Cu doctorul Gheorghe Ilie Galasiu - CEMRCM Năsăud

Despre pensia de invaliditate

O.L.: - Domnul doctor Galasiu, vă rog să-mi acordaţi câteva minute pentru a răspunde la câteva întrebări spre corecta informare a cititorilor cotidianului „Răsunetul” în ceea ce priveşte pensie de invaliditate. Care sunt criteriile de acordare a acesteia?

Dr. Galasiu Gheorghe Ilie: - Da, cu cea mai mare plăcere. Întâi, sediul materiei privitoare la Expertiza Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă se află în Legea 19/2000 - Legea pensiilor, în Regulamentul de funcţionare a Comisiilor de EMRCM şi în Criteriile de EMRCM aprobate de Guvernul României.

Primul pas în procedura de expertiză medicală a capacităţii de muncă este verificarea documentaţiei medicale emisă de către unităţile medicale care propun pensionarea, în principal secţiile Spitalului Judeţean. Dacă documentaţia este incompletă, se dispune completarea acesteia cu consultaţiile sau analizele paraclinice necesare. Dacă bolnavul se încadrează în prevederile criteriilor de expertiză, se eliberează DOCUMENTARUL MEDICAL DE EMRCM, care este completat de către medicul care face propunerea de pensionare. Dacă nu este încadrabil în prevederile criteriilor EMRCM, dosarul este respins. Cu documentarul medic al completat, bolnavul revine la cabinetul nostru, unde i se întocmeşte un dosar medical în baza căruia i se eliberează o decizie medicală cu gradul de invaliditate în care se încadrează: Gradul I - pierderea totală a capacităţii de muncă; Gradul II - pierderea accentuată a capacităţii de muncă şi Gradul III- când bolnavul are pierdută jumătate din capacitatea de muncă şi, eventual, dacă are unde, poate lucra cu jumătate de normă.

Emiterea Deciziei de pensionare se face după o prealabilă verificare a actelor doveditoare de muncă lucrată (carte de muncă, adeverinţe etc., de către C.J.P. Bistriţa).

O.L.: - Persoanele vizate trebuie să facă investigaţii suplimentare în unităţile medicale din alte judeţe, cum ar fi Cluj sau Mureş. Din ce cauză trebuie să se deplaseze acolo?

Dr. G.G.I.: - Spitalele din judeţul nostru nu au dotarea tehnică, deci, capacitatea de investigaţie necesară în unele cazuri, de aceea le trimitem acolo, pentru ca starea reală a sănătăţii şi deficitului invalidant să fie cât mai apropiat de adevăr şi, deci, şi încadrarea într-un grad de invaliditate să fie cât mai corectă. Dar un exemplu: Neurologia, EMN sau Interne, investigaţii imunologice sau hormoni.

La Institutul de expertiză mai trimitem şi cazurile nerezolvate (care nu au decizii medicale) în cazul în care avem îndoieli asupra corectitudinii diagnosticului.

O.L.: - În ultima perioadă s-a înregistrat o creştere a numărului persoanelor care se pensionează pe caz de boală, ca urmare a stresului, a problemelor sociale sau psihologice?

Dr. G.G.I.: - Răspunsul la întrebare este DA. Nouă ni se adresează, în marea majoritate, pacienţi de peste 40 de ani, vârstă la care organismul începe să fie cât de cât „uzat”. Problemele sociale, financiare, stresul, perspectiva şomajului îşi pun amprenta pe fizicul şi psihicul lor. De asemenea, de multe ori se adresează târziu unităţilor sanitare, deci, apar afecţiuni agravate.

Trebuie să mai precizăm ceva. Nu mai există interes de recuperare nici la medicii curanţi, nici la cei de familie. Se pune problema - deci ei o pun - că un bolnav recuperat trebuie să se reîncadreze în muncă. Având în vedere însă că nu sunt locuri de muncă nici pentru cei mai tineri sau cei sănătoşi, vă daţi seama de ce lipseşte acest interes.

O.L.: - Multe persoane se plâng de birocraţie, de faptul că soluţionarea dosarelor se face într-o perioadă prea mare de timp. Se pot adresa unui corp de contraexpertiză în judeţ? Dacă nu există la noi în judeţ, unde se pot adresa?

