al Asociației, să întreprindă măsuri de monitorizare, control, prevenire și sancționare a tuturor celor implicați în procesul serviciului de salubrizare în județul Bistrița-Năsăud (persoane fizice, persoane juridice, operatori de salubrizare).
Pentru eficientizarea controlului, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud va putea încheia protocoale de colaborare cu Poliția Română, Jandarmeria, Poliția Locală, Garda de Mediu sau alte instituții abilitate în control, monitorizare și sancționare în domeniul deșeurilor, în baza cărora să se desfășoare o serie de acțiuni comune, de control și monitorizare pentru a combate nerespectarea prevederilor Regulamentului de Salubrizare din județului Bistrița-Năsăud și a legilor incidente în materie.
Corpul de control va fi investit cu puterea de a încheia acte de control, rapoarte de constatare, precum și pentru a încheia procese-verbale de contravenție, pentru a aplica sancțiuni cu avertismente și amenzi celor ce nu respectă prevederile legale în domeniul deșeurilor și Regulamentul de salubrizare din județul Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5