CRĂCIUNUL LA JOSENII BÂRGĂULUI
Duminică, 26 decembrie 2010, în cea de a doua zi de Crăciun, la ora 17, în Căminul Cultural din comuna Josenii Bârgăului s-a desfăşurat Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Colinde străbune”, în organizarea Primăriei şi Consiliului Local, din comună şi cu sprijinul Consiliului Judeţean de Cultură Bistriţa - Năsăud. La această ediţie au participat: Formaţia artistică a Şcolii Generale Mijlocenii Bârgăului, AnsamblulFolcloric „Flori bârgăuane” Josenii Bârgăului, Grupul “Pro - Opera” şi instrumentişti din Formaţia “Balada”, din Bistriţa,
Prima parte a manifestării a fost susţinută, cu mare elan tineresc, de către Formaţia artistică a Şcolii Generale din Mijlocenii Bârgăului, condusă de tânărul învăţător Bogdan Cuciurean. Amplul program al elevilor, în principal din clasa a treia, dar şi mai mici, a fost marcat de prestaţia, plină de curaj, încredere şi talent alcătuită din următorii: Albu Elena, Buleu Andreea, Trifan Vioruţa (solistă), Tomuţa Elena, Turcan Claudia, Vişan Maria, Trişcă Vioruţ (solist), Puşcaşu Dariu (solist), Someşan Ramona, Hangan Costina, Bodaşcă Florina, Lazar Adrian (solist), Tomoroga Ştefania şi micuţul Robert Pop, de aproape nici 4 ani, cel care a cucerit întreaga asistenţă prin dezinvoltură, siguranţă şi voce penetrabilă, o bijuterie de preţ a micilor artişti. Din grupul micilor artişti s-au mai remarcat soliştii Elena Ciotmonda şi Alexandru Pop, învăţăcei în ale artei la Ansamblul „Balada” din Bistriţa.
În miezul manifestării culturale a participat Grupul “Pro – Opera”, al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, printr-un tânăr şi talentat mănunchi de artişti, alcătuit din Cristina Stăuceanu Bălan, Nistor Bogdan şi Cristian Lepădatu, care au fost ascultaţi cu răsuflarea tăiată a unei săli arhipline, cu spectatori de toate vârstele.
Prima piesă muzicală, interpretată la pian de Cristian Lepădatu, un artist cunoscut şi apreciat de bârgăuani, a fost “Nocturnă nr.2 op.9”, de Chopin, urmată de ariile interpretate de Cristina Stăuceanu, cunoscută şi apreciată de mai mulţi ani pe Valea Bârgăului şi în întreg judeţul, mai ales după căsătoria ei cu bârgăuanul Dumitru Bălan, care a cântat singură, sau în duet cu tânărul şi talentatul bas Nistor Bogdan, duetul folcloric “Zău, Zău, Zău, stîrnind îndelungi şi furtunoase aplauze, pentru cei trei artişti.
La un înalt nivel artistic s-au prezentat şi cei din Ansamblul “Flori Bârgăuane” din comuna gazdă, condus de Maria Moldovan Gavri, solistă cunoscută a Văii Bârgăului, care au prezentat un program bine închegat, cu un variat şi bine pus la punct program artistic, conţinând elemente clare de folclor autentic, local. În cadrul acestei grupări au evoluat următoarele perechi de dansatori: Badiu Ionela, Hogiu Cosmin, Urs Ancuţa, Alexa Florin, Buta Pamele, Pavel Vasile, Urs Florina, Rus Marian, Silaşi Oniţa, Tâmbuşiu Ionuţ, Someşan Maria şi Popandron Ionel.
Din program nu au lipsit dansul feciorilor şi fetelor din Joseni, urmate de tineri şi talentaţi solişti, sub conducerea muzicală a instrumentiştilor de la „Balada”. Dansuri, cântece şi obiceiuri străvechi, desfăşurate în miezul unei ierni de basm, a satului nostru românesc, cu elemente folclorice bine puse în scenă, au definit această importantă manifestarea culturală de iarnă, la care au participat un număr mare de tineri talentaţi din comună, spectacolul prezentat de inimoşii amatori fiind de un înalt nivel,.
Organizatorii principali ai Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Colinde străbune” au fost: primarul Tudorel Ciotmonda, viceprimarul Ioan Parasca, Maria Moldovan Gavri şi Florin Gavri, ajutaţi de Centrul Judeţean de Cultură, prin directa implicare a directorului interimar Ioan Simionca.
În încheierea programului, dansul adevărat, hora sau „giocul” specific bârgăuan, al tinerilor îmbrăcaţi în autentice costume, au inundat imensa sală a Căminului Cultural din Josenii Bârgăului, la petrecerea Crăciunului participând întreaga asistenţă, în frunte cu primarul Tudorel Ciotmonda.
Se poate spune că această sărbătoare a Crăciunului, deşi s-a desfăşurat în condiţii de criză, a fost un real succes.
Adaugă comentariu nou