Teaca în sărbătoare

Sâmbătă şi duminică (21-22 iulie 2012) s-a desfăşurat, la Teaca, cea de-a IV-a ediţie a „Zilelor culturale Francisc Păcurariu”, care au debutat în prima zi cu colocviul „Retrospective şi melancolii cu Francisc Păcurariu”, care a avut loc la Căminul Cultural din localitate, cu participarea unui număr însemnat de scriitori din Cluj-Napoca şi din Bistriţa, prilej cu care a fost lansat volumul „Cultură şi tradiţie” de Francisc Păcurariu, volum apărut cu sprijinul Consiliul Local şi Primăriei Teaca, la iniţiativa primarului Damian Iustian Munteanu. Manifestarea a fost moderată de omniprezentul poet Ioan Pintea.
Tot pe scena Căminului Cultural a evoluat Grupul Pro-Opera din Bistriţa, la care şi-au adus contribuţia artiştii lirici Florin Pop (tenor), Alexandra Hordoan (mezzosoprană) şi Olga Adriana Bordaş (pian), cu muzică „grea” (arii din opere şi canţonete). Spre seară s-a desfăşurat spectacolul de muzică uşoară susţinut de Rozalia Fucă-Tomescu, Mădălina Danciu şi Desperado. Manifestările celei de-a două zi (22 iulie) după-amiază au fost deschise de îndrăgitul cântăreţ de muzică populară Alexandru Pugna, care a dat undă verde marelui spectacol muzical-coregrafic desfăşurat pe scena din centrul satului Teaca, în faţa a mii de oameni de toate vârstele, veniţi din întregul judeţ şi nu numai, spectacol care s-a derulat până seara târziu sub bagheta magică a mezzosopranei Alexandra Hordoan. Au evoluat formaţiile artistice ale comunei Teaca, ansamblul folcloric „Bârgăul” din Susenii Bârgăului, ansamblul folcloric „Cununa grâului” din satul Ocniţa, ansamblul folcloric „Colibiţa” din Bistriţa Bârgăului şi ansamblul folcloric din satul Dipşa. Orchestra ansamblului profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa i-a acompaniat pe soliştii de muzică populară Cornelia Archiudean Ardelean, Felix Gălan, Ioachim Spânu, Veronica Bălan, Olimpia Deneş, Iulia Onigaş, Ramona Fabian, Ionela Moruţan. Au fost trecuţi pe afiş, dar nu au mai ajuns Nicolae Cioancă, Mirela Petruş, Cristina Retegan, Anuta Motofelea. Surpriza serii a oferit-o îndrăgitul cântăreţ de muzică populară Niculae Furdui Iancu, „cel mai de seamă interpret al muzicii populare din Apuseni”, aşa cum l-a caracterizat Alexandru Pugna, artist din Ţara Moţilor, care a electrizat întreg auditoriul.
Dincolo de valoarea cultural-artistică a întregii manifestări a celor două zile de neuitat, se cuvine a se scoate în evidenţă faptul că tot ceea ce s-a petrecut aici, la Teaca, sat încărcat de istorie, a fost ceva care a înflăcărat spiritele celor prezenţi, care au uitat pentru două zile de capriciile naturii care, datorită secetei cumplite, aceasta le-a dijmuit roadele câmpului din care cauză anul acesta vor fi mai săraci. Apoi, sutele de copii şi tineri s-au deconectat cu totul de internet, trăind minunate clipe de trezire la realitatea lumii de azi, aşa cum este ea: minunată şi plină de viaţă, în continuă mişcare într-o comuniune completă în care au descoperit importanţa şi frumuseţea relaţiilor interumane, căldura sufletească şi iubirea celui de lângă tine, frumuseţea lumii reale în faţa celei virtuale. În cele două zile de cultură şi spectacol aici, la Teaca, multiculturalitatea şi-a spus cuvântul la ea acasă, unde s-a păstrat unitatea şi diversitatea prin redescoperirea de noi valori culturale şi artistice într-o deplină comuniune. Mii de oameni, în cele două zile de sărbătoare, şi-au regăsit personalitatea în actul de cultură care a avut loc aici, de 4 ani încoace, din iniţiativa unui om care nici măcar nu este născut pe aceste meleaguri, dar care a devenit un fiu al Tecii – primarul Damian Iustian Munteanu, care a reuşit să-şi aducă contribuţia la o mai bună înţelegere între oameni într-o lume complexă şi contradictorie care le bulversează viaţa.
La finalul manifestărilor cultural-artistice, în noapte, a avut loc un extraordinar spectacol de foc de artificii care s-a îngemănat cu miile de stele ale cerului, aşa cum s-a întâmplat în fiecare din cei patru ani de sărbătoare populară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5