CSEI Beclean are troiță nouă, donată de un profesor al instituției

Centrul Școlar De Educație Incluzivă Beclean a găzduit la finalul săptămânii trecute un eveniment creștin marcat de înnoirea troiței din curtea instituției, posibilă grație donației făcute chiar de către un cadru didactic al unității. Prin gestul său de o înaltă calitate morală, profesorul Dorin Cicedea a făcut un dar de suflet copiilor și dacălilor de aici, ambii parteneri în procesul intructiv-educativ.
Slujba de sfințire a fost oficiată de către preoții ortodocși: Vasile Cherhaț, de la Parohia numărul 1 din localitate, Alin Pop, de la Complexul de Servicii Sociale Comunitare din localitate, Călin Motogna, de la Figa, și s-a petrecut în prezența personalului, a elevilor și a oaspeților de nivel județean. Printre invitații de onoare, unii prezenți cu scurte cuvântări, s-au aflat vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Pugna, senatorul Ioan Deneș, comisarul-șef al Poliției Beclean, Ioan Bucșa, directorul Complexului de Servicii Sociale Comunitare din oraș, Sânziana Săsărman.
În cuvântul de întâmpinare, directorul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Beclean, prof. Gabriela Rusu, a vorbit despre faptul că educaţia este un proces evolutiv şi complex desfăşurat pe parcursul mai multor etape, vizând formarea şi dezvoltarea însuşirilor intelectuale şi morale ale copiilor și jucând un rol fundamental în facilitarea dialogului între oameni, a respectului pentru tradiţiile cultural-religioase şi naţionale, în creşterea toleranţei şi coexistenţa armonioasă: „În demersul educaţional-formativ din şcoala noastră, în care funcţionăm ca veritabilă familie, suntem susţinuţi de reprezentanţii bisericii, care, în cadrul parteneriatului educaţional existent între instituţiile noastre, asigură legătura strânsă dintre toţi factorii educativi, conlucrarea acestora determinând promovarea valorilor creştine, cunoaşterea şi aprofundarea Cuvântului lui Dumnezeu, modelarea sufletului şi formarea conduitei exemplare a elevilor noştri. În aspiraţia noastră către perfecţiune ne raportăm la fiinţa Divină, la Dumnezeu, care este singurul model de urmat”.
Educaţia religioasă, parte componentă a educaţiei morale, se realizează în familie, în Biserică şi şcoală, de către părinţi, preoţi şi profesori. Aceasta constă în înţelegerea şi însuşirea învăţăturilor de credinţă, interiorizarea valorilor, dezvoltarea atitudinilor, formarea comportamentelor religioase, dezvoltarea capacităţii de analiză critică a fenomenelor religioase şi înţelegerea modului în care religia influenţează viaţa personală, a comunităţii şi a societăţii. Această manifestare moral-religioasă a constituit un prilej de adâncă trăire sufletească, de comuniune spirituală în rândul colectivului de copii şi cadre didactice, al tuturor factorilor educaţionali implicaţi în instruirea şi educarea elevilor cu nevoi educative speciale de la la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Beclean, subliniază organizatorii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5