O NOUĂ TOAMNĂ BÂRGĂUANĂ
Duminică 24 octombrie 2010, ora 16, pe scena vechiului Pavilion Cultural din capitala bârgăuană a început ediţia a II-a a sărbătorii culturale locale “Toamna bârgăuană”, organizată de Căminul Cultural, Primăria şi Consiliul Local din Prundu Bârgăului, cu sprijinul Consiliului Judeţean de Cultură Bistriţa – Năsăud.
La această ediţie au participat: Grupul “Pro-Opera”, Formaţia “Balada”, Ansamblul profesionist “Dor Românesc”, din Bistriţa, ansamblurile folclorice “Măgura Şieului”, “Flori Bârgăuane” şi “Plaiurile Bârgăului.”
Sărbătoarea culturală "Toamna bârgăuană" a fost iniţiată în toamna anului trecut, cu scop de aniversare şi rememorare ai celor 35 de ani de activitate artistică a Ansamblului “Plaiurile Bârgăului”, urmând ca micul festival bârgăuan să se desfăşoare anual, pentru revigorarea culturii vechi, autentice, în paralel cu identificarea unor tinere talente şi pregătirea lor pentru perpetuarea tradiţiilor artistice în viitor.
Debutul manifestării culturale a fost făcut de Grupul “Pro – Opera”, al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, printr-un tânăr şi talentat mănunchi de artişti, alcătuit din Cristina Stăuceanu Bălan, Nistor Bogdan, Alexandra Zbâncă şi Cristian Lepădatu, care au fost ascultaţi cu răsuflarea tăiată de spectatorii bârgăuani.
Prima piesă muzicală, interpretată la pian de Cristian Lepădatu, un artist cunoscut şi apreciat de bârgăuani, a fost “Nocturnă nr.2 op.9”, de Chopin, urmată de o mare surpriză, produsă de tânărul şi talentatul bas, Nistor Bogdan, cu neîntrecuta arie a lui Figaro din opera “Nunta lui Figaro” de Mozart, dar şi cu aria lui Don Magnifico, din opera “Cenuşereasa” a lui Rossini, cu care a înlemnit pur şi simplu, spectatorii, care l-au gratulat cu furtunoase şi îndelungate aplauze.
Încântarea spectatorilor nu s-a sfârşit, urmând aşteptatele arii ale Cristinei Stăuceanu, cunoscută şi apreciată de mai mulţi ani la Prund, mai ales după căsătoria ei cu bârgăuanul Dumitru Bălan, care a cântat singură, sau în duet cu tânăra Alexandra Zbâncă, melodia “Cine aude a mea guriţă” de Tiberiu Brediceanu, sau cu Nistor Bogdan, duetul folcloric “Zău, Zău, Zău, cei trei cântăreţi fiind îndelung aplaudaţi.
O altă frumoasă surpriză pentru prundeni a fost tânăra Alexandra Zbâncă, din Şieu, prezentă alături de părinţii ei, amândoi artişti populari, încă de la prima ediţie “Toamna Bârgăuană”, cu originale cântece populare, de astă dată a venit atât ca interpretă de folclor, cât şi cântând aria Despinei, din opera Cosi fan Tutte, de Mozart, demonstrând realul şi multiplul său talent.
Au urmat ansamblurile de muzică populară din Bistriţa, între care au fost la mare înălţime artistică profesioniştii de la “Dor Românesc”, atât prin valoroasa orchestră, condusă de bârgăuanul Mihai Spânu, alături de fratele său Ioachim, strănepoţi ai maiestrului la ţiteră Sereţan, din Bistriţa Bârgăului, un om de mare talent, pe care l-am admirat în copilărie şi pe care, cu siguranţă, fraţii Spânu l-au moştenit, fiind recunoscuţi maeştrii ai viorii şi solişti vocali mult apreciaţi.
În acompaniamentul valoroasei orchestre bistriţene au evoluat solişti vocali consacraţi, bine cunoscuţi şi iubiţi de bârgăuani, precum: Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Mirela Petruş, Cristina Retegan, Veronica Bălan, alături de Ioachim Spânu şi Mihai Spânu – solo vioară.
Ansamblul “Balada” din Bistriţa, condus de Ioan Simionca, directorul interimar al Centrului Judeţean pentru Cultură, a evoluat într-un stil profesionist, încântând publicul, prin dansuri vioaie şi cântece interpretate de solistele: Alina Ceuca, Nicoleta Burduhos şi Ileana Melian, născută Corciu, originară din Tiha Bârgăului, acompaniată de virtuoşii instrumentişti bistriţeni.
Laun înalt nivel artistic s-au prezentat şi celelalte ansambluri, “Flori Bârgăuane” din Josenii Bârgăului, condus de Maria Moldovan Gavri, solistă cunoscută a Văii Bârgăului şi “Plaiurile Bârgăului”, din comuna gazdă, un vechi ansamblu prundean condus de Ioana Suciu, directoarea Căminului Cultural, cu un variat şi bine pus la punct program artistic, conţinând elemente clare de folclor autentic, sub conducerea muzicală a maestrului Dumitru Ciupa şi a coregrafului Valentin Ciurea. Din programul prundenilor nu au lipsit dansul fecioresc de pe câmpie “Sălcuţa” şi “Cioflâncul”, dansul butinarilor bârgăuani din Munţii Călimani, urmate de neîntrecutele soliste: Anuţa Sălăgean, Mariana Condrea, Cristina Bucnar, Oana Cioncan, surorile Maria şi Andreea Pavelean, alături de micuţa şi talentata Florina Bălan, în acompaniamentul orchestrei prundene.
În încheierea programului, la fel ca în ediţia din anul trecut, folclorul specific Văii Şieului a inundat Pavilionul Cultural al Prundului, cu autentice costume, dansuri, cântece şi obiceiuri străvechi ale oierilor care coboară toamna de la munte. A fost ca miezul unei toamne de basm, a satului nostru românesc, cu elemente folclorice bine puse în scenă şi rearanjate de Viorica Gherasim, alături de care au fost prezenţi primarul Olimpiu Iuga Napea şi viceprimarul Vasile Macarie din comunei Şieu.
Fiind o importantă manifestarea culturală de toamnă, înainte de Lăsarea Secului, bârgăuanii au participat în număr mare la spectacolele de înalt nivel, ale valoroaselor ansambluri invitate, apreciind cu vădită pricepere, atât folclorul cât şi muzica cultă. Se poate spune că această ediţie, deşi s-a desfăşurat în condiţii de criză, a fost un real succes.
Adaugă comentariu nou