Simpozionul național de la Beclean, concluzii
Pentru că e “Anul european al cetățenilor”, declarat astfel cu intenția de a valorifica potențialul inovator și creativ al cadrelor didactice din învățământul preuniversitar românesc, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Beclean a organizat recent un simpozion național a cărui a cincea ediție a fost dedicată ideilor de integrare și diferențiere. Conducerea unității coordonatoare și dascălii colaboratori și-au dorit să ofere astfel publicului larg aspecte teoretice și practice cu privire la procesul de predare-învățare-evaluare, exemple de bune practici prin valorificarea experienței psihopedagogice proprii și promovarea ideilor moderne ale educației speciale și incluzive. În același timp, intenția a fost și aceea de a constitui un atelier deschis comunicării didactice, în vederea împărtășirii unor noi moduri de interacționare pozitivă, pentru facilitarea procesului de integrare și incluziune școlară a elevilor cu nevoi educative speciale școlarizați în învățământul de masă și în cel special.
Câteva gânduri despre punctele principale ale manifestării ne-a oferit conducerea unității, prin directorul principal, Gabriela Rusu, și cel adjunct, Szekely Emese:
“Totodată, am dorit să contribuim şi noi, prin lucrările simpozionului, la promovarea imaginii pozitive a şcolii româneşti şi a dascălilor din România, să împărtăşim unii altora din experienţa noastră didactică, şi, de ce nu, să consolidăm comunitatea profesorilor din judeţ şi din ţară. Ne-am bucurat de prezenţa în mijlocul nostru a unei delegaţii de profesori de la Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Târgu-Jiu. Prezenţa domniilor lor s-a înscris pe linia unei frumoase colaborări dintre cele două instituţii de învăţământ, colaborare care s-a îmbogăţit permanent de-a lungul celor şase ani de când a fost iniţiată, prin grija domnului director, prof. Baiu Nicu, şi a doamnei director prof. Rusu Gabriela. Am fost onoraţi să avem alături de noi invitaţi de onoare: domnul prof. Mihai Mureşan, inspector general adjunct al ISJBN, domnul primar al oraşului Beclean Nicolae Moldovan, domnul senator Ioan Deneş, doamna director general D.G.A.S.P.C. Delia Fontul, doamna profesor Simona Konradi, inspector de specialitate, domnul prof. Daniel Stanciu inspector de specialitate, domnul comisar şef al Poliţiei oraş Beclean, Ioan Bucşa, metodist CCD Bistriţa – Năsăud prof. Maria Apăvăloaie, preot Biserica ortodoxă Nr. 1 Beclean Vasile Cherhaţ, colegi dragi de la alte şcoli din judeţ şi din oraş, cu care avem proiecte de colaborare şi care ne sunt parteneri în cadrul multor activităţi şcolare, educative şi extraşcolare. În urma derulării lucrărilor simpozionului, se desprinde ideea că acţiunea organizată a fost un real succes. Considerăm că s-a realizat un autentic schimb de păreri, idei, bune practici, ceea ce se poate concretiza, pe viitor, în reale acţiuni educativ-terapeutice, benefice pentru elevii cu nevoi educative speciale.
Suntem de părere că implicarea şcolilor româneşti în realizarea unor schimburi de experienţă pe diverse teme de interes comun a determinat, de-a lungul timpului, o schimbare în mentalitatea noastră, a cadrelor didactice, a elevilor precum şi a întregii comunităţi. Scopul acestor relaţii de colaborare este apropierea de celelalte comunităţi didactice, pentru o mai bună cunoaştere a acestora precum şi implicarea în activităţi curriculare comune, creând astfel un cadru atractiv de învăţare şi formare pentru elevi.
Educaţia incluzivă se adresează tuturor copiilor şi promovează ideea că şcoala trebuie să se schimbe şi să se adapteze nevoilor elevului şi nu invers. Educaţia incluzivă garantează prin flexibilitatea sa pregătirea pentru viaţa socială şi profesională a tuturor elevilor cu şi fără deficienţă. Cu certitudine, şcoala este cea care contribuie la formarea capacităţilor cognitive şi de integrare socială, dar tot şcoala ne–a demonstrat că acceptarea diferenţelor poate fi un punct de pornire în valorizarea fiecăruia dintre noi.
În speranţa că toate cadrele didactice participante la lucrările simpozionului şi-au petrecut timpul în mod util şi constructiv, le mulţumim tuturor pentru participare şi vă aşteptam cu drag să reveniţi în unitatea noastră.”
Citiţi şi:
- „Educaţia incluzivă – şanse egale pentru fiecare copil”
- Eveniment marca Erasmus – Etwinning, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud
- Simpozion cu participare internaţională “Parteneriatul şcoală-familie, premisă a calităţii în învăţământul modern”
- Primăvara din sufletul copiilor
- Simpozion la UBB
Adaugă comentariu nou