Cristina Hădărăuși Teodor Encean – în Cenaclul George Coșbuc

Lună de lună, în ultima joi, Cenaclul George Coșbuc se reunește, de aproape 50 de ani! Întâlnirea de mai a Cenacluluia adus în atenția iubitorilor de poeziedouă promisiuni literare bistrițene –Cristina Hădărăuși Teodor Encean, care au lecturat din creația proprie, joi, 31 mai a. c, ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Cristina Hădărău este profesoară la Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița, fiind implicată în multe proiecte educative/ creative naționale și internaționale, scriind poezie încă din clasele primare. A citit: Program de insomnie, Somnul, Respirația, Pragul, Fântâni, Poveste, De-a joaca, Personajele, Nocturnă. Cităm un fragment din Program de insomnie:”Primăvara ajung în orele de sus/ Unde soarele nu mai este doar un print/ Pe draperia de in/ Ci o forma perpendiculară din care iese lumina/ Ca dintr-un bulb electric/ Conectat la rotaţie…”.

Teodor Encean este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița, activând, încă din clasa I, în cercul Micii Blandieni Bistrițeni de la Palatul Copiilor, cu rezultate frumoase, recent obținând Premiul I la faza județeană a Concursului Național Tinere Condeie. A lecturat Epavă, Noaptea de după, Venin, Cioburi, Semnal. Redăm două strofe din poezia Epavă: ”Ecouri și bolți de cristal/ În liniștea apelor tulburi…/ Un ocean de mormânt crucial/ Și valuri printre rânduri.//Presiunea a devenit mortală./ Fosile de scoici trăiesc monosilabic,/ Strălucesc prin amorțeală/ Și învelesc epava de Titanic…”.

Cu îndeletnici lirice de multă vreme, dar discreți, cititorii au surprins prin prospețime, forță, imagini inedite, esențe, bucurând ascultătorii, care nu s-au sfiit să-și împărtășească impresiile favorabile și sugestiile, printre aceștia numărându-se și doctor Ioana Encean, mama Poetului, jurnalistul MenuțMaximinian, scriitoarea Lucreția Bucur, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor– Alexandru Câțcăuan, profesoara Ionela-Silvia Nușfelean, alături de mulți și determinați elevi de la Palatul Copiilor și nu numai, care au intrat curajoși în dialogul tonic.

Președintele Cenaclului, Olimpiu Nușfelean, a remarcat, în poezia Cristinei Hădărău: structurafoarte bună, imagini surprinzătoare, stări poetice diferite, care merg de la Ioan Alexandru spre un univers mai domestic, motivul luminii, finalul care dă sens întregului, sugerând doar eliminarea unor explicații și implicarea mai determinată în viața literară.

Legat de poezia lui Teodor Encean, criticul Olimpiu Nușfelean a reținut: imagini și rime interesante, faptul că șochează discret la nivelul poemului, că are capacitatea de reflexie, de a-și asuma trăiri, aducând în discuție Corabia beată alui Arthur Rimbaud, dezlănțuirea din intimitatea poemului, dialogul cu alteritatea, dialog retoric, crezul ascuns, îndârjirea, fiind încrezător că lectura susținută și exercițiul creativ o să-i fortifice scrisul.

Aceste prime aprecieri critice edifică faptul că avem în prim planul atenției recente două promisiuni literare reale, revistaMișcarea literarăașteptând, pentru publicare,grupajelirice ale ambilor poeți.

 

Grupa de Jurnalism a Palatului Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5