Dr. G.G.I.: - Privitor la birocraţie. Precizăm că documentaţia medicală pentru pensionare nu se întocmeşte de către cabinetele CEMRCM. Aceste documente medicale, până la realizarea lor durează, necesitând internări, nu noi suntem de vină. Când preluăm aceste documente medicale, ele trebuie să fie complete şi corecte. Ori aici nu se pune problema timpului.

Cu totul altfel discutăm când este cazul unor urgenţe sau a unor cazuri „clare”: oncologice, neurologie, psihiatrie. La acestea mai adăugăm, câteodată, şi perioada necesară cerută pentru o cercetare de teren, uneori foarte necesară unei corecte aprecieri a CM (capacităţi de muncă).

De la data primirii actelor medicale plus documentarul medical întocmit de către medicul specialist care propune cazul spre pensionare, durata este de 30 de zile. Cu Decizia medicală şi alte acte de stare civilă, viitorul pensionar se prezintă la CJP Bistriţa-Năsăud, de unde, tot în termen de 30 de zile, primeşte Decizia administrativă de pensie pe motiv de invaliditate.

O.L.: - Nemulţumiţii pot face contestaţie. Unde se adresează?

Dr. G.G.I.: - Privitor la contestaţii, ele se depun la Bistriţa, la biroul judeţean de CEMRCM unde, dacă este posibil, se soluţionează de către unul din cei doi medici experţi pe care îi are CJP Bistriţa. Dar de cele mai multe ori dosarul este trimis la INMRCM Bucureşti pentru investigaţii şi precizare corectă de diagnostic clinic şi funcţional. Institutul are medici de toate specialităţile şi o dotare superioară cu mijloace de investigaţie. Noi aplicăm decizia luată de către Institutul din Bucureşti.

O.L.: - Care este incidenţa bolilor pentru care se acordă pensie de boală?

Dr. G.G.I.: - Fără a da cifre, care cred că interesează mai puţin cititorul ziarului dumneavoastră, pe primele locuri se află afecţiunile CV (hipertensiunea, cardiopatiile), urmate de cancerele cu diferite localizări (colon, col uterin, pulmonar), neurologice. Au crescut, de asemenea, afecţiunile psihice (nevroză, tulburări anxioase). Mai adăugăm tuberculoza pulmonară.

O.L.: - Apariţia cabinetelor private de Medicina muncii influenţează soluţionarea dosarelor de pensionare? Pot ei efectua avizarea medicală a dosarelor?

Dr. G.G.I.: - Conform Legii 19/2000 - Legea Pensiilor, toate problemele legate de actul de pensionare pe caz de invaliditate sunt rezolvate de către medicul expert al CJP. Deci, răspunsul este negativ.

O.L.: - Cei din mediul rural la ce cabinet de expertiză medicală să se adreseze? Care este programul de funcţionare?

Dr. G.G.I.: - În judeţul nostru funcţionează două cabinete de CEMRCM: unul în Bistriţa şi acesta, din Năsăud. Cabinetul de expertiză medicală care funcţionează în cadrul Policlinicii Năsăud deserveşte populaţia din teritoriul din dreapta Someşului, de la Sângeorz-Băi până la Şanţ, Valea Mare, Valea Ilvelor, Năsăudul, Valea Zăgrii, Becleanul, Valea Ilişuei şi a Ciceului până la Ciceu Mihăieşti, plus două comune din stânga Someşului: Dumitra şi Braniştea.

Programul de lucru este zilnic, de la ora 8. În acest program, însă, în perioadele în care nu avem pacienţi programaţi (la noi se lucrează pe bază de programare pe luni de zile) efectuăm consultaţii la domiciliu sau în unităţi sanitare cu care conlucrăm. Ziua de vineri, de obicei, era alocată acestor deplasări.

Vreau să mai adaug faptul că medicul curant care propune pensionarea răspunde, împreună cu şeful de secţie, pentru corectitudinea datelor medicale din actele medicale şi documentar.

O.L.: - Vă mulţumesc, domnule doctor Galasiu, pentru amabilitate şi vă doresc multă sănătate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5