Teaca în sărbătoare

Da, de cinci ani încoace, la sfârşit de iulie, Teaca este în sărbătoare, deci, şi în acest an, zilele de 26-27 iulie au rămas în conştiinţa sutelor de spectatori prezenţi la actul cultural organizat sub egida Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrului Judeţean pentru Cultură şi, nu în ultimul rând, a Consiliului Local şi Primăriei Teaca. De altfel, primarul Iustian Damian Muntean este iniţiatorul acestei sărbători perene.
Prima zi a debutat cu tradiţionala sărbătoare câmpenească a saşilor – Wiesenfest – după o absenţă de câţiva ani, manifestare organizată de Forumul Democrat German Bistriţa, dar al cărei artizan este prof. Zaig Ekehardt. La acest eveniment au participat numeroase formaţii artistice de muzică populară, dansuri germane şi ţigăneşti. A dominat muzica de fanfară, ieşind în evidenţă formaţia din Neubrandenburg, alcătuită din peste 30 de instrumentişti de toate vârstele, care au evoluat în faldurile steagurilor europene şi a tricolorului românesc, dar şi a celor din Reghin şi Bistriţa.
Serbarea saşilor a fost onorată cu prezenţa d-nei Christiane Cosmatu – subsecretar de stat minorităţi, Judith Urban – consul german la Sibiu, Manfred Dachner – deputat al Forumului Regional Mecklenburg – Vorpommern (Germania), Udo Pushing - reprezentantul Austriei din Bundesland Karnten, Winfried Ziegler – director executiv al FDG Transilvania, vicepreşedintele Alexandru Pugna şi promotorul acestei manifestări - primarul Iustian Damian Muntean.
Amfitrionul minunatei serbări săseşti a fost cunoscutul prof. Ioan Arcălean, un pătimaş reprezentant al culturii germane din judeţ.
Spre seară au evoluat formaţiile Prefix 990, Gina Pop Band, Florin Săsărman şi formaţia „Reborn” Bistriţa.
Cea de a doua zi a marii sărbători, mult aşteptată de către spectatori, a fost consacrată în întregime muzicii şi dansului popular. La deschiderea oficială, alături de primarul Iustian Muntean, au participat preşedintele CJ – Radu Moldovan, parlamentarii Daniel Suciu şi Ioan Deneş, vicepreşedintele Alexandru Pugna, administratorul judeţului – Florin Moldovan şi primarul Lechinţei – Romeo Florian.
Pe scenă au evoluat formaţiile de dansuri ale Liceului „Constantin Roman Vivu” Teaca, Ansamblul folcloric „Cununa grâului” din Ocniţa, Ansamblul folcloric „Cununa de sânziene” din Dipşa, Ansamblul folcloric „Mioriţa” din Mărişelu, Ansamblul folcloric profesionist „Dor Românesc” şi Ansamblul folcloric profesionist „Mureşul” din Tg. Mureş. Au evoluat soliştii de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, Ionela Moruţan, Olimpia Deneş, Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Mirela Petruş, Mărioara Dragotă, Cristina Retegan, Veronica Bălan şi Iulia Onigaş, alături de Leontina Pop şi Dorina Oprea. Artistul care a electrizat întreg auditoriul a fost îndrăgitul Ionuţ Fulea.
Dincolo de valoarea cultural artistică a întregii manifestări a celor două zile de neuitat, important este faptul că tot ce s-a întâmplat aici, la Teaca, sat încărcat de istorie, a fost ceva care a înflăcărat spiritele celor prezenţi, care au uitat pentru două zile de problemele cotidiene. Sutele de tineri s-au deconectat cu totul de lumea virtuală, trăind minunate clipe de trezire la realitatea lumii de azi, aşa cum este ea – minunată şi plină de viaţă – într-o comuniune completă în care au descoperit importanţa şi frumuseţea relaţiei interumane, căldura sufletească şi iubirea celui de lângă tine, frumuseţea lumii reale în faţa celei virtuale. În cele două zile de spectacol şi cultură, aici, la Teaca, multiculturalitatea a fost la ea acasă, păstrându-şi unitatea şi diversitatea prin redescoperirea de noi valenţe.
La finalul manifestărilor cultural-artistice, în noapte, miile de stele apărute după o ploaie năprasnică s-au îngemănat cu focurile de artificii care au brăzdat cerul în culori minunate, aşa cum se întâmplă în fiecare an la sfârşit de sărbătoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5