„Alaiul Nunţilor de pe Bârgău” s-a oprit la Josenii Bârgăului ?

La Josenii Bârgăului folclorul autentic bârgăuan a fost întotdeauna la loc de cinste. Să ne aducem aminte că ultimul festival folcloric „Alaiul Nunţilor de pe Bârgău”, manifestare unicat în România, s-a desfăşurat în această comună în anul 2009, când tradiţiile au fost scoase din „lada de zestre” la iniţiativa primarului Tudorel Ciotmonda, având ca urmare o extrem de rodnică activitate culturală desfăşurată, nu doar la nivelul comunei Josenii Bârgăului, cât şi în întregul judeţ, prin bogata activitate a Ansamblului „Flori Bârgăuane”.
Bogăţia evenimentelor folclorice, aflate în plină efervescenţă la Josenii Bârgăului, a fost posibilă prin alcătuirea unui program riguros, susţinut de membrii ansamblului „Flori Bârgăuane” conduşi de Maria Moldovan Gavri, cu ajutorul neprecupeţit şi constant al Consiliului Local, Primăriei şi al inimosului primar Tudorel Ciotmonda.
Prima mare sărbătoare anuală a folclorului bârgăuan este Festivalul „Alaiul Nunţilor de pe Bârgău”, desfăşurat alternativ în comunele bârgăuane de acum patru decenii. În anul 2009 această mare sărbătoare a avut loc în comuna Josenii Bâgăului.
Obiceiurile şi tradiţiile nunţilor bârgăuane sunt printre cele mai vechi, avându-şi originea în “alae”-le romane, dovada vie până astăzi fiind însăşi prezenţa călăreţilor cu clopuri simbolizând coifurile de luptă, steagul cu zurgalăi al “stegarilor” care dă tonul, urmat de cântecul druştelor şi al ceteraşilor, dar mai ales poziţia “în picioare” a nuntaşilor în carele de nuntă, ce formează “Alaiul nunţilor de pe Bârgău”.Acest străvechi şi original obicei al nunţii, păstrat nealterat în ţinutul bârgăuan, a fost transpus într-un adevărat festival al datinilor care se desfăşoară, începând din februarie 1969, în principiu anual dar cu intermitenţe, pe o imensă scenă a uliţelor satelor bârgăuane, iniţial extinsă până la Bistriţa. Alaiul nunţilor este un grandios spectacol live, care cuprinde obiceiurile nunţii, cu ritualuri şi texte nescrise, păstrate în memoria bătrânilor, dar şi reactualizate în pas cu noutăţile epocii, devenind o adevărată cronică vie a datinilor, portului şi ritualului nunţii româneşti, cu specific bârgăuan. Desfăşurat alternativ, în fiecare dintre comunele bârgăuane, festivalul nunţilor din acest an a avut loc în comuna Josenii Bârgăului, în organizarea Primăriei, Consiliului local, Căminului cultural şi a Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa – Năsăud.
Au participat: alaiul de nuntă din Bistriţa Bârgăului, condus, în calitate de nănaş, de însuşi primarul Vasile Laba, şi instruit de Camelia Hulpe, alaiul din Prundu Bârgăului, condus de Ioana Suciu, directoarea Căminului cultural şi instruit de Florin Flămând şi Dumitru Ciupa, care s-au întâlnit în comuna gazdă cu alaiul de nuntă din Josenii Bârgăului, organizat de Tudorel Ciotmonda, primarul comunei, Mirela Baciu şi Maria Moldovan Gavri, instructorul artistic.
Mirii din Bistriţa Bârgăului au fost Ionuţa şi Mihai Ciungan, nănaşii Cristina şi Vasile Laba, Sabina şi Vasile Belei, Mariana şi Vasile Năuc, Marioara şi Ştefan Hogiu, iar socrii Măriuca şi Simion Buta, Maria şi Ioan Vidican. Mirii din Prundu Bârgăului au fost Monda Ionuţa şi Leon Gâvan, nănaşii Teodora şi Dumitru Greab, Lucica Ruscău şi Bălan Ioan, iar soacra mare Măriuca Bălan. Nuntaşii din Josenii Bârgăului au avut ca miri pe Ancuţa Ursu şi Cosmin Hogiu, nănaşi pe Simona Cordovan şi Niculai Urs, Ionela Varga şi Ionuţ Dan, părinţi pe Uţa şi Viorel Trifan şi corceriţă pe Ioana Matei.
După parada alaiurilor de nuntă, pe şoseaua comunei Joseni, nuntaşii s-au adunat în curtea şcolii, unde ritualul nunţii bârgăuane s-a desfăşurat pe scenă, în prezenţa unei numeroase asistenţe. Fiecare alai a prezentat secvenţe ale ritualului de nuntă. Astfel, Alaiul din Bistriţa Bârgăului a prezentat "tocmala", nuntaşii din Prund s-au produs prin "chematul druştelor la nuntă", "datul colacului la soacra mare", "datul cămăşii la mire" şi "găina", iar Alaiul din Joseni a ranspus pe scenă "furatul miresei" şi "strânsul în colac".
