Cultură contra criză

În zilele de 24-25 iulie a.c., Primăria Teaca şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud organizează ediţia a 2-a a Zilelor culturale ale Tecii „Francisc Păcurariu”, care debutează sâmbătă, 24 iulie, cu un colocviu „Lumea transilvană a lui Francisc Păcurariu” şi cu lansarea romanului „Labirintul” a scriitorului născut pe aceste meleaguri, volum reeditat de Editura Dacia sub auspiciile Primăriei Teaca. La acest colocviu vor participa scriitori din Cluj-Napoca şi din Bistriţa-Năsăud. Prima zi a manifestării se va încheia cu un spectacol de muzică uşoară, folk şi rock în nocturnă, cu participarea Rozaliei Fucă Tomescu, Florin Săsărman şi Grupul rock „Ignition” din Bistriţa. Ziua a doua, 25 iulie, după Sfânta Liturghie dedicată praznicului bisericii ortodoxe „Sfânta Treime” din Teaca, de la ora 10.00, după-amiază va avea loc un grandios spectacol muzical-coregrafic oferit de formaţii din Bistriţa, Reghin, Sighişoara, Tg. Mureş, Teaca, Lechinţa.

La frumuseţea acestui spectacol îşi vor aduce contribuţia cântăreţii de muzică populară Cristian Pomohaci, Cornelia Ardelean Archiudean, Olimpia Deneş, precum şi Dorina Oprea, Dorina Grad, Leontina Pop, Maria Sintean Faghiura, Narcisa şi Teodor Ţogorean de la ansamblul artistic profesionist „Mureşul” Tg. Mureş, dar şi îndrăgiţii artişti ai ansamblului profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa: Domnica Dologa, Alexandru Pugna, Ioan Dordoi, Mirela Petruş, Cristina Retegan, Felix Gălan, Ioachim Spân, Nicolae Cioancă, Anuţa Motofelea, Veronica Bălan.

În pofida unor cârcotaşi răuvoitori care contestă acest moment greu de criză „prezenţa acestui important act de cultură la care participă mari artişti populari şi oameni de cultură de mare valoare din această parte a Transilvaniei, manifestarea se va bucura, ca şi prima ediţie, de un mare succes din partea publicului prezent din toate colţurile ţării de unde fiii satului se întorc acasă pentru a-şi revedea părinţii, rudele şi locurile dragi ale copilăriei. Manifestarea se doreşte un act de cultură complex, care să umple haosul lăsat în conştiinţa oamenilor de criza economică, dar şi morală, care bulversează întreaga noastră societate. Numai prin asemenea manifestări colective, de o frumuseţe fără seamăn putem deveni mai buni, mai toleranţi şi mai încrezători în ziua de mâine, care poate fi una mai luminoasă şi mai plină de speranţă în mai bine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5