„Cosmonauţii albi”, poeme de Al. C. Miloş
De curând, a apărut în librăriile din ţară a 27-a carte a scriitorului Al. C. Miloş, sugestiv intitulată „Cosmonauţii albi”, Editura Karuna, 2015.
Cartea cuprinde aproximativ 100 de cosmopoeme în antologie, Al. C. Miloş fiind considerat iniţiatorul noului curent avangardist – cosmopoezia – în poezia românească contemporană şi nu numai, fiind o saga a cuceririi cosmosului de la Gararini la Neil Armstrong .
Cartea apare în condiţii grafice deosebite – coperta I avându-l într-o poză antologică pe astronautul Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună în 21 iulie 1969, scriitorul mărturisind că acest eveniment este crucial pentru istoria şi viitorul cosmic al umanităţii, dar şi pentru propria sa viaţă şi creaţie literară.
Pe coperta IV, cititorii pot descoperi un preambul critic al unuia dintre cei mai de seamă critici de poezie ai României, Gheorghe Grigurcu, care spunea: „Situându-şi aprinsele visuri de astronaut liric în raza unor lecturi din Jules Verne, Wells, Bradbury, Asimov, menţionându-i pe Einstein şi pe Heisenberg, dar trăgând cu ochiul (şi) la Iisus, bardul bistriţean e un trubadur al omului cosmic, al fotonilor, al clonărilor, al ADN-ului.
Să recunoaştem noutatea îndrăzneaţă a demersului acestui poet, care constă în faptul că operează cu conceptele ştiinţei şi tehnicii prin intermediul cărora gândeşte imaginativ”.
O nouă carte de poezie modernă a unuia dintre cei mai originali poeţi români contemporani.
Citiţi şi:
- Alexandru Cristian Miloş: La mulţi ani lumină 2016 şi „Stele în ochi!
- Gagarin, ca şi Neil Armstrong s-au întâlnit cu extratereştrii
- În 2013, scriitorul Al. C. Miloş propune cititorilor patru cărţi noi!
- Al. C. Miloş, în revista Floare de latinitate din Novi-Sad, Serbia
- Nolta- Noua Ordine Literară Terriană Anticipativă
Adaugă comentariu nou