Desfăşurarea scenică a alaiurilor de nuntă a beneficiat de participarea ca moderatori a unor mari specialişti, Alexandru Pugna şi Emilia Ometiţă, cu ajutorul cărora obiceiurile nunţii au evoluat la adevărata lor valoare, dar trebuie să fie apreciate, în primul rand, strădania şi devotamentul instructorilor celor trei mari alaiuri bârgăuane, precum şi a tuturor participanţilor care au dat viaţă frumoaselor obiceiuri.
Spectacolul de la Joseni s-a încheiat cu recitalul unor solişti de mare valoare, invitaţi, precum bănăţeanul Traian Jurchelea şi bistriţeanul Mircea Simionca, acompaniaţi de muzica grupului “Balada”, care au dat viaţă cântecului şi jocului.
Alaiul nunţilor de pe Bârgău, la ediţia din 2009, a fost o mare reuşită, la care, alături de sutele de spectatori şi artişti populari, au participat şi lideri ai celor mai reprezentante partide politice, cu ajutorul neprecupeţit al cărora sperăm ca frumoasele tradiţii folclorice să se menţină în viitor.

Teritoriul Bârgaielor ocupă un avansat colţ al Ardealului, în ceea ce priveşte aşezarea geografică, în care încă se mai păstrează tradiţiile, portul popular şi străvechile obiceiuri, aproape unicate, care nu trebuiesc uitate. Păstrarea şi revigorarea lor, însoţite de o creştere continuă a valorilor culturale, reprezintă cartea noastră de vizită în Uniunea Europeană. Înainte de Postul Sfintelor Paşti, în Ţara Bârgaielor, a fost întotdeauna sezonul nunţilor tradiţionale, care deveniseră aproape sărbători, pe care bârgăuanii le-au transformat în spectacole vii, transpuse în direct, pe imensa scenă a satului. Începând din februarie 1969, Alaiul Nunţilor de pe Bârgău s-a desfăşurat, cu intermitenţe şi alternativ, în comunele bârgăuane, ajungând la aniversarea a patru decenii, odată cu festivalul folcloric din 2009 care s-a desfăşurat, Duminică 31 mai în comuna Josenii Bârgăului.
Obiceiurile şi tradiţiile nunţilor bârgăuane sunt printre cele mai vechi, avându-şi originea în “alae”-le romane, dovada vie până astăzi fiind însăşi prezenţa călăreţilor cu clopuri simbolizând coifurile de luptă, steagul cu zurgalăi al “stegarilor” care dă tonul, urmat de cântecul druştelor şi al ceteraşilor, dar mai ales poziţia “în picioare” a nuntaşilor în carele de nuntă, ce formează “Alaiul nunţilor de pe Bârgău”.
Acest străvechi şi original obicei al nunţii, păstrat nealterat în ţinutul bârgăuan, a fost transpus într-un adevărat festival al datinilor care se desfăşoară, începând din februarie 1969, în principiu anual dar cu intermitenţe, pe o imensă scenă a uliţelor satelor bârgăuane, iniţial extinsă până la Bistriţa. Alaiul nunţilor este un grandios spectacol live, care cuprinde obiceiurile nunţii, cu ritualuri şi texte nescrise, păstrate în memoria bătrânilor, dar şi reactualizate în pas cu noutăţile epocii, devenind o adevărată cronică vie a datinilor, portului şi ritualului nunţii româneşti, cu specific bârgăuan. Desfăşurat alternativ, în fiecare dintre comunele bârgăuane, festivalul nunţilor din acest an a avut loc în comuna Josenii Bârgăului, în organizarea Primăriei, Consiliului local, Căminului cultural şi a Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa – Năsăud.
Au participat alaiul de nuntă din Bistriţa Bârgăului, condus, în calitate de nănaş, de însuşi primarul Vasile Laba, şi instruit de Camelia Hulpe, alaiul din Prundu Bârgăului, condus de Ioana Suciu, directoarea Căminului cultural şi instruit de Florin Flămând şi Dumitru Ciupa, care s-au întâlnit în comuna gazdă cu alaiul de nuntă din Josenii Bârgăului, organizat de Tudorel Ciotmonda, primarul comunei, Mirela Baciu şi Maria Moldovan Gavri, instructorul artistic.
Ne împărtăşim speranţa că acest original şi deosebit festival, alături de Festivalul Internaţional de folclor “Regele Brazilor”, unice în mediul rural din România, să fie din nou reluate, anual, cu scopul imperios de a se păstra identitatea culturală a Bârgaielor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5