OBICEIURILE DE NUNTĂ

O ACŢIUNE ÎN ATENŢIA CENTRULUI JUDEŢEAN DE CULTURĂ, DISCUTATĂ LA PRUNDU BÂRGĂULUI

Prin organizarea Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa – Năsăud, miercuri, 22 septembrie 2010, la Căminul Cultural din Prundu Bârgăului a avut loc o masă rotundă unde s-a discutat despre tradiţiile şi obiceiurile de nuntă din Ţara Bârgaielor şi au fost stabilite măsurile de colectare şi tezaurizare ale acestora.

Teritoriul Bârgaielor ocupă un avansat colţ al Ardealului, în care încă se mai păstrează tradiţiile, portul popular şi străvechile obiceiuri, aproape unicate, care nu trebuiesc uitate. Păstrarea şi revigorarea lor este strict necesară, pentru că ele reprezintă cartea noastră de vizită în Uniunea Europeană.

Înainte de Postul Sfintelor Paşti, în Ţara Bârgaielor, a fost întotdeauna sezonul nunţilor tradiţionale, care deveniseră aproape sărbători, transformate de bârgăuanii în spectacole life, pe imensa scenă a satului. Începând de la Bistriţa Bârgăului, în februarie 1969, Alaiul Nunţilor de pe Bârgău s-a desfăşurat, cu intermitenţe şi alternativ, în toate comunele bârgăuane, până în 2009, la Josenii Bârgăului, când a împlinit patru decenii de la inaugurare. Festivalul folcloric din 2010 era planificat în comuna Tiha Bârgăului dar condiţiile de criză au împiedicat realizarea lui Ar fi un mare păcat ca firul acestor frumoase sărbători şi etalări de amploare a tradiţiilor nunţii să fie întrerupt.

Salutăm desfăşurarea acţiunii Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa – Năsăud, cu participarea directorului Nicolae Gălăţean, specialişti din cadrul instituţiei şi ai căminelor culturale din Valea Bârgăului, la masa rotundă organizată miercuri 22 septembrie 2010 la Căminul Cultural din Prundu Bârgăului unde au fost stabilite măsurile de colectare, sistematizare şi înregistrare a datinilor, tradiţiilor şi obiceiurilor legate de nuntă, din fiecare sat şi realizarea unor secvenţe filmate, în vederea includerii acestora într-un material reprezentativ Zonei Folclorice Bârgău.

Acţiunea urmează a se continua în celelalte zone folclorice din judeţ, iar într-o următoare fază se vor etala elementele comune şi diferenţierile obiceiurilor tradiţionale de nuntă dintre Valea Bârgăului, judeţul Bistriţa – Năsăud, Zona Fundu Moldovei, judeţul Suceava şi Zona Hârlăului, judeţul Iaşi.

Un veritabil semnal că obiceiurile de nuntă, cu principalele lor etape, de ieri şi de azi vor fi evaluate şi vor constitui rezerva de tezaur a folclorului nealterat, în viitoarele spectacole, filmări, albume, texte şi viitoare cărţi sau emisiuni de specialitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5